tiistai 21. kesäkuuta 2022

Mittausoppia - pitkän kesäpäivän erittäin lyhyt oppimäärä




 







 





Luonnontieteitä kutsutaan eksakteiksi tieteiksi. Insinööreille opetetaan jo opintojen alussa, että elämä on täynnä mittausvirheitä, painotettuja keskiarvoja (tai painottomia), keskihajontaa, hajontalukuja jne. Joskus maan vetovoimakiihtyvyys otetaan mittauksissa huomioon, joskus vaan leijumme maapallon pinnalla. Siis mittausteknisesti. 

Tätä, osin luonnotonta, luonnonjärjestelmän ikiaikaista mittaustyötä kutsutaan mittausopiksi/-tekniikaksi. Siksi on syytä suhtautua tietyllä varauksella kaikkiin mittaustuloksiin, joita meille media tyrkyttää.

 

Käytännön esimerkki - Kesäpäivänseisaus (edelleen yhdyssana lat. huom.)

Keskikesän pisin päivä vuonna 2022 ja sen seisaus oli median mukaan; 21.6. klo 12.13 Moskovan aikaa, jota mekin käytämme. Ymmärrän, että ”seisaus” on hetki, jolloin olemme kuvainnollisesti mäen päällä ja kohta syöksymme alaspäin kohti pimentyvää syksyä.

Eri tiedejulkaisut ja tietysti vähemmän sivistyneet mediat tekevät joka vuosi uutisen kesäpäivänseisauksesta. Hetki ilmoitetaan jonkinlaisena aproksimaationa, koska jokaisella kotipihalla tai parvekkeella on oma eksakti keskikesän hetki. Lapin laajoilla soilla ja palkisillakin on laskennallisesti myös pisin päivä ja kesäpäivänseisaushetki, vaikka aurinko paistaakin kaksi kertaa rannekellon ympäri per 24h!


Olettaisi, että huomenna 22.6. päivä on laskennallisesti hiukan lyhyempi kuin tänään, mutta eipäs vainkaan. Ei ainakaan Turuus, eikä siinä paljon nuoremmassa Niemikaupungissa. No, kyllähän te sen nimen tiedätte. Vinkki; kaupungin pääkatu on Heikinkatu.

Pienen interweb-selaamisen tuloksena päivän pituus on tänään 21.6.; 18h56min, 18h57min, 19h, noin 19h, 19h03min, pitkä ja valoisa, valon juhla jne. Vielä kummallisempia tuloksiakin löytyy. Erään tietolähteen mukaan päivä on yhtä pitkä 21.-24.6. Vasta lauantaina 25.6. olisi päivä Etelä-Suomessa, pihagrillin sijannista riippuen, 1-2 minuuttia lyhyempi. Armollista luettavaa, mutta mittaustarkkuus ei kelpaisi sekstantilla "auringon alas ottavalle" merenkulkijalle. 

Eräs tieteellinen julkaisu kertoo kuivakkaan totisesti, että jo keskiviikkona 22.6. on päivä alkupäästä minuutin lyhyempi, mutta koska aurinko laskee minuutin myöhemmin, niin päivän pituus on edelleen 18h56min. Mittaustulos sekin.

 

Samapa tuo - valoisaa riittää ja hyttysiä. Onneksi meillä etelän vetelillä ei ole sääskiä, kuten pohjoisessa, joten Off (lue. "ohovi") tai hyttyskierukka ovat tarpeettomia. Huom. Kaikenlaiset kemialliset "thermacellit" ovat pirun keksintöjä, ja tuhoavat valikoimatta pörriäisiä. Kyseessä on ihmisen aiheuttama hyönteispandemia!

 

Ainakin yo. mittaustulosten perusteella pitkän keskikesän hetken aikana ehtivät sinkut houkutella puolisokandidaatin näyttäytymään. Keinoina mm. piilottaa kirveen sängyn alle, kurkistaa pelastusliivit ja turvavaljaat kytkettynä pihakaivoon tai lampeen, kieriskellä allergialääkkeen ottamisen jälkeen alasti niityllä kesäyössä, laskea käen kukuntojen lukumäärä (mittaustulos), kerätä kukkia tyynyn alle (seitsemän tai yhdeksän eri lajia - asuinpaikasta, rauhoitetuista lajeista ja mittaustuloksesta riippuen), laittaa oikean jalan sukka vasempaan jalkaan, seisoa yöllä kolmen tien risteyksessä sulhoa odottaen (ei kuitenkaan keskellä tietä), mitata juhannuskokon tulen liekin taipumissuunta (mittaustekninen tosisuunta eranto huomioiden) TAI ladata vaan äppi älytönpuhelimeen ja swaipata Tinderistä se oikea, mututuntumalla ilman mittauksia.

 

Elämä on täynnä mittausvirheitä, mutta niin ihania sellaisia!

 

Hyvää Keskikesää ystävät!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti