maanantai 24. tammikuuta 2022

Pulinat pois … mutta




 

Koko Suomi / valitut ehdokkaat  annetuista äänistä

JAA: 58,8%

EI: 40.0% 

Vahva ehkä: Pienpuolueet ja sitoutumattomat 1,2%

Takakaarteen katsomossa istui 45,7% äänioikeutetuista loppuvihellykseen saakka.

 

Hyvinvointialuemallin kannatus; koko maan äänestäneet + nukkuvat äänestäjät

JAA: 40%

EI: 60%


Lähde: HS.fi Huom. Pienryhmien 1.2% kannatus ei ole mahtunut graafiin.

 

Jossakin muussa, herkemmän poliittisen kulttuurin, maassa hallitus toteaisi, että

kansan kannatus ei riitä jatkamaan narun työntämistä taivaalle. Ainakin osa hallituspuolueista totetaisi, että pieleen meni. Suomessa ei tapahdu mitään, koska 80% uusista aluevaltuutetuista on jo ammattipoliitikkoja Arkadia & kuntahallinto -kamareissa. Kuka nyt itselleen potkut antaisi!Eduskuntavaalit ovat kuitenkin nurkan takana 2024, joten tämä oli sittenkin vain puolueiden erittäin kallis kannatusmittaus, valitettavasti.


Positiivisia puoliakin vaaleista löytyy. Mm. naisilla on enemmistö aluevaltuustoissa, vaikka ehdokkaina heitä oli vähemmän kuin miesoletettuja. Samoin terveysalan ay-liike sai hyvin paikkoja valtuustoihin vs. ammattiryhmät, jotka eivät ole ”kunnalla töissä”. Näin voidaan alan palkkaneuvotteluja käydä useissa pöydissä samanaikaisesti, hyvässä harmoniassa.

Toisaalta kymmenettuhannet suomalaiset ovat ilman sananvaltaa heitä lähellä olevissa sosiaali- ja terveydenhuollon päätöksissä. Palokunnankaan ja ambulanssin lähtöpaikastakaan ei ole varmaa tietoa jatkossa.


 


 

Aluevaalien peräaalto pyyhkii kansanvallan rantakiviä ja lisää eroosiota, mutta d´Hondtin laskujärjestelmä turvaa demokratian aluksen miehistön aseman ja kryssimisen paapuurin halsseilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti