perjantai 15. huhtikuuta 2022

Ilkka Kanerva in Memoriam


 











Suru-uutinen tavoitti meidät suomalaiset eilen illalla. Pitkäaikainen politiikan ammattilainen on poissa. Parlamentarismin öljyvärimaalauksesta on kadonnut iso sinivalkoinen osa.

Minun ja Ilkka Kanervan elämän risteyskohdat ovat hyvin muistissani. Ilkka ei jättänyt ketään kylmäksi, ei minuakaan.

 

Pohjois-Haaga, Ida Ahlbergintie

HOAS:n opikselija-asunto kesällä 1978

 

Olin kesätöissä Yleisradion mittausasemalla Laajasalossa, vuorotyötä.

Kesäasuntoni oli kolmen hengen solukämppä. Asuinkavereitani näin hyvin harvoin; taistolainen opiskelijaneiti (nimi unohtunut) ja nuori kansanedustaja Ilkka Kanerva. Heräsin silloin tällöin aamulla yövuoron jälkeen, kun kaksi kämppäkaveriani kiistelivät politiikasta aamukahvilla keittiön pöydän ääressä. Usein ei Ilkkaa näkynyt asunnossamme, kiireinen nuori poliitikko. Vuorollaan kuitenkin siivosi yhteiset tilat, kuten oli sovittu! Sopimus on sopimus.

 

 

Whitbread Round the World

Auckland, Uusi-Seelanti, tammikuu 1990

 

Nokia sponsoroi Union Bank of Finland -venettä ja Ilkka vieraili Aucklandissa juuri samaan aikaan, kun veneitä valmisteltiin legille no. 4 Auckland - Punta del Este.

UBF piti yhteistyökumppaneilleen cocktail-tilaisuuden satamassa, Royal New Zealand Yacht Squadronissa.
Valtioneuvoston kansliaministeri Kanerva ilmestyi paikalle. Otimme ilta-auringossa gin & tonicit ja muistelimme tapaamisiamme Pohjois-Haagassa. Seuraavana aamuna Ilkka lensi pois ja minä pääsin UBF:n kyydissä kaupungin koillispuolelle, kun gasti rikasi ja viritti mastoa (edellinen oli katkennut matkalla Aucklandiin, ja Nokia Alumiini lähetti lentorahtina uuden maston maapallon toiselle puolelle!).

 

 

Hypermarket Prisman avajaiset

Halikko, 14.9.1992

 

S-ryhmä avasi uuden marketin Halikkoon. Paikalla olivat mm. Ilkka Kanerva, Sauli Niinistö, kunnanjohtaja Paassilta ja kaup.johtaja Rasila. Jos silloin oli kuntaliitoskeskustelu aktiivista.
Tulin paikalle Nokian edustajana ja totesin: "Jaaha, kaikki asianosaiset ovat paikalla. Eiköhän aloiteta kuntaliitosneuvottelut saman tien?" Ilkka tuki puheenvuoroani hyväntahtoisesti naureskellen.

 

 

Eduskunta 1995

 

Valtatien 1 Paimio-Salo-Lohja ministeritapaaminen

Ilkka Kanerva, Jukka Mikkola, Sauli Niinistö, Antti Kalliomäki,

kaup.johtaja Matti Rasila ja minä.

 

E18-moottoritien jatkorakentaminen Kaarina-Salo-Lohjaharju oli juuttunut valtion rattaisiin, ja alueen kunnat halusivat ajaa tiehanketta eteenpäin. Nokian Salon matkapuhelintehtaan logistiikka oli ongelmallista huonojen tieyhteyksien takia, joten Nokian aluejohtajana asia oli minullekin tärkeä. Pidimme talvella 1994 informaatiotilaisuuden kaikille V-Suomen kansanedustajille Salossa kaup.joht. Matti Rasilan johdolla. Tien jatkorakentaminen jakoi mielipiteitä. Ilkka Kanerva oli kuitenkin vahvasti puoltamassa investointia. (jätän hienotunteisesti mainitsematta muutamien voimakkaasti hanketta vastustaneiden silloisten kansanedustajien nimet).

Sovimme ministeritapaamisen järjestämisestä eduskunnassa. Asialistalla E18-moottoritie ja diplomi-insinööritutkinnon myöntöoikeus Turun Yliopistolle. Tapaamispäivän aamuksi sovimme toisen kansanedustajatapaamisen eduskunnan kokoustiloihin asioiden alustamiseksi. Paikalle maakunnan poliitikoista ilmestyivät vain Ilkka Kanerva ja puhemies Jukka Mikkola .

 

Tapaaminen valtionvarainministeri Sauli Niinistön ja kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäen alkoi sovitusti. Ilkka varoitti etukäteen, että keskusteltaessa Kalliomäen kanssa sanat tulee asettaa huolellisesti. Oikeassa Ilkka oli! Erittäin värikäs kokous. 

Meidät, maakunnan miehet, leimattiin "siltarumpupoliitikoiksi", eikä insinöörikoulutus Turussa ollut kovin kiinnostava asia Kalliomäelle. Tapansa mukaan Sauli Niinistö "myhäili jotakin". Peräännyimme hyvässä järjestyksessä. Niin vain moottoritie rakennettiin valmiiksi koko Turku-Helsinki välille. DI-koulutus jäi kuitenkin korkeakoulupolitiikan taistelutantereelle vielä pitkäksi aikaa! Ilkka Kanervan aktiivinen vaikuttaminen muistuu usein mieleeni, kun ajan E18-moottoritietä Helsinkiin.

 

Lämmöllä muistellen

Jouko Häyrynen

15.4.2022

 

1 kommentti: