perjantai 18. maaliskuuta 2022

Sotatalous ja dynaaminen hinnoittelu












Kaverini soitti aamulla ja hälyytti. Dieselmoottorien urea l. AdBlue loppuu Suomesta! Kävin paikalliset huoltamot (4 kpl) läpi täällä Pohjois-Pohjanmaalla, Iissä. Siis jossakin ”landella, mitä välii”. Huoltamoiden henkilökunta vastasi kotimurteellani kuin yhdestä suusta: ”Ei oo Ätpluuta. Turistit ovat kaiken hamstranneet.”

 

Menin Kärkkäiselle. Muita tavarataloja ei ole 30 km:n säteellä.  Kas, erään hyllynpäässä oli muutama ureapönttö. Etelän mies tuli kanssani apajille, jo tokaisi: ”Hyvä juttu! Ostin lähtiessä 3 litraa etelästä 50 €urolla. Nyt pääsen turvallisesti Lappiin ja takaisin kotiin.”Me molemmat pidimme suomalaisia pähkähulluina. Urea osaa tehdä melkein mikä tahansa kemiantehdas pienin prosessimuutoksin. Jopa Suomessa saattaisi homma onnistua. Onnistui se ainakin ennenkin Kemira myytiin norjalaisille. Huoim. Moderni dieselauto ei käynnisty enää, kun AdBlue on loppu. Seuraavaksi wc-paperia.

 

Ostin Kärkkäriltä 2 x 10 litraa ureaa hintaan á 29.90€ (n. 10€ kalliimpi kuin 11/2021). Hyi, hamstrasin!

”Näil mä pärjää kyl puol vuot. Kiitoksii vaa kauhiast.”, ajattelin itsekseni.

 

Illalla löysin interwerbistö ”erikoistarjouksen” Etelä-Suomesta, kts kuva alla.

Kauppa se on joka kannattaa!

 

Olemme de facto sotataloudessa. Ministeri Lintilän oraakkelimainen alkuviikon kommentti ”Putinin hinnat” on toteutunut. AdBlue:a ei enää saa, kiitos iltapäivälehtien agitaation. Joditabletteja ei enää saa, kiitos apteekkariliiton agitaation. Vessapaperia näytti vielä illansuussa olevan kaupoissa kohtuulliset patterit.

 

Mikä neuvoksi? Otetaanpa aivan villi idea. Tehdään digitaalinen säännöstelykortti valikoiduille, kriittisille tuotteille? Tämä ”Digi-ransuuni” integroidaan pankkijärjestelmään ja Suomi. fi -alustaan. Suoraviivaisen helppoako? 

No ei aivan. Ensin pitää asettaa suunnittelukomitea, joka kilpailuttaa ja palkkaa ulkopuolisen konsultin tekemään komitean työt. Kun palvelu on määritelty, käydään ohjelmointityön kilpailuttamisnäytelmä, jonka ko. konsulttiyhtiö yllättäen voittaa. Lopulta sovellus koodataan ja testataan. Hupsista, vuosi on kulunut ja n. 30 milj.€ poltettu riihikuivaa. Toivottavasti sota on tuolloin jo ohi, ja sovellus on yhtä turha kuin esim. koronapassi.

 

Paljon lämpimiä terveisiä ja jaksamista Huoltovarmuuskeskukselle. Kyllä te tästäkin selviätte, uskokaa pois!

 

PS. 

Ainoa ihmislaji, joka kukoistaa kaikkina aikoina, ovat opportunistit. 

    - Charles de Gaulle, 1945

 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti