perjantai 20. toukokuuta 2022

Mielipiteet, koolit ja radiohiljaisuus



 











Varoitus: ao. kirjoitus saattaa sisältää radioamatööritoiminnan sanastoa, lyhenteitä ja käsitteitä. Huom ei sisällä tuoteasettelua.


RA 03/2022 tipahti postilaatikkoon tänne Puutteenperällekin. Kiitos Suomen Posti.

Kovin huoltovarmuuspainotteisia ovat lehden artikkelit. Ukrainan sodan vaikutuksilta ei voi välttyä kukaan, eivät hamssitkaan. Varautuminen on viisautta.

Kaikissa mediamuodoissa julkisen keskustelun äänenpainot ovat muuttuneet, kielenkäyttö terävöitynyt ja asioista puhutaan niiden omilla nimillä. Asioiden todenmukaisuus saattaa ontua, mutta 'jokainen muistelee omalla tavallaan'.
Tilanne on aivan uusi sordiini-Suomeen syntyneelle, läpeensä suomettuneelle ikäluokalle. Muutos on merkki eurooppalaistumisestamme, vihdoinkin.

 

Olemme oppineet radioyhteydessä antamaan radiokutsummme l. koolin vähintään kerran 10 minuutissa, jopa useamminkin. Tämä on hyvä käytäntö, josta tulisi pitää kiinni myös muussa kommunikaatiossa. Näin tekevät RA-lehdessä mm. hallituksen jäsenet. Silmään pisti kuitenkin artikkeli Elmerin aatoksia s. 5.

"Elmeri on vanhempi, aikuinen kaveri, joka opastaa nuorta harrastuksen alkumetreillä". (SRAL:n Toimintasuunnitelma 2020)

 

Mielipidekirjoitus "UA vs. UR" oli ajankohtainen ja ehkä ensimmäinen julkinen, poliittinen ham-kannanotto radioamatööritoiminnasta konfliktitilanteissa. Tämä artikkeli on itse asiassa ensimmäinen poliittinen mielipidekirjoitus RA-lehdessä. Julkaisemalla poliittisen pamfletin on RA-lehden toimitus kääntämässä lehden linjaa tiukasta harrastukseen liittyvästä kirjoittelusta laajemman keskustelun suuntaan. En kannata uutta linjausta. SRAL:n hallitus määrittelee lehden julkaisuperiaatteet, koska RA-lehden tulee tukea liiton johtoa. On kuitenkin muistettava, että mielipiteiden avoin kiirastuli löytyy toisaalta, somen lukuisilta keskustelualustoilta. Siellä on tilaa myös radioamatööreille. RA-lehden tulisi olla kaikkien lehti, harrastejulkaisu.

Koska Elmeri on avannut keskustelun päivänpolttavasta ongelmasta, tästä olisi hyvä jatkaa avointa debattia. (sanakirjan mukaan: julkinen väittely, polemiikki). Tosin kirjoittajan henkilöllisyys tulisi olla tiedossa. Nimimerkkien taakse piiloutuminen on somessa tavallista, mutta ehdotan että RA-lehden toimitus ei palstoillaan nimimerkkejä hyväksy. Laittakaamme koolit reilusti näkyviin. Suomalainen on tottunut vastaamaan sanoista, eikös vaan. 
Tulepas esiin Elmeri, niin keskustellaan somessa tms. tai viimeistään Eerikkilässä.

 

SRAL:n puheenjohtajan toivomus Hallituksen Palstalla "yksituumaisuuden ja toimintakyvyn parantamiselle" on hyvä, mutta oudon ehdollinen. Pelko eriävistä mielipiteistä ja vaade avoimen keskustelun kulttuurin vaientamiseksi itsesensuurilla on kummallinen. Se ei mielestäni kuulu länsieurooppalaiseen avoimuuteen. QRT ei ole vaihtoehto.

 

Meillä ihmisillä on omat mielipiteemme, jotka tulee tulla kuulluksi, vaikka vastaanottaja ei olisikaan asioista samaa mieltä. Rakentavalla debatilla löydämme yhteisen suunnan ja tavoitteet, jotta harrastuksemme vahvistuu ja voi hyvin. Peräänkuulutan nimenomaan avoimen keskustelukulttuurin lisäämistä ja rakentavan debatin elinikäistä oppimista. Vaikenemisen kulttuuri saisi olla jo historiaa vapaassa, eurooppalaisessa yhteiskunnassamme. 
Sananlaskun mukaan "vaikeneminen on kultaa", mutta kullan arvon äkillinen romahdus saattaa viedä pohjan pois pakotetulta radiohiljaisuudelta.

CQ OH; Yhteistyötä ja sananvapautta!

 

73

Jouko OH1RX

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti