sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Kuinka kansainvälisestä radioamatööritoiminnasta tuli osa maailmanpolitiikan näyttämöä



 











Varoitus: Alla oleva kirjoitus sisältää lyhenteitä ja radioamatöörislangia, mutta ei tuotesijoittelua.

 

Suomalainen radioamatööri on kuin harakka tervatulla katolla, tahtoi tai ei:

- Osallistuminen Venäjän SSR:n (CCP) RDXC-kontestiin on poliittinen kannanotto

- Osallistumattomuus Venäjän SSR:n (CCP) RDXC-kontestiin on poliittinen kannanotto.

Kilpailujen loki-databaset ovat oivallisia seurantatyökaluja kisojen järjestäjille seuloa salamannopeasti myötäilijät vs. viholliset.

 

Leimaaminen on helppoa. Vrt. kuina puolueensa puheenjohtaja Purran (PS) siteerasi kuluneella viikolla Vladimir Iljitš Uljanovia ja puhui ”hyvätahtoisista idiooteista”.

 

USA:ssa & Kanadassa on käynnissä mutapaini [demokraattiamatöörit vs. republikaaniamatöörit] mm. uusista WPX-kisan säännöistä, joissa yhteydet Venäjän Federaation ja Valko-Venäjän radioamatööriasemien ovat nollan arvoisia. Jopa WPX kisajärjestäjät vs. WPX-kisan omistaja ovat eri linjoilla venäläisten kohtelusta ko. tulevassa kisassa. Kylätappelussa ovat aktiivisesti mukana Mockba-Russ -amatöörit ja heidän heimoveljet, jotka ovat asuneet jopa sukupolvia USA:ssa ja Kanadassa. Siinä se sukurakkaus lujittuu.

Venäjän radioamatööriliitto lähettää korukielisiä, neuvostoaikaisia vetoomuksia tyyliin: "Eihän tässä mitään vakavaa ole, eihän me olla sodan osapuolia, kansojen välinen veljeys ja ikuinen ystävyys ovat edelleen voimissaan."

Englannin radioamatööriliiton, RSGB:n, boikotti Venäjän ja Valko-Venäjän amatööreille on lisää bensaa liekkeihin, vaikka julkilausumat on muotoiltu erittäin korrektilla Oxfordin englannilla. Hienostuneet sanakäänteet ovat kuin Common Law -lakikirjasta, mutta viesti on selvä: "teidän kanssa emme enää leiki".

Suomen radioamatöörilitto SRAL:n, OHDX Foundation ja Contest Club of Finland ovat olleet toistaiseksi hiiren hiljaa. Se lienee merkki, että Suomessa parhaillaan käynnissä olevaa Nato-debattia ei haluta häiritä. Toisaalta hiljaisuus on myös mielipiteenilmaisu ...

 

Radioamatööritoiminta on taas osa kansainvälistä valtapolitiikkaa, kuten urheilukin. Siitä ei kannattane enää kiistellä. Juuri nyt DX- ja kontestiharrastus on paljon pahempi mutapaini kuin kylmän sodan aikoihin. Silloin radioliikenteen rajalinja oli selkeä ja säännöt yksinkertaiset: "Vihollinen kuuntelee, aina." Syynä nykyisen tilanteen kompleksisuuteen on ehkä internetin myötä hämärtynyt radioyhteyden merkitys. 

Mikä neuvoksi? Pontius Pilatukset voivat mennä digitaalimodella, ja esim. kusoilla FT4/8 -modeilla: "Enhän minä mitään voi, jos oma kone workkii (pitää) automaattisesti vihollisen tietokoneen kanssa kuson (radioyhteyden). Minähän vain ihan bona fide katselin näyttöpäätettä".

 

Kansainvälisessä radioamatööritoiminnassa on juuri nyt ”kovat SWR:t.” 

Maku on mennyt elämänmittaisesta harrastuksestani. Lienee paras pitää QRT-kausi (sulkea radioasema määräajaksi) ja antaa pölyn laskeutua. Onhan niitä toki muitakin harrastuksia. Kohta alkavat puutarhatyöt. Marjapuita voi jo OH1/OH2 -piireissä leikata, vink vink. Hyvää kevättä ja mielenrauhaa kaikille!

 

de 

Jouko

OH1RX, OH8MJ, OH0J, VR2MJ
Suomen Tasavallan ja Kiinan Kansantasavallan Hongkongin eritystalousalueen laillistettu radioamatööri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti