tiistai 10. toukokuuta 2022

Tuulikummit

 




 

 






Olhavan tuulivoimalat, lähde: Iin kunta


Suomi pyrkii irti riippuvuudesta Venäjän energiasta; öljy, kaasu, sähkö. Suunta on oikea. Tämä vihreä siirtymä länteen on samalla laukaissut investointien kirikilpailun etenkin tuulivoiman saralla.

Ylen A-Studiossa 25.4.2022 / ilmastoministeri Emma Kari  (Vihr) ja eduskuntaryhmän pj. Kai Mykkänen (Kok) olivat liikuttavan yksimielisiä, että tuulivoimarakentamista tulee nopeuttaa ja prosesseja helpottaa. Kansalaisvaikuttaminen ja maanomistajien oikeusturva hidastavat ikävästi kaavoitusta. Ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) mainittiin kiveksi kaavoittajien (kuntien) kengissä.

https://areena.yle.fi/1-50949250 
Poliittinen puhe on puhetta vaan, mutta usein se osoittautuu ääneen ajatteluksi ennen lainsäädännön muutoksia. Koska kaavoitusprosessi on työläs, niin siihen jo keskustelun tasolla sovittiin lisää resursseja. 
Kunnille annetaan jo nyt riihikuivaa rahaa ko. työhön ja valtion maksamat uusiutuvan energian tuet kohdennetaan pääsääntöisesti tuulivoimayhtiöille.  (lat. huom.) 


Toisen, erittäin mielenkiintoisen, ehdotuksen tuulivoimarakentamisen tasa-arvoisesta jakautumisesta esittivät Itä-Suomen kuntajohtajat. Koska Puolustusvoimien päätöksellä itärajalle ei saa rakentaa satunnaisvoimaloita (tutkahäiriöt), niin Länsi-Suomen ja etenkin Pohjois-Pohjanmaan tulisi valtion päätöksellä luovuttaa osa kiinteistöverotuloista Itä-Suomen sorretuille kunnille. Hienoa, oikeudenmukainen Suomi näyttää maailmalle, miten kaikista pidetään huolta!


Ehdotankin siis seuraavaa menettelytapaa. 

Iin kunta ryhtyy esim. Ilomantsin tuulikummiksi. "Kummin (Iin) tehtävä on olla lapsen (kunnan) ja vanhempien (valtion) tukena erilaisissa elämän tilanteissa." Mikä olisi hienompaa, kuin tehdä aidosti yhteistyötä yli maakuntarajojen. Kunnilla olisi tietysti yhteinen rakennuslautakunta, joka varmistaisi sujuvan kaavoituksen. Ilomantsilaiset kiinteistöverojen 50/50 edunsaajina varmistaisivat tehokkaan, maksimaalisen tuulivoimarakentamisen Iissä. Samoin kuntien yhteiset markkinointiponnistukset kansainvälisten investointiyhtiöiden houkuttelemiseksi Iin tuulimyllyparatiisiin olisivat tehokas lisä Perämeren rannikon teräsmastometsän toteuttamisessa. Mitäpä siitä, että verotuotot jaetaan ja että kiinteistöverot supistuvat ajan funktiona. 

Kaavoitetaan vaan lisää nopeasti lisää voimaloita yhteisöllisyyden, tasa-arvon ja  Isänmaan edun nimissä

 

Jouko Häyrynen

Pohjois-Ii

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti