torstai 16. kesäkuuta 2022

Pohjois-Pohjanmaan Strategiatalkoot

 

Pohjois-Pohjanmaan Strategiatalkoot 

 

Pohjois-Pohjanmaan kunnat ja maakuntahallinto tekevät kilvan strategioita;

kaavoitus, energia, työllisyys, liikenneinfra, elinympäristö, väestönkehitys jne. ovat jo tuttuja otsikoita. 

Myös Iissä on viime vuosien aikana tehty ahkerasti töitä; kuntastrategia 2018-2022, uusi 1.6. hyväksytty uusi kuntastrategia 2030, maapoliittinen ohjelma 2018-2022, strateginen yleiskaava 2022-2040. Ulkopuoliset konsultit ohjaavat strategiatalkoita. Strategiatyön sisällön lisäksi kunnan tulisi ainakin yrittää hallita päällekkäisten ja lomittaisten strategioiden ja toimintasuunnitelmien viidakkoa.

Avoimeen yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan kuuluu strategiatyöstä tiedottaminen ja kuntalaisten ja sidosryhmien kuuleminen. Ts. se ainainen valitusprosessin riesa, josta mm. Tuulivoimayhdistys, EK ja Kokoomuksen Orpo haluaisivat eroon, "jotta yhteiskunta toimisi paremmin". Kuten tiedämme kokemuksesta, ei kuntalaisten mielipiteet ja palaute paljoa paina "yhteisen hyvän päätöksenteossa". Lopulta strategia alistetaan valtuuston hyväksyttäväksi, ja sitten toimeksi. Ai, pitääkö strategia toteuttaakin?

 

Kun tulee hankala päätösten toimeenpanon hetki, palkataan uusi konsultti kertomaan mitä on pakko tehdä edellisen konsultin tekemän toimintasuunnitelman toteuttamiseksi. Kuntaguru selittää asiat kuntapäättäjille, kuin kinkereillä. Sitten suljetaan kouluja, karsitaan palveluja ja virtaviivaistetaan toimintaa dynaamisemmaksi.

Näyttää, ettei akuutille suunnittelutyölle tule loppua. Ennustan, että konsulttitoimistojen tilauskirjat pysyvät täynnä.  Seuraavaksi tulevat Sote-uudistuksen mullistukset kuntien syliin vuoden 2024 jälkeen.

 

Maakuntaliiton on alueen katto-organisaatio. Se tekee oman aikataulun mukaan juuri nyt uutta "energia- ja ilmasto-vaihemaakuntakaavaa", jossa tuulienergia on etusijalla (TUULI-hanke). Ko. kaava saattaa olla konfliktissa Iin strategisen Yleiskaava 2040:n kanssa, joka vahvistetaan valtuustossa ennen vaihemaakuntakaavaa. Tästä on kuntasenaattoreita muistutettu koko Iin kaavaprosessin ajan. Pohjois-Pohjanmaan kyläyhdistyksille tarkoitetussa kaavoituksen tiedotustilaisuudessa 2.6. kertoivat maakuntaliito suunnitteluvastaavat, että työ on kesken, ja ettei sen perusteella vielä voi tehdä päätöksiä. Julkistus ja kansalaiskuuleminen vaihemaakuntakaavasta järjestetään vasta syyskuussa. (Iin strategisen yleiskaavan 2040 kuuleminen oli jo.)

Maakuntahallitus vahvisti vaihekaavan kokouksessaan 23.5., tosin vasta keskeneräisten dokumenttien pohjalta. Ennustan, että myös maakuntavaltuusto hyväksyy kaavaluonnoksen nyt kesäkuussa. Mistähän oikeasti päätetään? Kiire tuntuu olevan niin maakunnassa kuin kunnissa. Kilpailu tuulivoimaloista on kovaa maakuntien välillä.


Rohkaisen tutustumaan maakuntaliiton sivuilla vaihemaakuntakaava-aineistoon jo nyt, ja vaikuttamaan maakuntahallituksen (ei iiläisiä) ja maakuntavaltuuston (2 jäsentä) poliitiikoihin. https://www.pohjois-pohjanmaa.fi/kehittaminen/omat-hankkeet/tuuli-hanke/

 

Pohjois-Pohjanmaalla tuulivoimahankkeita 01/2022

                            Hankkeita    Voimaloita    Teho (MW)

Rakennetut            41                    349             1197

Luvitetu                  35                    568             2956

Vireillä                    45                    994             5617

yht.                        121                  1911            9770


Esiselvityksessä   191                                      19500


Lähde: Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmasto-vaihemaakuntakaava


Jos kaikki Iin strategisen yleiskaavan 2040 ja Pohjois-Pohjanmaan vaihemaakuntakaavan suunnitelmat toteutuvat, asumme seuraavat vuosikymmenet tai vuosisadat terästikkumetsässä. Perämeren rannikolla ei kukaan eksy hillametsään tai kalareissulla. Kiintopisteitä tulee olemaan riittävästi!


Toisin kuin Iin kuntastrategian julkistuksessa otsikoitiin, strategia ei voi olla lupauksia. Nyt lupauksia kirjattiin 16 kpl. Strategian pohjalta tehdyn toimintasuunnitelman sen sijaan tulee sisältää konkreettisia, mitattavia tavoitteita. Muissakin kunnissa on tehty vastaavia lupauslistoja.

Rantapohja 2.6.: "Iihin vuosittain 166 uutta asukasta, 73 työpaikka ja 100 uutta yritystä. Lupauksen mukaisesti Iissä on 15000 asukasta vuonna 2050."

Tässä lupausten listassa on kuntalaisille erinomainen mittari, jota toivottavasti tarkastellaan seuraavien kuntavaalien alla. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti