perjantai 21. tammikuuta 2022

Luottamuksen hinta


              Kuva: Samuli Huttunen / Yle

 

Valtionyhtiöissä tehdään mielenkiintoisia investointisuunnitelmia ja pääomakauppoja.

Cinia Oy (Suomen valtio, OP Finance, Ilmarinen) suunnittelivat vielä 2018 datakaapelia Euroopasta Suomen kautta Pohjoiselle Jäämerelle ja edelleen Aasiaan. Vuoden 2019 aiesopimuksen pääyhteistyökumppaneina olivat lähellä Venäjän valtionrautateitä oleva teleyritys (TransTelecom (TTK), ja teleoperaattori MegaFon (Gazprombank, USM Group, etc.).Suunnitelman toteuttaminen aloitettiin kaikessa hiljaisuudessa, ja tehtiin mm. maan pakkolunastuksia Pohjois-Suomessa pääradan varressa. Maan haltuunoton nimike oli ”rautatieliikenteen liikenneturvallisuuden parantaminen”. Datakaapeli sinne kuitenkin rakennetaan. Kätilöinä ovat toimineet mm. eastoffice.fi ja Sperbank Russia.

 

Koska geopoliittiset suhdanteet ovat nopeasti muuttuneet, vedettiin keväällä 2021 käsijarrua molemmin puolin itärajaa. https://yle.fi/uutiset/3-12268002

Nyt Cinia rakennuttaa meridatakaapelin luottettavampien merireittien kautta. Luottamuksen lisähinta on n. 670´000€/km (1500 km pidempi läntinen kaapelireitti) sekä mittavat tappiot päivittäisissä pörssikaupan viiveissä globaalisti. Kaikella on hintansa, nanosekunnillakin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö tätäkin merikaapelia vakoiltaisi ja käytettäisi mahdollisen hybridisodan välikappaleena. Kaapeli kulkenee reittiä Oulu-Kemi-Tornio -rautatien vartta Ruotsiin ja sieltä Norjan rannikolle. Samalla Kemi-Tornio rataosuuden jo valtioneuvostossa päätetty sähköistys saa lisää maksajia, olkoonkin että kyseessä on toinen valtion kukkaro.


Luottamusta Suomen valtiolla on ainakin amerikkalaisiin sijoittajiin. Cinia myi telemastonsa Digita Oy:lle (DigitalBridgel Inc. DBRG) 7/2021. Digitan monopoli mm. yleisradiotoiminnan siirtoverkoissa vahvistuu entisestään.

Cinian lonkerot ulottuvat jo myös suomalaisten arkipäivään. Insta Response Oy myi hälytyskeskusten hallinnan ja ylläpidon tietojärjestelmä ERICA:n Cinialle 5/2021. Siinä siis hyvinvointialueille yhden luukun partneri: 21 alueellista sopimusta ilman kilpailutusta Digitan luontaisessa monopolissa. 

Viisas siirto perheyritys (ainakin vielä) Insta Oy:lta sai näin lisää pääomaa F35-lennokkien rakenteluun ja huoltoon. Asiakkaana Puolustusvoimat, luottamuksella.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti