tiistai 4. tammikuuta 2022

Palkkaharmonia v2.0

Laajat kuntaliitokset n. 13 vuotta sitten saivat aikaan ”palkkaharmonian v1.0”. Työntekijöiden palkat nostettiin liitoskuntien korkeimman palkan tasolle per työtehtävä. Työttömäksi jäänelle johdollekin rakennettiin vihreät oksat heilutella jalkojaan työpaikkatakuun ajaksi. Yksin palkkaharmonisointi ja työpaikkaturva tappoivat perustavoitteen saada säästöjä ja tehostaa toimintaa. Organisaatioihin ei voitu koskea, ja niin jatkettiin kuten ennenkin. Vain kuntavaakunat ja logot muuttuivat.

Aluehallintouudistukseen on leivottu sama kustannusautomaatti. Onneksi ministeri Kiuru on ollut rehellinen asiassa: ”Nyt ei tavoitella 3 miljardin euron säästöjä, Kiuru sanoo.” (5.6.2020)  Nyt puhutaan yli 400 milj.€ euron korotuksesta palkkasummaan, joka siis nostaa vuosikustannuksia reippaasti yli sote-suunnitelman (ja sivukulut päälle). Työntekijäjärjestöt ovat kilvan nokittamassa palkkasummaa kuin pokeripöydässä. https://yle.fi/uutiset/3-12242629

Totta onkin, että samoin kuin kuntaliitosbuumi, on sote-uudistus ammattiyhdistysliikkeelle sauma saada jackpot. Sitten voidaan kehua, että sote-uudistus kasvattaa BKT:a, vaikka kyseessä on suora kansantalouden kuluerä, jonka kokonaissummaa kasvatetaan.

 

Töiden ja organisaation harmonisointi ei tarkasti ottaen tarkoita, että kaikkien palkat nousevat ja kaikki saavat pitää nykyisen työpaikkansa. Tämä ei kelpaa työntekijöille, joten odotettavissa on työtaisteluja ja häiriöitä alueiden peruspalveluissa. On totta, että hoito/hoiva-alalla on yleisen mielipiteenkin mukaan alipalkattuja tehtäviä. Konsensus on, että asia on korjattava ja saatava ala kiinnostavaksi nuorille. Työvoimapula on huutava, ei yksin koronan takia!

Nyt suunniteltu tapa korjata nämä epäkohdat on kuitenkin erittäin arveluttava vedätysyritys tarjota kaikille työntekijöille bonuskorotus riippumatta työtehtävästä. 

Ay-väelle  jää vielä paljon korjattavaa kuntapuolen palkkauksessa ja sen harmonisoinnissa. Taisteluja tiedossa. Ennen sitä täytyy avata rajat työperäiselle maahanmuutolle, jossa paras houkutin ei ole "maailman onnellisin maa", vaan palkkaharmonisoitu työmarkkina. Siinä sitä oikeaa vetovoimaa.

 

Ay-Jackpot taitaa onnistua ja ”maakunta maksaa”. Oops, eipä maksakaan vaan valtio (kaikki yritykset ja ansioverotusalamaiset, eläkeläisetkin). Maakuntahallinnolla ole tuloja eikä verotusoikeutta, vain valtion sille jakamia varoja yhteisen hyvän rahoista. Verotusoikeus  kyllä tulee, kun kaikki julkishallinnon kukkarot ovat tyhjiä. 

 

Mistä kehitetään palkkaharmonia v3.0? Toteutetaanko Liittovaltio-Suomi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti