torstai 30. joulukuuta 2021

”Poikas valveill´ on” (se naapurin poikakin)

 ”Poikas valveill´ on” (se naapurin poikakin)

 

Voimalla noussut SNTL:n reinkarnaatio vaatii turvatakuita, ja yli itsenäisten valtioiden päiden sopimusta NATO:n kanssa nykyisen etupiirijaon jäädyttämistä. Tämä on de facto vaatimus hyökkäämättömyyssopimuksesta. Puhuva pää, ministeri Lavrov, toi asian julki Tukholmassa 2.12. ilman väärinymmärryksen vaaraa. https://yle.fi/uutiset/3-12213972

Suuri Johtaja toisti vaatimuksen TP Niinistölle 14.12. puhelinkeskustelussa. https://yle.fi/uutiset/3-12229049 , ja TP ilmaisi "vakavan huolestumisensa" Ukrainan ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Putinin vaatimus Venäjän turvatakuista sai tukea Kiinan presidentti Xi Jingpingilta 15.12. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008473943.html

 

Nato sanoo takuille njet. Suomi, Moldova ja Georgia sanovat selkokielisesti njet. Pelkäänpä, että Venäjälle ei-vastaus ei ole oikea vastaus. Suomessa asevelvollisuusarmeijan suosia kasvaa ja kutsuntojen kattavuutta laajennetaan. Ruotsi, viisaana vetäytyjänä, ei sano ääneen vielä mitään. Ei ole sanonut sitten vuoden 1808. Maa kuitenkin on nostanut valmiustilaansa, mitä se sitten liki armeijattomalle maalle tarkoittaakaan.

Kreml vetää tästä kaikesta woke-tyylisen johtopäätöksen, että heitä uhkaa suuri vaara, ja he kokevat olonsa turvattomaksi. Suuri Johtaja katsoo olevansa oikeutettu turvaamaan Äiti-Venäjän ja kaikki naapurimaissakin asuvat venäläiset. Tosin Venäjän suurin sotaurho, Kenraali Talvi, lienee Kremlin suurin pidike tehdä taktisia maainterventioita lähikuukausina, joskin maakaasuase on tehokkaimmillaan juuri talvella. Maalla on aseissa 2.5 milj. sotilasta + 1.5 milj vihreää miestä yksityisarmeijoissa. Lisäksi presidentin komennossa on yksityisarmeija Gruppa Wagnera ja GRU:n alainen Yksikkö no. 29155 (yht. satoja tuhansia sotilaita). 
”Kyllä siellä miehiä riittää.” (alik. Lahtinen, Tuntematon Sotilas)

 

Onneksi naapurille on tarjolla näin pakkasilla interweb, ja innokas Petrogradin trolliarmeija. ”Digitaalinen suveriniteetti ja suljettu, riippumaton, kansallinen internetsegmentti on tärkeä päämäärä". Juha Kukkola, sotatieteiden tri., Puolustusvoimien Tutkimuslaitos 2021: https://puolustusvoimat.fi/documents/1951253/2815786/PVTUTKL+julkaisuja+13.pdf/7e420587-b27c-6899-954a-045b613779aa/PVTUTKL+julkaisuja+13.pdf?t=1633685935839

 

Tapahtumasarjan positiivinen puoli on se, että herrat ainakin soittelevat toisilleen. Kirjalliset nootteja ei enää lähetetä. Niistähän jäisi todisteita. Turvallisempaa on kutsua suurlähettiläitä puhutteluun tai ajaa pois maasta. Paperin käyttö ja kuriiripalvelut ovat historiaa ja kansainvälisten konfliktien hiilijalanjälki on hyvin pieni. Putin ärhentelee kaikille, Lavrov vääntää asioita selkokieliseksi rautalangasta ja Venäjän suurlähettiläät antavat selkokielisiä kommentteja. Venäjän johdolla on kiire. Ei ole varmaa, että seuraavan sukupolven vallanpitäjät tukeutuvat samoihin periaatteisiin Venäjän ja venäläisten turvallisuuden ja etujen suojaamisesta kaikkia ulkovaltoja vastaan. Yksipuoluejärjestelmissä vallanvaihdossa  rahat jaetaan uudestaan, mutta ei välttämättä ideologioita. Keskustelut Venäjän ja vastapoolin kanssa jatkuvat, mutta kuuntelemisen laita taitaa edelleen olla vähän niin ja näin. 

 

Ei liene aivan sattumaa, että juuri nyt julkaistaan Suomessa dokumenttisarja ”Kylmän sodan Suomi” lineaari-tv:ssa ja interwebissä https://areena.yle.fi/1-50828775. Radiossa sarja kulkee nimellä "Suomettumisen aika" https://areena.yle.fi/audio/1-51014844, joka on monin verroin laadukkaampi analyysi lähihistoriasta. Samoin 8-osainen sarja Kekkosesta tunkee tv:sta olohuoneisiin https://areena.yle.fi/1-4294832, tekijänä samainen Rovaniemen poika.Yhtenäiskulttuuriin ei ole enää paluuta, mutta maanpuolustustahdon herättely on meneillään. 

TP on ryhdistäytynyt. Hyvät idänsuhteet eivät tarkoita suomettumista. Kreml kertoo vuolaasti omista haluistaan ja näkemyksistään. On oikein, että Suomi sanoo suoraan oman kantansa ja määrittelee paikkansa maailmanpolitiikassa TP:n suulla. Kukas muukaan sen ääneen sanoisi! PM:sta ei ole tukea. Hän elää omien sanojensa mukaan "tässä päivässä, murehtimatta menneitä tai tulevia" (Yle Elämän Biisi -ohjelma 10/2021). Uusi vuosi tuonee mukanaan nykyistä konkreettisemmat keskustelut Suomen Nato-jäsenyydestä, ja myös entistä äänekkäämmän Venäjän.

Fakta on, että tuo Ruotsi-Suomen ja nyt Suomen ikiaikainen naapurin ongelmalapsi on ärhäköitynyt. Syitä on monia, mutta me naapurit saamme aina niskaamme kovia sanoja ja joskus tulta ja rautaakin. "Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä olisi vakavia sotilaallisia ja poliittisia seurauksia ja se vaatisi Venäjältä tarkoituksenmukaisia vastatoimia”. (Marija Zaharova, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja).

Suomen on parempi tehdä itsenäisesti vaihtoehtoisia selviytymisstrategioita, kun vielä voi. 

 

2 kommenttia: