perjantai 4. helmikuuta 2022

Päästöttömyyden synninpäästö


    Kuva: Libreshot


 

EU julistaa ydinvoiman päästöttömäksi energiamuodoksi, samoin maakaasun "valikoidusti". Nämä energian lähteet saavat vihreän ekomerkin, mutta vain väliaikaisesti. Pelkkä vihreä siirtymä ei aja EU:n liittovaltiohallintoa ekokriteerien höllentämiseen. Raju sähkön markkinanhinnan nousu ja satojen miljoonien eurooppalaisten taloudellinen energia-ahdinko on vahva motiivi. Inflaatiokin laukkaa nopeammin kuin pitkään aikaan.
Sähköpörssi on peliluola. Päästöttömyydestä ollaan tekemässä mantra, oikeammin savuverho.Päästöoikeuksien anekauppa ohjaa osaltaan energiantuotantoa ja käyttöä. On tunnustettu fakta (ainakin melkein kaikki tunnustavat), että CO2-päästöjä tulee vähentää nopeasti ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi. Keinot ovat kuitenkin rajalliset.
 
Useat EU-maat eivät tule enää toimeen ilman ydinvoimaa. Nämä strategiset energiapoliittiset päätökset on tehty jo 1970-luvulla. Vihreää energiaa ei ydinvoima kuitenkaan ole. Ydinvoiman päästöttömyyteen ei lasketa rakennus- ja purkukustannuksia eikä ydinjätettä. Käytetty radioaktiivinen polttoaine tulee varastoida 250´000 vuodeksi (Tukes 2016). Mikä olisikaan kWh-hinta ydinenergialle, jos kaikki voimalan elinkaarikustannukset laskettaisiin mukaan tuotantokustannuksiin! 
Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka on antanee ”loppusijoitusluvan” ydinjätteelle 2022. Posiva Oy on jättänyt hakemuksen 31.12.2021 valtioneuvostolle.
Maakaasu on edelleenkin hiilivetyä, pääsääntöisesti metaania (CH4), eikä siitä muuksi muutu. Sen CO2-vaikutus on n. 30% pienempi kuin öljyn, mutta tuotanto, kuljetus ja varastointi nostaa huomattavasti kokonaishiilijalanjälkeä (+20%). 
 
Kuten kaikessa energiatuotannossa, tehokkain ilmastovaikutus saadaan tuottamalla sähkö mahdollisimman lähellä kulutuspisteitä. Koskee myös mm. tuulivoimaa, vaikka se ei Suomessa toteudu mitenkään, päinvastoin. Tuulivoimalat sijaitsevat Pohjamaalla ja Pohjois-Suomessa kaukana kulutuksen pääalueista. Fingrid päivittää kantaverkon investointien ennustetta vuosittain, eikä mikään tunnu riittävän. Nykyennuste on tavoitteista ja laskentatavasta riippuen vuosille 2022-2030 2-4 mrd€. Seuraava iso rakennusprojekti on siirtoyhteyslinja Ruotsiin Pyhäselkä-Keminmaa-Ylitornio-Jokkmokk. Olemme pian suuri voimalinjojen hämähäkinverkko, jonka alla uskottelemme toisillemme kaiken olevan kestävää kehitystä ja luontoarvojen vahvistamista!
 
EU:n energiatuotannon linjaukset ovat vahvasti sidoksissa päästökauppaan, siis eurooppalaisen teollisuuden intresseihin. Nopea vihreä siirtymä oikeasti päästöttömiin energiaratkaisuihin ei ole todennäköistä. Teknologiakehitys on hidasta, ja puolivalmiit tuotantomenetelmät saavat käyttöluvat poliittisen painostuksen takia. Energiateollisuuden kehittymiseen on luotu jarrutusmekanismi, josta on vaikea rimpuilla irti. Tuotantolaitosten teoreettinen käyttöikä toteutuu vuorenvarmasti, koska EU ja jäsenvaltiot tukevat energiateollisuutta rahallisesti ja lainsäädännöllä talouskasvun turvaamiseksi.  Nykyinen elämänmuoto jatkaa vielä pitkään ja häiriintymättä. Jos häiriöitä ilmenee, käynnistetään hiilivoimaloita ja ostetaan Venäjältä lisää maakaasua, mikäli Kreml sitä enää suostuu länteen myymään nykyisen konfliktin jatkuessa. 
 
Väliaikainen synninpäästö ydinvoimalle ja maakaasulle johtaa pitkään poliittiseen kädenvääntöön. Tällä menolla nykyiset energian tuotantomuodot säilyvät vielä pitkään, ja maapallo jatkaa lämpenemistään. Vaihtoehtojen määrä vähenee, kun maapallon ilmastojärjestelmän muutos kiihtyy. "Tarttis tehrä jottain."
 
Missä viipyy M. Luther ja eurooppalaisen energiapolitiikan uskonpuhdistus?
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti