tiistai 31. toukokuuta 2022

Nomen pacta est





Valko-Venäjä on nyt nimeltään Belarus Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja suomenruotsalaisten keskuudessa. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008851052.html  

Helsingin Sanomien  julkaisema pääkirjoitus 30.5.2022 (edelleenkin ilman toimittajan allekirjoitusta) pyrkii ohjaamaan Suomen nimikeskustelua. UM ja KOTUS ovat jo periaatepäätöksensä tehneet; Valko-Venäjän nimeä ei ole syytä vaihtaa,  mutta HS haluaa Suomen toimivan wanhan ajopuuteorian mukaisesti: "Koska muutkin vaihtavat nimen, niin kyllähän mekin perässä. Mitä naapuritkin muuten ajattelevat?"

 

Valko-Venäjän (engl. Belarus) nimi on Suomessa vakiintunut käytäntö. Poliittisen muutoksen ollessa kesken ei mielestäni ole aihetta muuttaa suomenkielen määritettä slaavilaiselle alueelle Puolan ja Venäjän välissä. Valko-Venäjän poliittinen tilanne on sekava, ja Ukrainan sota on sekoittanut maata entisestään. Suuri joukko intellektuelleja ja toisinajatteliljoita on paennut maasta ja he pyrkivät vaikuttamaan ulkoa päin itsevaltias Lukasenkan hallinnon toimintaan ja maan tulevaisuuden suuntaan. Ulkomailla asuville nimi lienee Belarus, l. suoraan käännettynä valko-russien maa. Naapuri Venäjä on de facto Valko-Venäjän ulkopolitiikan peräsimessä, ja Vladimirovitš on Kremlistä käsin Valko-Venäjän valtionhoitaja.

Hätäinen nimenmuutos, joka ei lähde Minskistä käsin, saattaa iskeä ikävästi takaisin. Mistä me tiedämme, vaikka Venäjä "vapauttaa" Valko-Venäjän ja liittää sen osaksi suurta, ikuista slaavilaisten kansojen yhteyttä. Novorossija l. Uusi-Venäjä on miekan voimalla juuri nyt muodostumassa Kiev-Rus -nimisen entisaikojen suurvallan maaperällä. Historioitsijat ja kielitieteilijät saavat tästä(kin) nimikiistasta bensaa liekkeihin. Sana on sopimus.

 

Maailmanhistoria on täynnä moni muitakin nimenmuutoksia ja rinnakkaisia nimikäytäntöjä.

 

Makedonian ja Kreikan nimiriita johti yli 20 vuoden pituiseen diplomaattisen konfliktiin, joka loppui vasta 2019. FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia, l. entinen Jugoslavian tasavalta, Makedonia) muutti nimensä yksipuolisella ilmoituksella 1992 "Makedoniaksi". Kreikka hermostui, koska heillä on oma Makedonian maakunta. Makedonian EU-jäsenyysneuvottelut tyssäsivät vuosiksi ja sanasota oli kiivasta. Vasta nimenmuutos Pohjois-Makedoniaksi laukaisi kiistan ja rauha palautui maiden välille. Pohjois-Makedonian valtiolippukin vaihdettiin 1995, koska Verginan aurinko oli kuvattuna sekä Kreikan Makedonian, että Pohjois-Makedonian lipuissa.  

Sana on sopimus.



















Lähde: Wikipedia


 

Itämeri

Huonolaatuisen veden täyttämä murtovesiallas on Suomessa nimeltään Itämeri. Liki kaikissa muissa kielissä se on Baltianmeri, engl. the Baltic. Jos hiuksia halkaistaan, ja senhän me teemme, niin skandinaaveilla on Itämeri, meillä suomalaisilla ja venäläisillä pitäisi olla Länsimeri, meritie länteen. Mutta eipä olekaan. 

Sana on sopimus.

 

South Island

Ei niin vakavaa kieliriitaa, etteikö löytyisi humoristisiakin tarinoita. Uusi-Seelanti muodostuu kahdesta pääsaaresta, North Island & South Island (pohjois- ja eteläsaaresta.) Olen käynyt tuossa kauniissa maassa lukuisia kertoja niin työ- kuin lomamatkoillani.  Näiden kahden saaren asukkaiden suhde muistuttaa ikuista Suomi-Ruotsi -suhdettamme. Niinpä maan suurin meijeri- ja elintarvikeyritys, joka sijaitsee eteläsaarella, perustettiin vuonna 1954 nimellä "Mainland Products Ltd." l. Mannermaan Tuotteet Oy! Keskusteltaessa uusiseelantilaisten kanssa (lempinimi "kiwit") täytyy olla tarkka, ettei loukkaa pohjoissaarelaisia toteamalla esim. "Tulin eilen mannermaalta."

PS. Britit ovat vieneet Kansainyhteisön kaikkiin kolkkiin näitä nimikummajaisia. 

Sana on sopimus.



















Kaupungit ja kylät

Brittiläisen maailmanvallan (myöhemmin "Commonwealth") levittäytyessä maapallon eri kolkkiin, nimettiin uusia asuinsijoja peri-englantilaisilla nimillä. Maailmassa on lukematon määrä mm. Richmond, Newton, Newtown, Norwich, Nottingham jne.

USA:n nimien kirjo ei jää paljon jälkeen Englannista. Monikulttuurinen sulatusuuni on tuonut paljon siirtolaisia, 1900-luvun alussa etenkin Euroopasta. Niinpä uudelta mantereelta löytyy paikannimiä, kuten: St. Petersburg, Paris, London, Richmond, Alexandria, Moscow, ja hännänhuippuna Oulu, Wisconsin. (pop. 540)




 









Olkaamme toisillemme armollisia. Ei nimi maata pahenna, elleivät sen asukkaat maata. 

Sana on sopimus.

1 kommentti: