tiistai 1. helmikuuta 2022

Sotaväsymys ja koronakonflikti

 

Yli kahden vuoden korona-sotatilan uuvuttamat johtajat ja kansa alkavat potkia yli aisojen. Viime päivien havaintoja pitkittyneestä taistelusta.

iltauutisten haastattelussa 26.1 S-ryhmän johtaja toteaa , että omikron onkin ”vain tavallinen influenssa”. Kansa pitää saada takaisin töihin. Ovet auki!

Aamu-tv:ssa 27.1. asiantuntijat (HUS ja WHO) vetävät käsijarrusta ja yrittävät hillitä katselijoiden intoa lähteä uuteen yritykseen tehdä ”Taas mennään v2.0” -kampanja (vrt. Valtioneuvoston huonosti ajoitettu kampanja 11/2021.)

BBC:n haastattelussa 26.1. Witwatersandin yliopiston koronatutkija, tohtori Madhi (toimii myös WHO:n tutkijana) kertoi, että omikron löytyi ensin Etelä-Afrikasta, joten heidän tutkimustulokset olivat tuoreimpia. Heille selvisi ensimmäisinä, että helposti tarttuva omikron on deltaa lievempi. Rokotetun sairastama omikron suojaa delta-tartunnalta, mutta deltan sairastanut rokottamaton voi saada myös omikron-tartunnan. Nämä tutkimustulokset eivät kelvanneet globaalille pohjoiselle

”Mahdi uskoo, että länsimaiden asenteissa ja reaktioissa omikronmuunnokseen ja Etelä-Afrikassa julkaistuun tietoon on osittain kyse kulttuuri-imperialismista.”



 

Debatti siitä, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi jatkuu edelleen kiivaana akselilla USA-UK-EU ja ”ne muut”. Maat poistavat nyt kilvan koronarajoituksia. Tuntuu, että monissa maissa ovat viranomaiset vain nostaneet kädet ylös ja avanneet portit. Perustelut päätöksille katsotaan kenties kaleidoskoopista. Kaikki tunnustavat, että tietoa on edelleen hyvin vähän. Lisäksi kaikki tieto ei kelpaa päättäjille, jos se on epämieluisaa. On valitettavaa, että yhteisessä taisteluhaudassa tapellaan keskenään, eikä fokusoida voimia vihollisen torjuntaan. Tämä jos mikä on tyypillistä taisteluväsymystä. 

 

On entistä tärkeämpää pienen kansalaisen tehdä omat päätelmät ristiriitaisesta kommunikaatiosta. Tässä vähättelyn, sananvapauden, toivomusten, kehotusten ja vahvojen kehotusten liberaalissa yhteiskunnassamme on yksilön vastuu itsestä ja lähimmäisistä korostunut koronan aikana.  Sanaa vastuu ei ääneen johtajistamme kuitenkaan moni sano. Yksilönvapaus, yksilönvastuu ja yhteisöllisyys ovat saaneet uusia ulottuvuuksia, jotka eivät rauhan aikaan tottuneelle kansalle ole mieluisia. 


Voimia kaikille "sinne jonnekin".

 

Jouko Häyrynen

kaksoiskuntalainen, Ii

 

Julkaistu Rantapohja-lehdessä 1.2.2022

1 kommentti:

  1. Kyllä en minä ymmärrä tätä että sanotaan, että kansa on väsynyt. Onkohan tuo nuitten iltalehtispekulanttien keksimä likkaus uutinen. Sen minä ymmärrän että kyyppareita ja laulajia harmittaa, koska leipähän niiltä on otettu suusta. Enkä tiijä kuinka viisailta ne minunnaa päätökset kuulostaisivat jos minä itte pääsisin marinina päätöksiä tekemään.Taian mennä lämmittämään saunaa, kuivilla klapeila ja päältä sytyttäen.

    VastaaPoista