maanantai 20. joulukuuta 2021

Toisenlainen Joulukalenteri


Vuodesta toiseen tv- ja radiokanavat tilaavat käsikirjoittajilta ehtymättömän määrän joulukalenteritarinoita lapsille ja lapsenmielisille. Aikuisille myydään aivan toisenlaisia kalentereita, jotka mainosten mukaan myydään aina heti loppuun. 

Minua on jo kauan kummastuttanut joulukalentereiden aihepiirin suppeus ja ankeus. Pukilla ja tontuilla, joskus myös poroilla, on ahdistusta ja huolta mm. kadonneista lahjalistoista, hatarasta nimimuistista, suuntavaiston puutteesta, lahjapajan tuotanto-ongelmista tms. Joulun odotus on yhtä suurta angstista ongelmanratkaisua tai pulmapisteiden suorittamista. Nykysuomeksi adventti on täynnä "haasteita". Tätä haasteviestiä jaetaan ahkerasti medioissa. Suomensukuiset mukulat saavat tuta adventin ankeat pulmapisteet kaikilla kolmella virallisella kielellämme, ehkä myös muillakin joulupukin hallitsemilla kielillä.

 

Tahtoisin nähdä vaihtoehtoisen, positiivisen joulukertomuksen 24:ssä näytöksessä, jossa otetaan lämmin ja elämänmyönteinen ote jouluvalmisteluista. Kas näin:

Tontut kokevat lahjojen rakentelussa positiivisen työilmapiirin voimaannuttavan vaikutuksen. Suomen työmarkkinoille tyypillisiä juhla-aaton korpilakkoja ei esiinny, paikallinen sopiminen on päivän sana. Pukinpajan logistinen ketju toimii kuin sveitsiläinen kello. Alihankkijat eivät kuseta, eikä päämies l. joulupukki vedätä. Porojen peruskuntokausi on onnistunut hienosti, ja herkistelytreenit hoidetaan mallikkaasti. Kuntohuippu osuu nappiin, jouluaattoon. Reen jalasten voitelu toimii, eikä kukaan edes muista MM-Marjon tuhmaa "havuja-huutelua" Obersdorfissa 1987.

Joulupukki ei turhia stressaa adventtina, vaan käy joulukuun alussa muorin kanssa Saksassa kaupunkilomalla, joulumarkkinoilla. Siellä hän tutkii tarkkaan uusia joulutrendejä, ja naukkaa leppoisasti eukkoaan halaillen Glühweinin jos toisenkin. Ein Prosit der Gemütlichkeit!

 

Maamme kulttuurinen ilmapiiri vapautuu ja suvaitsevaisuus valtaa mielet. On jälleen sallittua viettää joulujuhlia eri uskontokuntien tapoja kunnioittaen. Kukaan ei vedä hernettä nenään jouluvirsistä tai muista lauluista, joissa joulun iloinen satu on syrjäyttänyt ryppyotsaisen totuuskomission faktantarkistuksen. Korvatunturin nimen mainitseminen ääneen ei ole kulttuurista omimista, eikä PP-sana (Petteri Punakuono) ole vähemmistöryhmään kohdistuva patriarkaatin ylivallan ilmaisu. Kasvatuspsykologien kehittämä, ja keittiöpsykologien jalostama, Joulu-panna poistuu. On aivan ok kertoa lapsille ikkunoista kurkkivista tontuista ja aaton ylipainoisesta, lahjasäkkiä kantavasta, leppoisasta vieraasta. Vaikka saisit karkkipussin lahjaksi, ei antaja ole mikään namu-setä.

 

Joulun henki muuttaa myös maan poliittista ilmapiiriä. Lopetamme nurkkakuntaisen kinastelun siitä, mikä on se oikea joulukaupunki. Tasavallan päämies julistaa koko Suomen Joulumaaksi. Kyseessä ei ole Tarvan surullisenkuuluisa Joulumaa Oy. (lat. huom.). Puheet teräsverkkoaitojen rakentamisesta rajoille unohtuvat. Joulumaa kutsuu Valko-Venäjältä 5000 presidentti Lukasenkan huijaamaa irakilaista hybridivaikuttajaa Suomeen. Ehtona on, että Luka-setä ostaa viiden vuoden ajan maatalostuotteitamme ylihintaan (sianlihaa, kanaa, kananmunia jne.). Ts. 1980-luvun neukkukauppa palaa elintarviketeollisuuteen. Maatalous kääntyy kannattavaksi ja maamme työvoimapulakin hellittää. Reilu meininki.

 

Positiivista joulun odotusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti