perjantai 28. huhtikuuta 2023

Vihollinen kuuntelee

 























The Guardian:

https://amp.theguardian.com/world/2023/apr/19/russian-spy-network-operating-in-north-sea-investigation-claims?fbclid=IwAR1q3AgUNbM5-zjt5KyJIz7TIajTkjTMS_G4pfunw3p9JMzQF1jT-2j2jF8


Yle Areenan ansiokas dokumenttisarja (DR+NRK+SR+SVT yhteistyöohjelma) 


Venäläiset vakoilevat merellä ja merten pohjassa.
https://areena.yle.fi/1-63833598 


https://areena.yle.fi/1-63835861 


Kun opiskelin Raumalla 1977-79, paikallinen telakka, Hollming Oy, rakensi pitkän sarjan ”merentutkimusaluksia” Neuvostoliittolaiselle tilaajalle. Me kipinäopiskelijat kävimme vierailulla koeajovaiheessa olevalla Akademik Kotov -aluksella. Koskaan jälkeenpäinkään en ole missään laivassa nähnyt niin paljon kaapelointia, kaapelien läpivientejä laipioissa, radiolaitteita, laboratorioita ja suljettuja osastoja.  Antennitarhat mastoissa ja yläkannella olivat kuin piikkisian selkää.


Tässä kuva 1985 samaisella telakalla rakennetutsta mv. Akademik Nikolai Strakhov (UIMS), joka lienee Rauman Akademik-sarjan viimeisiä aluksia. Strakhov tekee edelleen rauhantyötä maailman merillä ja sahaa usein väliä Kaliningrad-Pietari koukkaillen sinne tänne Itämerellä.

Laivojen elinikä kantaa yli historian myllerysten ja valtiojärjestysten muutosten. Tehtävänanto on sama aina vaan.







Vakoilua tehdään niin rauhan kuin sodankin aikana. Nykyteknologia mahdollistaa tiedustelun etänä, mutta fyysisen infrastruktuurin tarkkailu ja potentiaalisen tuhoamisuhkan ylläpitäminen vaatii edelleenkin läsnäoloa.


Oma signaalitiedustelumme on hereillä. Mitä vähemmän siitä tiedämme, sen paremmat ovat yöunemme. 

Dona nobis pacem.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti