tiistai 21. joulukuuta 2021

M-sana, miksi olet niin m-sana?

 

Tiernapoikakausi 2021 on jo ohi. Kodit jo hiljentyvät joulun viettoon päättömästi kiirehtien. 

Kaleva 11.10.2021; Tiernasäätiö on suuressa viisaudessaan määrännyt, etteivät Oulunseudun pojat saa enää mustata naamaansa joulun alla, kun kiertävät laulamassa joulun ilosanomaa  talosta taloon. Keisari Aleksanterin ylistäminen kiellettiin jo YYA-Suomen aikoihin. 

 

Meitä oli neljä poikaa v. 1965 joulun alla Pohjois-Iin kansakoulun voimistelusalin "näyttämöllä". Minä/Herodes, toinen Jouko/Murjaanien Kuningas, Teuvo/Knihti ja Seppo/Mänkki. Minä ja Jouko2 taistelimme jo äänenmurroksen kanssa. Teuvolla ja Sepolla oli vielä studiokelpoiset äänet, joista kapellimestari Seppo Hovikin olisi ollut kateellinen. Jouko2 joutui polttamaan aitoa pullonkorkkia kynttilänliekissä ja mustaamaan naamansa. Me muut teimme noella vain komeat viikset. Ei muuten lähtenyt korkin noki yhdellä naamapesulla, ei!
Meidän ensi-ilta meni kansanterveydelle. Mummit ja äidit istuivat etupenkissä. Toinen esitys oli yhteiskoulun joulujuhlassa. Täysi tupa, n. 400 katsojaa. Jälleen Jouko2 mustasi naamansa manaillen tulevaa "juuriharjahoitoa" kasvojen puhdistamiseksi. Keikka meni ihan hyvin ja aplodit olivat muhkeat. Mänkki-Seppo kulki pitkin salia muovinen kypärä kädessä keräämässä ”lanttia ja tähteemme kynttilän pätkää”, kun me muu lauloimme joululauluja encorena. Palkkio oli meidän lapsitähtien silmissä runsas. Keikka oli mahtava itsetunnon kohotus ujoille nuorille miehille. Heittäydyimme lavalle yleisön eteen ja annoimme palaa! 
Meitä Tiernasäätiön hallintoalamaisia lämmittää lapsuuden vahvat muistot ja elinikäinen tiernapoikaystävyys. Muutama vuosi myöhemmin oli stagelle helppo nousta bändin mukana. Jouko2 oli myös mukana. 


Emme me, viattomat nuoret, tienneet tuolloin wokesta, cancelista, blackfacesta, rotusyrjinnästä, BLM-kampanjasta yms. yhtään mitään. Sen tiesimme maantiedonkirjoista, että maailmassa on ihmisiä neljä pääluokkaa; mustat, keltaiset, punaiset ja valkoiset. Kummeksuimme, miten aasialainen voi olla keltainen ja intiaani punainen, mutta kaikkea ei voi alaluokkalainen ymmärtää, eikä opettajalta uskaltanut kysellä. Meille murjaanien kuningas oli tasavertainen hallitsija Herodeksen rinnalla, kuningas kuninkaiden joukossa. Ehkä jopa päätä pidempi, kun ei ryhtynyt ihmisiä tapattamaan. Kriittisessä tarkastelussaan TIernasäätiö voisi poistaa tiernapojista Herodeksen, etnisen puhdistuksen ja kansanmurhan aloittajan, ja knihdin sen toteuttajana, koska hän oli tietoinen mitä teki. Historiassa tällaisille julmureille on asetettu kuolemantuomiota, ja ne myös toimeenpantu. Tällä ajatusmallilla on vielä nytkin tuomittu holokaustin viimeisiä toteuttajia ja vierestä seuranneita vankeusrangaistuksiin.


Voi teitä Tiernasäätiö, kun lankauduitte pahasti, juoksitte paitsioansaan, antauduitte somevaikuttajien armoille, otitte yliherkän sordiinon käyttöön, uskoitte ns. yleisen mielipiteen kaikkivoipaisuuteen ja ennen kaikkea kastelitte omat muronne. Me entiset tiernapojat, ja meidän uskollinen yleisö, olemme valveutuneita, avarakatseisia ihmisiä. Me uskomme tasa-arvoon ja ihmisten väliseen yhteiseloon. Aivan vakuuttunut en ole Tiernasäätiön sadanpäämiehistä ja temppeliherroista, jotka määräsivät murjaanien kuninkaalle valkopesun. 
Historialle emme voi mitään. Jeesuksen seimelle tuli paimenten lisäksi kolme itämaan viisasta miestä uhraamaan ”
 kultaa, pyhää savua ja mirhamia” (Matt. 2:1-12). Uskoo ken on uskossa. Täyttyykö onnettomassa valkaisupäätöksessä kenties jumalanpilkan tunnusmerkit? Entä miten on lastenoikeuksien laita?

Suomi on  vuonna 2022 ensimmäistä kertaa historiassa YK:n Ihmisoikeusneuvoston varsinainen jäsen. Tiernasäätiönkin tulisi tämä huomioida. Onnettomia päätöksiä voidaan aina muuttaa.

Music Emoji Background Music Notes, Bow, Cutlery, Road Transparent Png –  Pngset.com Ja me toivotamm', ja me toivotamm' onnellista ja hyvää joulua.

 

Jouko Häyrynen

Herodes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti