tiistai 26. huhtikuuta 2022

Metaversumi - Piae Desideria

 



 

 








Sana metaversumi (engl. metaverse) pompahtaa esiin kaikkialla. Sen selittäjien ja evankelioijien määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Koen olevani jo digitaalisen minäni ohjailtavissa, joten on korkea aika hiukan selittää itsellekin metaversumin olemusta ja vaikutuksia ajatteluun, sosiaaliseen käyttäytymiseen ja suhtautumiseen kanssaihmisiin l. yhteisöön ja yhteiskuntaan.

 

Metaversumi, mitä se on?

Termin keksi Neal Stephenson vuoden 1992 tieteisromaanissaan Snow Crash, jossa "ihmiset ovat avatar-hahmoina vuorovaikutuksessa sekä toistensa, että ohjelmistoagenttien kanssa 3D virtuaalitilassa." 
Huokaisen helpotuksesta, peliähän tämä vain onkin. MUTTA, tarina jatkuu. Stephenson käytti termiä kuvaamaan virtuaalitodellisuuteen perustuvaa internetin seuraajaa. Me kaikki olemme näitä seuraajia!
 Meidän seuraajien työkaluina (tai orjuuttajina) ovat mm. sähköposti, facebook, whatsapp, twitter, instagram, tik-tok, telegram, waze, botit, virtuaalivaluutat ja -talous, NFT (Non-fungible token), UE (Unreal Engine) + + 

 

Tuhannet API:t (application programming interface), joilla voidaan ohjelmoida kaikenlaisia palveluja, ovat kehittäjiensä hallussa ja vaikka koodauksessa vapaudentuntu on vahva, emme ohjelmointialustan perusparametreja muuttaa. Ts. metaversumi on täynnä kontrollipisteitä (control points), joiden haltijat ovat virtuaalimaailman itsevaltiaita.

Kontrollipisteet ovat myös kauppatavaraa. Elo Musk ilmoitti tänään ostavansa Twitter Inc:n ($44 mrd USD). Twitter on nyt yhden miehen omistuksessa; "mies ja ääni" ohjaavat n. 300 miljoonan käyttäjän viestintää ja käyttäytymistä Twitterissä. Musk julistaa vapauttavansa jälleen sananvapauden, mutta katsotaanpa mihin suuntaan häkin ovi aukeaa ja kuinka paljon. Barabbasta tuskin päästetään kokonaan irti.

Microsoft, Google (Android) ja Apple (iOS) ovat tietysti metaverse-kisassa mukana tuhansin palveluntuottaja- ja konsulttiyritystensä kanssa, mutta tuskin kukaan saa pysyvästi dominoivaa asemaa nopeasti kehittyvillä ja muuntuvilla markkinoilla. 

 

Metaversumin valtameri laajenee koko ajan kuin maailmankaikkeus alkuräjähdyksen jälkeen. Vanhoja palvelualustoja kuolee ja uusia syntyy, joko tarpeiden, fuusion tai vain kokeilunhalun takia. Kynnys kehittää ohjelmistopohjaisia tuotteita ja palveluja on matala. Ei siis ihme, että koodaareista on koko ajan pulaa, kaikkialla maailmassa. Lohkoketjuteknologia tarjoaa suojaa haitallisia sovelluksia vastaan, mutta se on pahoille pojille myös keino piiloutua.

 

Moraalinen metaversumi

Kurkistetaanpa hurskaiden toiveiden tynnyriin, Piae Desideria. Väitän, että peli on jo menetetty ao. kauniiden arvojen suhteen:

”Metaversumi-ekosysteemiin sisältyy käyttäjäkeskeisiä elementtejä, kuten avatar (virtuaalinen minä), sisällönluominen, virtuaalinen talous, sosiaalinen hyväksyttävyys, turvallisuus ja yksityisyys, sekä luottamus ja vastuullisuus.”

                      Lähde: Wikipedia

 

Miten metaversumiin päädyttiin / ajauduttiin?

Kun digitaalinen vallankumous alkoi suuren loikan, selitettiin 1990-2000 -luvuilla ihmisen + datan + teknologian epäpyhää liittoa tällaisella kronologisella ajatusketjulla eräässä suomalaisessa, hyvin ex-teknologiayrityksessä. 
Kuninkaatekijöiden päätelmiä in English / vapaa suomennos:

- ubiquitous mobility is the king / kaikkialla oleva mobiilisuus on kuningas

- user is the king / käyttäjä on kuningas

- software application is the king / sovellus on kuningas

- API platform is the king / sovellusalusta on kuningas

- content is the king / sisältö on kuningas

- virtality is the king / virtuaalisuus on kuningas

- AI is the king / keinoäly on kuningas

- AR is the king / lisätty keinotodellisuus on kuningas

 

 

Em. yrityksen sanojen selitys loppui jo liki 10 vuotta sitten, mutta kyllä maailmassa riittää tiedonhallinnan, -siirron ja -muokkauksen ympärillä "metayrityksiä".

Metaversumi, kuten kaikki teknologiapolut ovat täynnä loogista ajattelua, onnistumisia, virheitä ja sattumien aiheuttamia muutoksia kehityspolulla.

 

Sanojen selittäjiä riittää.
Ei minulla mitään substanssiosaajia ja fact based -konsulentteja vastaan ole, mutta

jokainen uusi teknologian epäjatkuvuuskohta (ISDN, laajakaista, wireless broadband, IoT, pilvipalvelut, nn as a Service ja lukuisat alustatalouden variaatiot jne.) kerää ympärille kärpästen lauman, joka hamuaa edes pieniä murusia uudesta liiketoimintamahdollisuudesta. Konsultointi ilman konkreettisia tavoitteita ei ole uusi ilmiö, mutta metaversumin kompleksisuus tarjoaa paljon tilaa saarnaajille. Palvelumuotoilijat ja meta-identiteetin kehittäjät ("metaversumin erikoisjoukot") luovat yrityksille ja yksityisille some-vaikuttajille uusia virtuaalisia olemuksia ja toiminteita. Nyt jo testataan miten avatar jonottaa ja kommunikoi yrityksen botti-alustan puhelinpalvelun kanssa!
Metaversumin kompleksisuus sotii digitaalisten palvelujen perustavoitetta vastaan. Pyrkimys on ollut tehdä digivaelluksesta vaivatonta, turvallista ja helppokäyttöistä. Jos suuryritykset joutuvat turvautumaan ulkoisiin asiantuntijoihin, niin miten käy kuluttajapoloisen?

 

Koukuttava metaversumi

Englannissa 54% aikuisista viettää WhatsApissa ja muissa sovelluksissa 11h vuorokaudesta! (University of Leeds, Daily Telegraph, 25.4.2022) Yritykset laskevat työtehon laskusta koituvat tappiot sadoissa miljoonissa (valutan voit itse valita).

Jo 1990-luvulla Japanissa kiellettiin matkapuhelimien käyttö mm. junissa ja hotellien auloissa. Sama trendi on nyt arkipäivää Euroopassa, jopa baareissa ja ravintoloissa. Chicagossa, eläintarha gorillalle näytettiin tabletin näytöllä some-sisältöjä. Eläin passivoitui ja istui nurkassa tuijottamassa ruutua. Kun näytön käyttö lopetettiin, muuttui gorillan käytös takaisin normaaliksi, aktiiviseksi ja positiiviseksi. Siinäpä mietittävää meille addikteille.

 

 

Metaversumin muutosnopeus ja sen huono ennustettavuus on iso haaste kaikille.

Reaalimaailmassa on meillä ihmisillä jo kylliksi haastetta. Rohkaisen keskittymään siihen näin sotaisina aikoina ja käyttämään metaversumia vain työkaluna, jonka voi laittaa pakkiin kun sitä ei enää tarvitse.

1 kommentti: