perjantai 21. huhtikuuta 2023

ELY-ministeriö









Kohta historian tilastoihin vaipuvien eduskuntavaalien alla, kaikkien säästö- ja leikkauspuheiden mukana tuli useammankin puolueen esitys Ympäristöministeriön lakkauttamisesta ja toimintojen hajasijoittamisesta mm. Maa- ja Metsätalousministeriön, Oikeusministeriön ja Sisäministeriön huomaan. Pitäiskö näin tehdä? Mikä ratkaisuksi?

Jos ryhdytään todenteolla remonttia tekemään, niin miksi ei siivota hallintoa kunnolla?


Ehdotan ELY-ministeriön perustamista;

  • Elinkeinoasiat (myös maa- ja metsälous)
  • Liikenne (LVM on siis erillisenä turha)
  • Ympäristö (hupsis, sinne meni koko YM)

Saisimme näin pienemmän, dynaamisemman hallituksen (kaksi ministerinsalkkua ja n. 20 erikoisavustajaa vähemmän). Ehkäpä ympäristöasiatkin / lakiehdotukset tulisivat kypsempinä ja laadukkaampina esille ja valtioneuvosto & eduskunnan käsittelyyn. Sivutuotteena MEP Pekkarisen idea superministeriöstä maakuntavirastoineen toteutuisi täysmittaisena. 


Tulevan hallituksen tulee hallintoremontin yhteydessä tehdä myös valiokuntien toimialojen ja mandaattien kriittinen tarkastelu. Näin saavat nuo 107 kansanedustajaa, joilla on tripla-toimenkuva (eduskunta-maakuntahallinto-kunnallishallinto) enemmän ”kalenteriaikaa” urakoidessaan ja pendelöidessään pitkin-poikin Suomea. Rallikansaa olemme, me suomalaiset.


Voipa joku senaattori luopua yhdestä, jopa kahdesta valtaistuimestaan ja keskittyä lainsäädäntötyöhön eduskunnassa, vallan käytävillä. ELY-asiatkin voi hoitaa Helsingissä ja tehdä näin tomerasti sitä paljon parjattua, mutta  ikuisesti jatkuvaa siltarumpupolitiikkaa l. äänestysalueen edunvalvontaa.

Samalla voimme levollisin mielin jättää oikoradat; noin tunnin junat ja Suomi-radat rakentamatta. Poliitikot ehtivät vähemmälläkin kiireellä maakuntiin, jos nyt sattuvat raideliikennettä käyttämään. Kunnostetaan nykyisiä, huonossa kunnossa olevia väyliä, toteutetaan lähiliikennettä raiteilla jne. Kaksoisraiteiden rakentaminen toteutetaan vain jos ko. alueen väestömäärä on riittävä. Lukuunottamatta pääkaupunkiseutua ja Pirkanmaata meitä kansalaisia on auttamatta liian vähän. Oho, edellä mainituilla alueilla onkin jo kaksoiraiteet ja ratikkaverkot! 


Liika on liikaa, vallankahvojen määrässäkin yhtä henkilöä kohti.






ELY: t nyt, 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti