keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Urheilutotuuksia Tampereen MM-kisojen aattona

 







Hartwall Areena (nyk. Helsinki-Halli) ja Jokerit myytiin venäläisille 2013-2019 kiinnostavien kauppojen seurauksena (Harkimo, Timtšenko, Rotenbergit, Norilsk Nickel, Kurri ja Arena Events) keskikastin SM-sarjan joukkue vietiin tappiolliseen KHL-sarjaan Venäjän kansainvälistä kilpeä kiillottamaan. Nykyisin NHL-legenda Jari Kurri omistaa jääkiekko-Jokerit kokonaan, koska Venäjä-pakotteet ovat tehneet liiketoiminnan kannalta itäomistuksen liki mahdottomaksi. Toisaalta Norilskin omistus Jokereissa oli tarkkaan harkittu osa Kremlin markkinointiviestintää, ja tappiollisesta toiminnasta ei ollut niin väliä.

Jo vuodesta 2014, kun Venäjä miehitti Krimin ja hyökkäsi Itä-Ukrainaan, olen sanonut ääneen ”Lippu Jokerit-otteluun on poliittinen kannanotto.”
 Jokerit l. "Petsamon Kiekkopojat" saivat hyvin näkyvyyttä kansainvälisessä jääkiekkouutisoinnissa. Etenkin Suomi ja Latvia (toinen EU+KHL-maa) olivat mallioppilaita Venäjän urheiluvaikuttamisessa. 

Suomettumistako? Tottakai!

 

Mikä muuttui? Ei mikään, asioista vaan uskalletaan puhua oikeilla nimillä, myös henkilöiden nimiä mainiten. Näinä hybridisodan ensimmäisinä viikkoina on keskustelun kieli koventunut ja ”arkistot” on avattu. Median tietokannat eivät tarjoa piilopaikkoja kenellekään.

Vesa Rantanen, Ilta-Sanomat, ruotii tuttuun tyyliinsä selkokielellä taustoja ja suomalaisen jääkiekon nykytilaa. [ Stiller 6.5. https://areena.yle.fi/audio/1-4361886 ]

Suosittelen kuuntelemaan Areenasta em. keskustelun ja tutkiskelemaan sanoja sydämessänne, kuin Maria Magdalena. 

 

Kansainvälinen viihde, kuten huippujääkiekko, Euroviisut jne., ovat poliittisen vaikuttamisen areenoita aivan kuin aikaisemminkin. Jääkiekon rooli ulkopolitiikan kovan ja pehmeän vaikuttamisen välineenä ei ole muuttunut sitten Stalinin päivien, jolloin jääkiekosta tehtiin pehmeä ohjus kohteena USA. Stalinin poika, Vasili, sai tehtävän kehittää ohjus iskukykyiseksi. Myöhemmin liki voittamaton joukkue kantoi nimeä Punakone.

Nyt on menossa kovan vaikuttamisen aikakausi. Venäjän ja Valko-Venäjän sulkeminen pois Tampereen MM-kisoista on toki perusteltua, mutta yhtä kaikki se on poliittista vaikuttamista. Suomalaisessa urheilupolitiikassa asiat on käännetty pikaisesti ylösalaisin. Vielä vuosi sitten Venäjään liittyviä ongelmia lakaistiin maton alle ja eikä valkopesu ei ole kokonaan loppunut vieläkään. Urheilujohto perustelee julkisuudessa yhtenäisenä rintamana ulkopoliittisesti arkaluonteisia asioita taakseen katsomatta. Stalinin metodi toimii: ”Ammutaan kiväärillä rivit suoriksi.”

 

Urheilun väline vaikuttamisen välineenä jatkuu.

"Venäjältä katsoen lippu Tampereen MM-kisoihin on poliittinen kannanotto."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti