23.2.2022
Veikko Huovinen kirjoitti selviytymisoppaan maalle muuttaville kaupunkilaisille vuonna 1957. Se on luettava kerran talvessa, ja nyt jos koskaan on sen aika. Kaivautuessani eilen traktorin avulla ennen auringonnousua lumesta, mietiskelin minkälainen arkielämän hamsteri minun pitäisi olla näinä uhkaavina aikoina. Päätin unohtaa liike-elämän ongelmat.
Eurooppa horjuu sodan partaalla. Tämä kriisi koskettaa meitä kaikkia. Rohkaisen ainakin kuvitteellisella tasolla tekemään varasuunnitelmia. Mitä jos elämä täällä Euroopan pohjoisessa peräkamarissa ei jatku kuten viimeiset 77 rauhan vuotta? Tähän uhkaan ei kenties ehdi enää varautua, on tultava toimeen sillä, mitä on.
Maslowin tarvehierarkian huipulta löytyi vinkkejä kysymykseen selviytymisestä. Fysiologiset tarpeet ovat etusijalla: hengissä säilymisen fyysiset edellytykset, ruoka, juoma, hengitysilma sekä suojautuminen vaaroilta.
Läntinen Eurooppa on kehittänyt teknologiaa hyödyntävän logistisen ketjun elintarvikkeiden ja muiden välttämättömyystuotteiden tuotannosta vähittäiskauppaan. Ketju on tehokas, mutta erittäin haavoittuva. Tarkastellaanpa modernia tarvehierarkiaa.
Sähkö: "Sähkö on pilvessä". Sähköverkko on erittäin haavoittuvainen, vaikka kaapelointia on kaivettu maahan korkeiden siirtotariffien vastineeksi. Ip-pohjainen verkon valvontajärjestelmä on hakkerien hunajapurkki ja muutenkin altis häiriöille. Ukrainassa hakkerointia testattiin menestyksekkäästi 12/2015. Kriisin aikana Suomessakin sähköä tulisi töpselistä rajoitetusti, esim. 2h-4h / päivä. Hyvästi sähkölämmitys.
Internet: Verkot varmaan toimisivat, mutta käyttäjiä olisi vähän, koska ei ole sitä sähköä. Hyvästi Netflix, Spotify, Youtube ...
Oma musisointi ja näytelmäkerhot kunniaan!
Matkapuhelinverkot: tukiasemat ja siirtoyhteydet eivät toimisi. Kännyköitä ei voisi enää ladata. Paras siis käydä kävellen kaupungissa/kylällä asioimassa ja hankkia akkuja ja aurinkolatureita.
Radio & TV: Lähetykset toimisivat. Onhan akkuja ja pattereita varastossa? Kuka valmistaisi jälleen 12V matka-tv:a. Asa teki aikonaan edullista, nyt tarjolla rajoitetusti "matkailuautolättyjä". No, voihan massatiedotusta seurata kännykästä, jossa on radiotaajuudet, intergroitua tv-vastaanotinta ei taida löytyä markkinoilta (jossa kaupat ovat kiinni).
Vesi: Vesihuolto toimisi haja-asutusalueilla pienissä vesijohtojärjestelmissä ja omista kaivoista, mutta kaupungeissa siirryttäisiin pulloveteen (jos sitä olisi tarjolla) kun sähkönsyöttö takertelee.
Nestekaasu: paras unohtaa pullojen vaihto. Kaasun varmuusvarastot ovat vaatimattomat ja ne on kohdennettu teollisuuden tarpeisiin.
Polttonesteet: jakelu nykymuodossaan pysähtyisi, koska pumpuille ei tulisi sähköä, eivätkä maksujärjestelmät toimisi. Mikä olisi vaihtoehtoinen jakelutapa? Lainkuuliaiset kansalaiset eivät ole varastoineet bensiiniä ja dieseliä kuin pieniä määriä. Maatilan tilatankit olisivat varkaiden suosikkikohteita. (ovat jo nyt - lat. huom.)
Liikenne: Kakkosautot, mopot, traktorimönkijät jne. seisoisivat pihoissa. Ykkösautot (ne pieniruokaisemmat) ja mautot ehkä vielä liikkuisivat. Sähköautot? Mitkä sähköautot?! Olisi liian myöhäistä tilata aurinkoenergiajärjestelmiä sähkösyöpön auton tarpeisiin.
Ruoka: Tapani-myrsky v. 2011 osoitti, että nyky-Suomi on huonosti varautunut kriisitilanteisiin. Kaupat olivat kiinni. Ruokaa ja muita kriittisiä tarvikkeita ei pystytty myymään,koska kassakoneisiin ei saatu sähköä! Joissakin kaupoissa sähkötoimiset ovetkin olivat jumissa. Moni havahtui, että omat ruokavarastot, paristot, akut, lamput jne. ovat välttämättömiä rauhan aikanakin. Kellarin perunalaari ja itse tehdyt säilykkeet ovat tarpeen. Pakasteet on pakko syödä parissa päivässä.
Rahatalous: sähköinen raha jäisi servereille eikä setelirahaa riittäisi markkinoille tarpeeksi. Vaihdannaistalous kukoistaisi. Hyvin nopeasti tulisi elintarvikkeiden säännöstelyä ja ostorajoituksia. Huoltovarmuuskeskus ei tarkoita enää viljasiiloja ja öljyvarastoja.
Unohtuiko jotakin? Nautintoaineet, tupakka, viina ja olut yms.
Maailmassa eivät asiat ole koskaan olleet niin huonosti, ettei kaljaa ja viinaa jostakin saisi!
Mikä olisi paras selviytymistapa?
Kenties muutto maalle tai mökille helpottaisi elämää, jos olisit aito hamsteri. Kaikilla ei ole mahdollisuutta siihen, joten yhteiskunnan rauhattomuus lisääntyisi. Kaupungit olisivat ikäviä paikkoja yrittää selviytyä. Tosin isokin talousalueen keskuskaupunki päättyy kuusimetsään alle 10km keskustasta. Metsä on suomalaisen koti, kaupunkilaiselle paluumuuttajallekin.
Luontaistalous: Polttopuita on hiukkaspäästörikollisilla yleensä vuoden tarve liitereissä. Nyt kulutus lisääntyisi ympärivuotiseksi, joten halkometsään miehen mieli. Polttoaineiden vähyys metsurikoneisiin vaatisi tarkkaa harkintaa, ja sähkösaha ... no jaa.
Kevään puutarhaistutukset olisivat kaikkien suosiossa. Siemenperunoista ja siemenistä olisi huutava puute. Hevosenpaskasta tapeltaisiin, kuten vanhassa tv-mainoksessa. Muita lannoitteita olisi niukasti saatavissa, koska omaa tuotantoa ei Suomessa enää ole. Eurooppalaisuus on tehnyt maastamme uusavuttoman monella yhteiskunnan alalla.
Olen keskustellut lähipiirin seniorien kanssa toisen maailmansodan aikaisesta kotirintaman elämästä ja heidän arkisesta selviytymistaistelusta. Heidän neuvokkuus ja valmiudet tulla toimeen yksinkertaisin keinoin ovat ihasteluni aihe. Mallia sieltä menneisyydestä kannattaa ottaa moderniin selviytymiseen, jotta onnettomuuden sattuessa koittaisi vielä uusi Suomen huomen. TV:n reality-sarjat eivät kovin kummoisia selviytymisvinkkejä tarjoa. Eräs suoratoistopalvelu mainostaa: "Streaming is Reality" (Striimaus on todellisuutta). Ei ole!
Tänään kuulin nuorena sotamme kokeneen lyhyen kommentin: ”Nyt pelottaa. Mistä näitä Hitlereitä aina vaan tulee?”
"Kyllä tästäkin hamsterit selviävät.", rauhoittelin senioria.
Tänään 24.2. se sitten toteutui. Sota on alkanut Eteläisessä Euroopassa. Kävin heti aamulla kaupassa; perusvarastojen täydennys tehty. Kauppias ei ihmetellyt kesämökkimäistä ostosmäärää. Hän vain nyökkäsi tietävän näköisenä, kuten Hamsterin Rurik ikään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti