sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Historiankirjoituksen kiireapulaiset



Ukraina vuotaa verta. 

Sotaa on käyty vasta noin neljä vuorokautta. Kaikkialla jo kerrotaan/kerrataan viimeisten päivien/viikkojen tapahtumia ja spekuloidaan vajavaisen tiedon perusteella lähitulevaisuutta otsikon ”analyysi” alla.

Mielestäni analyysien aika on sitten, kun aika antaa tutkimukseen tarvittavaa etäisyyttä ja historiantutkimukselle ominaista objektiivisuutta.

 

Amerikkalainen, revolverimainen, tiedonvälitys on arkipäivää Eurooppassakin ja sota sitä tyypillisesti kiihdyttää. Analyysit pitää julkaista ennen kuin tapahtuma on edes kunnolla alkanut. Mediatalon ja oman edun nimissä: ”Eteenpäin!” Toisaalta kirjoitusten suomennoksissa käytetään huolimattomasti termejä kuten ´analyysi’. Kukapa tällaisesta vastuuta ottaa. On kiire uuden uutispäivän kimppuun. 



 

Historia on sarja huonosti paranevia vammoja ihmiskunnan muistissa. Historiankirjoitus parhaimmillaan hoitaa vammoja. Kynä on oikeissa käsissä tehokas väline. Tosin potilaan pitää olla vastaanottavainen hoidolle. Tästä on hyvä esimerkki auki kirjoitettu Suomen historia ajalta  Helmikuun Manifesti - Pariisin Rauhansopimus (1899-1947). Kansallisen sovinnon työ jatkuu, mutta kääreet on jo poistettu vammojen päältä. Ilmahoidot jatkuvat.Nyt on sanatoriossa 1950-luku ja suomettumisen vuodet. Toivotamme Isänmaallemme pikaista paranemista. 

 

Jos aika- ja objektiivisuustyökaluja ei haluta käyttää, julkaisu onkin aivan muuta kuin analyysi. Siis mitä? Tässä erinomainen, selkokielinen määritelmä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Propaganda

Mm. Kremlin viimeaikojen ”asioita oikaisevat, historian korjaukset” ovat asia erikseen. Verisen historian valkopesu jatkuu. Kremlin erityissuojeluksessa olevalla englanninkielisellä RT-televisiokanavalla pyöri eilen 26.2. tunnin välein "documentary": Ukraine - The Everlasting Present.  En tiennytkään, että Ukrainassa ei juuri asu ukrainalaisia, vaan enemmistönä ovat venäläiset. Vähemmistön muodostavat unkarilaiset, itävaltalaiset, slovakit ja romanialaiset. Taisteluja käydään edelleenkin vain Itä-Ukrainan maakunnissa (oblast) ja ohjusiskut muualla ovat panettelua.
Näitä totuuksia (
Pravda Правда) tulee ko. kanavalta 24/7 https://www.rt.com/on-air/ . Vuoden 1939 radiopropagandan "Moskovan, Leningradin ja Petroskon Tiltut" ovat tulleet takaisin. Laittakaapa suodattimet päähän.

 

Euroopassa on jälleen uusi vuotava haava. Tarvitaan faktapohjaista uutisointia ja sen jälkeen objektiivista historiantutkimusta. Onneksi arkistot ovat liki reaaliaikaisesti kaikkien kiinnostuneiden käytössä, eikä tarvitse odottaa kymmeniä vuosia pääsyä valtionarkistoihin.



Eläköön sananvapaus ja medialukutaito!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti