lauantai 12. maaliskuuta 2022

Sodalle sota on oikea termi

 

10.3.2022





















Ludovisin sodan jumala, Ares, 320 eaa.

Kun Venäjä hyökkäsi Tšetšeniaan, Georgiaan, Krimille ja Itä-Ukrainaan, sota oli kaukainen ja lehdistön siloittelema ’konflikti’, ’väliintulo’, ’operaatio’ tms. Samalla, me kansalaiset tukeuduimme median lahjoittamaan henkiseen rollaattoriin ja hyväksyimme vaikenemalla tapahtuneet väkivaltaisuudet. Murisimme ehkä takanapäin, puristimme käden taskussa nyrkkiin, mutta anoimme voimattomina hiljaa mielessämme kuin Mooses-ministeri: ”So what?”

 

Covid-19 on Venäjän strateginen partneri. Se vei huomion mobilisoinnilta ja valmistautumiselta seuraavaan askeleeseen. Samaan aikaan päiviteltiin Suomessa: ”Onhan se sotiminen tavallaan kamalaa, mutta ajattele, laittoivat kaljahanat kiinni ja pakottavat koronarokotuksiin kuin sterilisaatioon. Ei hyvää päivää. Eroa Marin, eroa Kiuru, eroa Lintilä, eroa eroa eroa!”

Ukrainan sodan alkupäivistä saakka on osattu puhua oikeilla termeillä, vihdoinkin: Sotaa käydäään meidän rajanaapurissa. Siis heti raja-asemiemme takana. Toivottavasti valtiovalta ei väsytä ja harhauta itseään ”ei välitöntä uhkaa” -mantralla. 

 

Kansalaisten sensorit ovat valtiovaltaa herkempiä. Me muodostamme käsityksemme tilanteesta vapaammin, assosioiden ja analysoiden globaalia viestintää. Parviälykin on voimakas työkalu.

Vaikka Petsamon ja Kannaksen varuskunnat ovat nyt liki tyhjiä, kyllä mm. Alakurtissa, Leningrad oblastissa ja Kaliningradissa voimaa riittää. Poikas valveil on, mutta osin tyhjin käsin. Hiljaa lausuttu totuus on, että yli 35-vuotiaille (urheilutermillä "ikämiessarja") ei ole varastoissa ajanmukaista aseistusta ja varusteita. Uusien, jo tilattujen, asejärjestelmiemme toimitusaika on kolmekin vuotta ja käyttökoulutus päälle. Upseerikunta on vajaa l. sotatyönjohtajakoulutusta tulee lisätä. Opetusministeriö osaa jo ”aloituspaikkojen lisäämisen”, mutta viive on 3-4 vuotta.
Tulokset huoltovarmuuskeskuksen alasajosta 1992-2022 on nyt näkyvissä. Mm. leipäviljaa on vain 6kk:n tarve, alle satokauden. Nestemäisiä polttoaineita on samoin vain 6kk:n tarve. On ajettava sähköllä, jos sitä on ja jos sattuu olemaan sähkömobiili. Maatalouden tarvitsemia keinolannoitteiden varastoja ei ole ollenkaan. Karjanlannasta vielä tapellaan. Pitääkö olla huolissaan? Pitää, ainakin hiukan ja faktapohjalta.

 

Onneksi maanpuolustustahdossa ei ole vikaa. Teot siis sanoiksi ja rajojamme puolustamaan. Valmiustilan nosto ottaa aikaa, sen purkaminen tapahtuu nopeasti. On 11. hetki, mutta ei liian myöhäistä. 

 

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008667970.html?share=aa5b52b0b6d010dfddfeb12fcce67e72

 

 

PS. Huomaan, että olen ajan hermolla. Ylen ohjelmassa "Viimeinen Sana" (TV1) käsiteltiin 11.3.2022 samaa sanan 'sota' välttelyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti