torstai 13. huhtikuuta 2023

EU-arvoja ja arvomaailmoja

 










”Sekavaa.”, sanoi äänestäjä Europarlamentaarikkojen arvomaailmasta


Eduskuntavaalien aikana keskusteltiin kaiken kinastelun lomassa myös eurokansanedustajien rooleista ja tehtävistä. 


Satu Hassi, vihr. (eläköitynyt poliitikko) opetti Annikka Saarikkoa (väistyvä ministeri), kun Saarikko närkästyi Suomen MEP:ien äänestäessä talojen tilkitsemisen EU-direktiivin puolesta ja vastoin Suomen hallituksen kantaa.

Näin Hautala valisti rahaministeriä MEP:n roolista ja tehtävistä:

Mepit eivät aja parlamentissa kotimaidensa hallitusten kantoja, vaan edustavat äänestäjiään ja omien poliittisten EU-ryhmiensä tavoitteita. Ministeri Saarikko varmasti tietää tämän. Rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä on parlamentissa laaja sopu suurimpien poliittisten ryhmien kesken, Hautala toteaa.”

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009454822.html 


SDP:n MEP Miapetra Kumpula-Natri loihe lausumaan Suomen eduskuntavaalien jälkeen TV-haastattelussa: ”Päätin jatkaa MEP:na, vaikka sainkin kansanedustajan paikan Suomessa. Katson näin parhaiten voivani ajaa suomalaisten etuja. Olen Isänmaan asialla.”

Hänelle on MEP-valtakirja Isänmaan asia. Mitähän hänen viiteryhmänsä S&D (Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä) sanoo tästä?


Toisin sanoen. Osa Suomen MEP:sta on ja on ollut aidosti federalisteja, jotka kansallisen mandaatin saatuaan ovat kääntäneet selkänsä Suomelle ja katsovat suuremman yhteisen, ylikansallisen ryhmän edun olevan tärkeämpää kuin pienen, mitättömän kokoisen ja vähäväkisen koilliskolkan edunvalvonta.

Toiset MEP:t ovat reilusti siltarumpupoliitikkoja ja lupaavat vetää kotiinpäin. Mitäs siitä, vaikka Euroopan siltarummut ovatkin kovin isokokoisia. Eteenpäin!


Sekaisin taitaa olla poliittinen agenda ainakin osalla suomalaisista europarlamentaarikoista. Toisaalta nyt pieni ihminen ymmärtää paremmin miksi Suomen MEP:t äänestävät joskus niin merkillisesti. No, ihminen se MEP:kin on, joskin isoissa saappaissa.


Tässä Federaatiomme Yhteisen Hyvän Puolueet:


  • Euroopan kansanpuolueen ryhmä (EPP)
  • Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D)
  • Uudistuva Eurooppa -ryhmä (RE)
  • Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä (Greens/EFA)
  • Identiteetti ja demokratia (ID)
  • Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä (ECR)

Nyt tutustumaan federaation järjestelmään ja järjestykseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti