torstai 24. maaliskuuta 2022

Huoltovarmuuden nimissä






















Ukrainan sota on oikeutetusti vienyt Euroopan huomion, niin Suomessakin. Valmistaudumme kriisin eskaloitumiseen ja yhteiskunnan toimivuuden varmistamiseen, mikä oikein onkin. Tähän sota-talouden kaltaiseen toimintaan liittyy ilmiö, jota voisi kuvata määritelmällä aktiivinen unohtaminen. Huoli huoltovarmuutemme huonosta tilasta paljastui pandemian alussa niinkin triviaalissa asiassa, kuin infektiotaudin suojavarusteiden pienet varmuusvarastot ja hankintaprosessin ontuminen.

 

Vielä 23.2.2022 ilmastonmuutos ja sitä vastaan taistelu oli koko Europpassa ykkösasia. Venäjän Matinpäivän hyökkäys Ukrainaan siirsi vihreän siirtymän takasivulle. Vihreä siirtymä tulee kuitenkin ottaa huomioon suomalaisessakin huoltovarmuuden parantamisessa. Juuri nyt joudutaan tekemään kompromisseja asian suhteen, mutta senhän ovat päättäjämme jo sisäistäneet vuosikymmenien aikana, kun ympäristö ja elämänlaadun parantaminen ovat olleet agendalla.

 

Kun kriisiin varautuminen on saanut lisää palstatilaa ja poliitikotkin ovat asiaan heränneet, otetaan hypestä nyt kaikki irti. Mukaan huoltovarmuuskeskustelun on jouhevasti otettu myös asioita, jotka tulisi pitää poissa kriisiajan varautumistoimista. Alla vain muutama esimerkki siitä kuinka opportunismi on nostanut päätää, ja sodan uhan edessä varautumisen viitan alle vedetään kaikenlaisia asioita, joita rauhanaikana käsiteltäisiin kriittisemmin - ehkä kriittisemmin:

 

Vesivoima

Kemijoen Sierilän vesivoimalaitoshanke. Rakennuslupahakemusta viedään eteenpäin kuin köyttä taivaalle, vaikka energian huoltovarmuuden takia ei voimalalle ole enää merkitystä. Täysin päinvastaiset hankkeet ennallistaa Pohjois-Suomen jokien vaelluskalaväylät ohi voimaloiden pyritään vaientamaan, vaikka itse valtio on näitä vaatimassa ja valvomassa.

 

PS. Suomen pmpäristönsuojelulain uudistus junnaa hallinnon rattaissa.

 

Tuulivoima

Ministerin suulla kannustetaan kuntia kaavoittamaan nopeutetulla prosessilla lisää tuulivoimaloita pitkin maatamme. Lisäksi valtio tukee rahallisesti (edelleen) tuulivoimaloiden kaavoituskustannuksia ja itse tuotantoa, yhteensä kymmenillä miljoonilla / vuosi. Kun hosutaan, unohtuu muu maankäyttö, luontoarvot ja tiheän tuulivoimalaverkon yhteisvaikutukset. Ympäristö ei ole hallituksessa kovin korkealla agendalla, koska "huoltovarmuus on turvattava". Tuulivoimayhdistys lobbaa nyt kovalla kädellä kaikki tuulivoimateollisuuteen vaikuttavia tahoja.

 

Kaivostoiminta

Kaivosteollisuuden tutkimus- ja valtausluvat ovat valtion erityisessä suojeluksessa, jotta saadaan "akkumineraaleja" sähköistyvän autoilun tarpeisiin. Vesistöjen läheisyys, Natura-alueet, luonnonsuojelualueet ja asutuksen läheisyys ovat joutuneet marginaaliin. Mitäpä siitä, jos sekä koboltin että nikkelin tunnetut varannot loppuvat ennustetulla kysynnällä 2040-luvulle tultaessa (Sitra/Aalto uni 2021). Talvivaara-case tulee elävästi mieleen näistä luvitusprosesseista. 

Ruotsi, josta otamme liki kaikessa esimerkkiä, juoksuttaa ripeästi uusia kaivoslupia hyväksyntäprosessin läpi. Viimeisenä esimerkkinä Jokkmokk Iron Mines Ab. Kaunis Iron Ab:n laajennus toisi kaivoksen jätevedet Muoniojokeen. Suomessa Hannukainen Mining hakee laskulupaa kaivosvesille myös Muoniojokeen. Soklin kaivoshanketta ajetaan voimalla eteenpäin. Liki kaikki kaivoshankkeet ovat Pohjoisessa ja kaikilla sama ongelman; malminkäsittelyn vesienhallinta. Yhteispohjoismaista metallinjalostusteolllisuuden huoltovarmuuden parantamista.

 

PS. Suomen kaivoslain uudistus junnaa hallinnon rattaissa.

 

Liikenne ja maankäyttö

Vuodenvaihteessa kaikki analyysit ja osoittivat, että yhteensä n. 12 mrd€ maksavat kolme "tunnin junaa" Hki-Turku, Hki-Tampere ja Hki-kohti itää (linjauksesta tapellaan), olivat raskaasti tappiollisia a) invetointi/hyöty, maankäyttö/hyöty ja c) elinkaaren CO-päästöt (rakentaminen, käyttö). Näitä kuitenkin pusketaan eteenpäin vaikka rahoitus olisi velkarahalla ja Etelä-Suomen väkiluku ei riitä tarvittaviin matkustajamääriin. Ei vaikka maakunnan ihmiset lähtisivät Uudellemaalle evakkkoon!

Ratojen suunnittelu, maastotutkimukset ja -poraukset jatkuvat, vaikka koko hankekokonaisuus on absurdi. 

Rautatielinjojen kaavoitus on yhtä jäykkää kuin ratakisko ja asiaa auttaa kuntien kateus ja näennäinen kilpailu rautatien linjauksesta ja väliasemista on johtanut päättömiin kaavoitusratkaisuihin.  Jo vahvistetuilla aluekaavoilla tuhotaan rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY), maisemallisesti arvokkaita alueita (VARA). Samalla laajoja alueita maa- ja metsätalousmaita pilkotaan. Se vaikeuttaa ja estää toimivan maa- ja metsätaloustoiminnan eli kotimaisen tuotannon huoltovarmuustoiminnan.  

On erittäin arveluttavaa investoida rautatieliikenteen huoltovarmuuden kasvattamiseen Suomen mittakaavassa hurjia summia, kun samaan aikaan tieverkoston ylläpitoon ja peruskorjauksiin ei ole budjetoitu riittävästi varoja. On kuin olisi unohdettu yli 60 vuoden systemaattinen työ "siirtää Suomi pyörille" ja näin parantaa liikenneinfran joustavuutta ja sitä kaivattua huoltovarmuutta. Vaikka varmuusvarastot olisivat kattoon saakka täynnä tavaraa, ei se vielä takaa yhteiskunnan toimivuutta. Tarvitaan luotettava infrastruktuuri, logistiikka, telematiikka, tietoliikennejärjestelmät ja ne tuhannet ammattitaitoiset käsiparit.

 

Energia

Käsittelin edellä vesi ja tuulivoimaa, joten katsotaanpa mitä sanotaan nyt fossiileista ja uusiutuvista

energiamuodoista huoltovarmuuskontekstissa. On muistettava, että polttonesteiden hintamanipulaatio ei ole huoltovarmuuden turvaamista, vaan niukkuuden jakamisen mekanismi. Koska sotataloutta ei saa edes sanoa ääneen, ovat keskustelut heikolla pohjalla.

 

Öljytuotteet

Ministeri Lintilä puhuu "Putinin hinnoista" ja johdattaa keskustelua palvelujen ja elintarvikkeiden hintoihin, irti itse aiheesta. Olemme energiaongelmissa samassa jamassa kuin muutkin Euroopan maat sillä erotuksella, että Venäjäriippuvuutemme ei ole yhtä huolestuttava; 10-20% sähköstä ja 10-15% öljystä ostamme Venäjältä. Pitäisikö sanoa ostimme, koska voimalliset toimet energiariippuvuudesta on aloitettu.

Suomi pähkii polttonesteiden veronalennuksia ja veronpalautuksia. Ei yksityisautoilulle, vaan ammattiliikenteelle ja mm. maatalousyrittäjille. 

Oikein, mutta toimenpiteitä varjostaa valtion ikuinen vahtikoiran tarkkuus tuloverotukseen. Suomessa on 5-6kk öljytuotteiden varmuusvarastot "normaalikulutuksella" arvioitaessa. Ts. Varastoihin viime syksynä ostetut raakaöljy ja jatkojalosteet ovat 40% ... 60% halvempia kuin tämän päivän hintataso. 

Yksinkertaisella valtiovarainministeriön analyysillä nykyinen vähittäishintataso tuo öljy-yhtiöille (osa valtio-omisteisia) ja tietysti valtiolle polttoaineveroina windfall-tuotot [ Windfall-voitto tai -tuotto (windfall =  suom. tuulenkaatama) tarkoittaa odottamatonta rahantuloa ilman voitonsaajan merkittäviä toimenpiteitä. ]

 

Mikä vaihtoehtoja olisi tarjolla? Paljonkin, jos poliittinen tahtotila löytyisi:
1. Pidetään kotimainen polttonesteiden tuotanto ja hintarakenne varastojen raaka-ainehintojen mukaisena (FIFO). Ajoitetaan hinnankorotukset sen mukaan, kun huomattavasti kalliimpi maakaasu, raakaöljy ja sen jatkojalosteet saapuvat maahan.

2. Vähennetään biokomponenttien käyttöä polttonesteissä, jolloin valmistuskustannukset laskevat ja samoin veron euromäärä/litra. Tätä on jo harkittu, mutta kaikki tietävät, että vaikutus mittarihinnoissa olisi lähinnä kosmeettinen.

3. Ei tehdä mitään, seurataan öljyn maailmanmarkkinoiden spottihintoja ja hinnoitellaan mittarihinnat sen mukaan => otetaan vastaan winfall-tuotot ja koronneista kuljetuskustannuksista, sekä palvelujen ja tuotteiden hinnoista tulevat lisääntyneet arvonlisäverot valtion kassan.  Näillä lisätuloilla 

a) täydennetään huoltovarmuusvarastoja

b) parannetaan puolustusvoimien materiaalista valmiutta ja reservin varustevarastoja

d) parannetaan maalle tärkeän tieinfran kuntoa

 

Maakaasu

Suomen valtion omistama Gasum Oy kertoo: "Maakaasulla on tärkeä rooli huoltovarmuuden varmistajana hiilineutraalia yhteiskuntaa rakennettaessa." Epäilen, että kotisivun päivitys on unohtunut sodan melskeissä. Suomen kulutus oli 2021 n. 23 TWh, mikä on toki merkittävä määrä. Kaasun osuus on 8% energian kokonaiskulutuksesta ja kaasu tulee Venäjältä Viron kautta Baltic Connector -putkea pitkin, sekä osaksi Imatran kautta suoraan idästä.

Haminaan valmistuva LNG-terminaali ja -varasto vähentävät Venäjä-riippuvuutta, mutta LNG on edelleen fossiilinen energianlähde. Teollisuus onnistunee ketterästi vaihtamaan maakaasun muihin energiamuotoihin, jolloin riippuvaisuus maakaasuun vähenee.

Kahvipannut eivät maakaasulla Suomessa juuri lämpene, paitsi arviolta 100´000 kesämökillä, joilla ei ole vielä sähköä. Muurareille on tiedossa töitä, ellei hellahoitoa ole jo valmiina mökin nurkassa.

 

Valtiovallan mukaan NordStream1 -putki Venäjältä Saksaan on vain taloudellinen kysymys, ja NordStream2 -putki on vain ympäristökysymys.

NordStream2 AG on ajautunut Ukrainan sodan talouspakotteiden takia selvitystilaan ja Fortum alaskirjaa 987 milj.€ rahoitusosuutensa. Valmista putkea ei käytettäne pitkään aikaan, ei ainakaan kaasun siirtämiseen. Tällainen on ympäristökysymys meidän valtioenemmistöisellä yhtiöllä.

Tänään NordStream 1 on rintamalinja Länsi-Euroopan ja Venäjä-Saksa energialiiton välillä.
Venäjä on nostanut maakaasun hintaa 23.3. 20%  ja vaatii "vihamielisiä maita" maksamaan laskunsa ruplilla. NordStream 1 on kuin onkin taloudellinen kysymys. Tässä Merkel ja Vanhanen olivat oikeassa 2010.

 

Biopohjaiset energiamuodot

EU ja sen valtiot ohjaavat poukkoilevalla energiapolitiikallaan eri energiamuotojen käyttöä ja etenkin niiden keskinäistä kilpailukykyä. Esim. suurella tohinalla n. 5 vuotta sitten lanseerattu kaasuautoilu on kuihtunut. Uusia malleja ei Suomeen tuoda, koska sähköautoilua tukeva valtio viestittää ettei tänne kannata tulla. Yksityiset toimijat ovat itsepäisesti rakentaneet biokaasun tuotantolaitoksia, usein maatalouden ja puunjalostusteollisuuden kylkeen.  Kasvava joukko autoloijoita on sähkön hinnoittelun kurimuksessa. Sähkön hinta seuraa Euroopan hintatasoa ja tietysti valtion tulee valvoa, että kaikkien energiamuotojen verotuotot ovat maksimaaliset.

Turve on biopohjainen, mutta selkeästi fossiilinen energianlähde (uusiutumisaika n. 4000 vuotta). Sen käytön käynnistäminen uudestaan ei ole helppo tehtävät. Turvetuottajat ovat saaneet tuotantolaitteiden romutuspalkkiot ja koneet siis romutettu. Kriisiajan huoltovarmuus vaatisi vaihtoehtoisen suunitelman. Merkittävää hakkuujätteen ja hakkeen tuotannon lisäystä ei polkaista liikkeelle yhdessä yössä. Tekniset valmiudet siihen olisi, ja risukoita riittää, mutta mistä tekijät ja logistiikka (kts. yllä tieverkko).

 

Ydinvoima

Olkiluoto 3 on verkossa, hurraa! (16 vuoden rakennusprojekti / 8.5mrd€)

Fortum hakee jatkolupaa Lovisaan voimaloille vuoteen 2050, mikä onkin järkevää.

Hanhikiven venäläisomisteisen (1/3) ydinvoimalan rakentaminen jatkuu tänäänkin 3-vuorossa, vaikka valtioneuvosto ja eduskunta ovat ilmoittaneet, ettei lopullista rakennuslupaa tule, ennenkuin Venäjän valtio on pois yhtiöstä. Gordionin solmu, jonka avaamiseen puuttuu vielä se miekka.

Ydinvoiman lisärakentaminen on hidasta, ja nykyisen turvallisuustilanteen vallitessa ongelmallista. Energiankulutus ei kuitenkaan tule vähenemään, vaikka nyt sammuttelemme lamppuja ja laskemme asuinhuoneistojen lämpötilaa kriisitilanteessa.

 

Vetytalous

TEN-T HIT, Both2nia ja muut Euroopan vetytaloushankkeet ovat kannatettavia, mutta ne vaativat runsaasti halpaa sähköenergiaa, jota huoltovarmuusongelmissa oleva energiateollisuus ei voi tarjota. Tässä teknologiakilpajuoksussa saattaa Eurooppa jäädä jumbosijoille, kun USA, Kiina ja Japani kehittävät NH2-teknologioita ja liiketoimintaa ns. kaasu pohjassa. Huom. Bertil Woikoski, Woikoksi Oy:n hallituksen puheenjohtaja ajoi vetyautolla Suomessa jo 1930-luvulla!

 

 

Unohtuiko jotakin?

 

Alla kuvatuista strategisesti tärkeistä toiminnoista Huoltovarmuuskeskus on ollut yhtä hiljaa kuin hallituskin. 

 

Elintarvikehuolto

Siemenvilja on osin tuonnin varassa, samoin puutarhakasvien siemenet. Vasta viime aikoina on Suomeen perustettu mm. perunalajikkeiden geenipankki. Huonona satovuonna me leivomme puolalaisesta rukiista leipää. Ensi syksynä laitamme ehkä sekaan muitakin jauhoja. Se ei kuluttajille tule yllätyksenä, sillä "ruisleipä" on tähänkin saakka ollut hyvin subjektiivinen käsite. Pahus, kotimainen lannoiteteollisuus myytiin norjalaisenemmistöiselle kemianteollisuuden jätille, Yara ASA:lle. Sen globaali raaka-aineiden hankintaverkosto on osoittautunut haavoittuvaiseksi, ja Ukrainan sodan seurauksena Suomen markkinoille saadaan lannoitteita vain rajoitetusti ja hyvin korkeaan hintaan. Dieselautojen ns. BlueAd-lisäaine (urea) on tätä kirjoitettaessa vaikeasti saatavissa ja hinta on n. 5x verrattuna helmikuun alkupuolen hintatasoon!
4H on ollut kovin hiljaa eikä muutenkaan puutarhaviljelyn tietoiskuja ole näkynyt liikaa. Sohvaperunat eivät multaa tongi, niinkö?

 

Tietoliikenneverkot

Yleisradiotoiminnan ohjelmansiirtoketjun (radio ja tv) omistaa yhdysvaltalainen yritys Digital Bridge. Matkapuhelinoperaattorit ovat Pohjoismaisessa omistuksessa; Suomi, Ruotsi, Norja. Kuituliittymien tarjonta on useampien operaattorien hallussa. Puolustusvoimilla on oma laajakaistaverkko, koska valtio myi jo kerran laajakaistaverkkonsa pois!

 

Sähkösiirtoverkot

"Suomen historian parhaan kaupan" (Kataisen hallitus 2011) vuoksi sähkönsiirtoverkko myytin ulos, ja nyt suuri osa Suomen sähkösiirtoverkkoa omistava Caruna Oy:n kautta yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset sijoitusyhtiöt.

 

Merenkulku

Suomi on de facto saarivaltio, joten merirahdin merkitys on huoltovarmuudelle ensiarvoista. Vaikka pidämmekin omin voimin väylät avoinna ympäri vuoden, niin mistä löytyy tarvittavat rahtilaivasto, joka suostuisi kriisiolosuhteissa purjehtimaan tänne Pohjan perille? Aikaisemmin merenkulku oli omissa käsissä, ja laivat kulkivat sota-aikanakin. Nyt Panaman ja Kyproksen lipun alla purjehtivat alukset, joiden omistus on hämärän peitossa, ajavat rahtia siellä missä kulloinkin on korkein tuotto ja pienin riski. Kiitos globaalin talousjärjestelmän valtiot ovat talutusnuorassa.

 


Huoltovarmuus on jokaisen vastuulla.


Iso kysymys globaaliin talouteen sopeutuneella yhteiskunnalla on valita, mitä huoltovarmuuden takia tärkeitä yhteiskunnan osia pidetään omassa omistuksessa ja mitkä luovutetaan ulkomaiseen omistukseen. Yksin ei tässä kompleksisessa maailmassa ole yksikään valtio, mutta turhan luottavainen ulkomaisiin partnereihin ei pidä olla. Oma suu on kaikilla aina lähimpänä, niin pitää Suomessakin olla. Suomen haasteena on, että useat jo yksityistetyt avaintoimialat ovat ns. luonnollisia monopoleja, elleivät peräti mankala-yhtiöitä.Takaisin niitä ei saa, ellei ryhdytä Putinin Venäjän tapaiseen kansallistamiseen. Siihen ei taida olla mahdollisuuksia, joten yrityksiä voi ainoastaan suitsia lainsäädännöllä ja verotuksella. Ja kukapa muu ne verot viimekädessä maksaa kuin suomalainen kuluttaja! 


Sotaa käyvä Eurooppa joutuu priorisoimaan talouttaan ja Suomi muiden mukana. Polttopuita liiteriin ja oman elämäntavan energiatehokkuutta parantamaan, hop hop! Huoltovarmuustietoisuus lähtee korvien välistä. Valtiovalta on aina reaktiivinen, kansalaisen tulee olla pro-aktiivinen.

 

 

keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Hyödylliset Idiootit

 




 









Me ihmettelemme, kuinka suomalaiset sotakiihkoilijat hakeutuvat taistelualueille poliittisten tai

uskonnollisten motiivien vuoksi; Syyriaan, Donetskiin, Luhanskiin tai Ukrainaan yksityiseen Azov-armeijaan jne. - vai ihmettelemmekö? Näiden aktivistien yhtenä motiivina on heidän omien sanojensa mukaan taistelukokemuksen hankkiminen, jotta voimankäyttö olisi tehokkaampaa kotimaassa. Vierassotilas onkin harjoittelemassa tappamista oman sotilaskunnon parantamiseksi! Mikä saa nuorten miesten mielen muuttumaan ja siirtymään taistelukentille?

Seura-lehden artikkeli 13.3. (kts. url alla) keskittyy äärioikeiston nykyisiin järjestöihin. 

https://seura.fi/asiat/tutkivat/nain-suomen-aarioikeisto-loysi-taas-yhteydet-ukrainan-azov-aatetovereihinsa/?fbclid=IwAR3yP5y8xC_BoKnVyRV_EWV9OkYpYnYjDMRHb-w379mhRShUKyDPF63K9sg

 

Lehdistö on ollut koko 1900-luvun tärkeä mielipidemuokkauksen väline ennen radioa, televisioa ja 2000-luvulla sosiaalista mediaa. Suomen historiasta löytyy esimerkkejä niin oikealta kuin vasemmalta, kuinka lehdistö on valjastettu agitaatioon ja sodanlietsontaan . 

 

Tässä erään suomalaisen, pitkäikäisen kulttuurijulkaisun tarinaa:

Aika (1907-1922) => Valvoja-Aika (1923-1944) => Valvoja (1944-) => Aika (1970-1972) => Kanava (1973-)

Alkujaan sortokausia vastustanut ja itsenäisyysaatetta kannattanut intellektuellien ryhmä ajautui 1930-luvulla sivuraiteille, kun ideologioiden myrsky nousi Euroopassa. Ko. lehti toimi monen suomalaisen nuoren innoittajana, kun sota laajeni maailmanpaloksi Saksan ja Neuvostoliiton aloitteista.

Historiantutkimuksen kannalta mielenkiintoinen kausi  oli n. 1936-1943, jolloin ”kulttuuriaikausilehti” Valvoja-Aika oli Suomessa kansallissosialistinen äänitorvi. Lehden aktiiveihin kuului saksalaismielisiä suomalaisia, mm. runoilija Maila Talvio, kielitieteilija J.J. Mikkola, matemaatikko Rolf Nevanlinna ja runoilija/sanomalehtimies V.A. Koskenniemi.Sodan loppuvaiheissa he ravistelivat aatteensa pois ja  käänsivät takkinsa. Talvio ja Mikkola polttivat arkistonsa. Akateemikko Nevanlinna nostettiin kansakunnan kaapin päälle. Helsingin yliopiston rehtorin virasta Nevanlinna tosin joutui sodan jälkeen painostuksesta eroamaan 1945. Vuosina 1965-1970 hän toimi Turun yliopiston kanslerina. Koskenniemi unohdettiin aktiivisesti sodanjälkeisessä Suomessa, jolloin sanavapaus oli Neuvostoliiton ohjaaman itsesensuurin mukaista.

 

Samankaltaisia vaikuttamiskanavia löytyy myös Suomen vasemmiston historiasta, jossa rahoittajia olivat yli 70 vuotta Neuvostoliitto ja vähemmässä määrin kommunistinen Kiina. Lukekaapa arkistoista mm. julkaisuja Soihtu, Sosialistinen Aikakausilehti, Kommunisti, Tilanne jne. Aatteen palo ja agitaation keinot osattiin hyvin, vielä 1960-luvullakin. Kansalliskirjasto on erinomainen kansakunnan muisti! https://digi.kansalliskirjasto.fi/etusivu


Autoritaariselle naapurillemme on yhdentekevää, onko yhteiskuntarauhaa horjuttava taho oikeistolainen, vasemmistolainen, kristitty, muslimi tai mikä tahansa muu vaikuttamiseen altis, suhteellisuudentajun kadottanut ryhmä. Näin oli 80 vuotta sitten, ja sama sekasorron oppi on vallalla vieläkin. Nimi on nyt vain hienosti "hybridivaikuttaminen". Aateella ja maailmankatsomuksella ei ole enää välilä. Lisäksi vaikutuskanavia on tarjolla paljon runsaammin kuin ennen. Nyky-Venäjää ei kiinnosta se, kuka hämmentää, kunhan hämmentää.

 

Olipa termin ”hyödylliset idiootit” isä Vladimir Iljitš Uljanov tai ei, niin määritelmä on oikeaan osuva vielä tänäänkin. Käsitteen on väitetty alun perin olleen Neuvostoliiton johtajan V. Leninin käyttämä nimitys Neuvostoliitolle myötämielisistä ei-kommunisteista.

”Hyödyllinen idiootti on poliittisessa kielenkäytössä käytetty halventava käsite hyväuskoisena tai naiivina pidetystä henkilöstä, joka tiedostamattaan edistää propagandaa, jonka tarkoitusperiä hän ei täysin itsekään ymmärrä. Hyödyllinen idiootti uskoo toimivansa moraalisesti oikein, vaikka tosiasiassa hänet on vain saatu houkuteltua kehumaan ja ylläpitämään huonon hallinnon korruptoituneita valtarakenteita." - lähde wikipedia.org


Mitään hävettävää tässä agitaation ja mielipidevaikuttamisen historiassamme ei meillä suomalaisilla ole. Kansakunnan vahvuus on oman historian tunnustaminen ja siitä oppiminen. On syytä olla tarkkana, ettemme ajaudu enää uudestaan mutapainiin ja kylätappeluun "naapurin poikien yllytyksestä". Merkkejä siitä jo on, kun Ukrainan sota on hybridivaikuttamisen kautta rantautunut maahamme. Päivystävät dosentit ja jopa Venäjän suurlähtetystö kehottavat tekemään ilmiantoja ja henkilölistoja anti-venäläisistä.

Provosoitumisen sijaan kehotan auttamaan hädässä olevia ukrainalaisia, tekemään arkista työtämme kaikkien suomalaisten, myös venäläistaustaisten, kanssa. Riehumalla täällä interwebin modernilla agitaatioalustalla ei maailma tule paremmaksi. Pahemmaksi sen kyllä saa. Olemassa olevan rakenteen kaataminen onkin aina helpompaa kuin uuden pystyttäminen. 

Katse palloon, ystävät ja kylän miehet!


maanantai 21. maaliskuuta 2022

Nationalization at war

 



 








The Russian Federation is considering to nationalize assets of the Finnish companies that have stopped their operations in Russia. N.b. some Finnish stock listed companies have not left Russia. Rationale: "When market has less players, the business opportunity will be bigger."

Many businesses have already been taken over by snap decisions of Duma, the Russian Assembly. Those include the fleet of Boeing and Airbus airplanes leased by Аэрофлот. I.e. in Russia the lease agreement entitles to ownership of the assets!

 

How should govt. of Finland react. Proactive capture of the Russian assets?What compulsory purchase could be done?

            Dockyard

            Fuel distribution company

            Several oil trading companies

            Logistics companies

            Nanotechnology companies

            Gene technology companies

            Software technology companies

            Real estate (many)

            Data Centre

            Nuclear power plant under construction

            Ice hockey ring

            Nickel foundry and its ice hockey team

            + + many minority shareholdings in various industries

 

The absurd scenario:

Both countries will own once again sizeable amount of  the nation’s industrial capital:

    Russia => Communist Federation (back to CCCP era).

    Finland => Socialdemocratic, mixed economy (back to 1960s).

sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Kuinka kansainvälisestä radioamatööritoiminnasta tuli osa maailmanpolitiikan näyttämöä



 











Varoitus: Alla oleva kirjoitus sisältää lyhenteitä ja radioamatöörislangia, mutta ei tuotesijoittelua.

 

Suomalainen radioamatööri on kuin harakka tervatulla katolla, tahtoi tai ei:

- Osallistuminen Venäjän SSR:n (CCP) RDXC-kontestiin on poliittinen kannanotto

- Osallistumattomuus Venäjän SSR:n (CCP) RDXC-kontestiin on poliittinen kannanotto.

Kilpailujen loki-databaset ovat oivallisia seurantatyökaluja kisojen järjestäjille seuloa salamannopeasti myötäilijät vs. viholliset.

 

Leimaaminen on helppoa. Vrt. kuina puolueensa puheenjohtaja Purran (PS) siteerasi kuluneella viikolla Vladimir Iljitš Uljanovia ja puhui ”hyvätahtoisista idiooteista”.

 

USA:ssa & Kanadassa on käynnissä mutapaini [demokraattiamatöörit vs. republikaaniamatöörit] mm. uusista WPX-kisan säännöistä, joissa yhteydet Venäjän Federaation ja Valko-Venäjän radioamatööriasemien ovat nollan arvoisia. Jopa WPX kisajärjestäjät vs. WPX-kisan omistaja ovat eri linjoilla venäläisten kohtelusta ko. tulevassa kisassa. Kylätappelussa ovat aktiivisesti mukana Mockba-Russ -amatöörit ja heidän heimoveljet, jotka ovat asuneet jopa sukupolvia USA:ssa ja Kanadassa. Siinä se sukurakkaus lujittuu.

Venäjän radioamatööriliitto lähettää korukielisiä, neuvostoaikaisia vetoomuksia tyyliin: "Eihän tässä mitään vakavaa ole, eihän me olla sodan osapuolia, kansojen välinen veljeys ja ikuinen ystävyys ovat edelleen voimissaan."

Englannin radioamatööriliiton, RSGB:n, boikotti Venäjän ja Valko-Venäjän amatööreille on lisää bensaa liekkeihin, vaikka julkilausumat on muotoiltu erittäin korrektilla Oxfordin englannilla. Hienostuneet sanakäänteet ovat kuin Common Law -lakikirjasta, mutta viesti on selvä: "teidän kanssa emme enää leiki".

Suomen radioamatöörilitto SRAL:n, OHDX Foundation ja Contest Club of Finland ovat olleet toistaiseksi hiiren hiljaa. Se lienee merkki, että Suomessa parhaillaan käynnissä olevaa Nato-debattia ei haluta häiritä. Toisaalta hiljaisuus on myös mielipiteenilmaisu ...

 

Radioamatööritoiminta on taas osa kansainvälistä valtapolitiikkaa, kuten urheilukin. Siitä ei kannattane enää kiistellä. Juuri nyt DX- ja kontestiharrastus on paljon pahempi mutapaini kuin kylmän sodan aikoihin. Silloin radioliikenteen rajalinja oli selkeä ja säännöt yksinkertaiset: "Vihollinen kuuntelee, aina." Syynä nykyisen tilanteen kompleksisuuteen on ehkä internetin myötä hämärtynyt radioyhteyden merkitys. 

Mikä neuvoksi? Pontius Pilatukset voivat mennä digitaalimodella, ja esim. kusoilla FT4/8 -modeilla: "Enhän minä mitään voi, jos oma kone workkii (pitää) automaattisesti vihollisen tietokoneen kanssa kuson (radioyhteyden). Minähän vain ihan bona fide katselin näyttöpäätettä".

 

Kansainvälisessä radioamatööritoiminnassa on juuri nyt ”kovat SWR:t.” 

Maku on mennyt elämänmittaisesta harrastuksestani. Lienee paras pitää QRT-kausi (sulkea radioasema määräajaksi) ja antaa pölyn laskeutua. Onhan niitä toki muitakin harrastuksia. Kohta alkavat puutarhatyöt. Marjapuita voi jo OH1/OH2 -piireissä leikata, vink vink. Hyvää kevättä ja mielenrauhaa kaikille!

 

de 

Jouko

OH1RX, OH8MJ, OH0J, VR2MJ
Suomen Tasavallan ja Kiinan Kansantasavallan Hongkongin eritystalousalueen laillistettu radioamatööri.

perjantai 18. maaliskuuta 2022

Sotatalous ja dynaaminen hinnoittelu












Kaverini soitti aamulla ja hälyytti. Dieselmoottorien urea l. AdBlue loppuu Suomesta! Kävin paikalliset huoltamot (4 kpl) läpi täällä Pohjois-Pohjanmaalla, Iissä. Siis jossakin ”landella, mitä välii”. Huoltamoiden henkilökunta vastasi kotimurteellani kuin yhdestä suusta: ”Ei oo Ätpluuta. Turistit ovat kaiken hamstranneet.”

 

Menin Kärkkäiselle. Muita tavarataloja ei ole 30 km:n säteellä.  Kas, erään hyllynpäässä oli muutama ureapönttö. Etelän mies tuli kanssani apajille, jo tokaisi: ”Hyvä juttu! Ostin lähtiessä 3 litraa etelästä 50 €urolla. Nyt pääsen turvallisesti Lappiin ja takaisin kotiin.”Me molemmat pidimme suomalaisia pähkähulluina. Urea osaa tehdä melkein mikä tahansa kemiantehdas pienin prosessimuutoksin. Jopa Suomessa saattaisi homma onnistua. Onnistui se ainakin ennenkin Kemira myytiin norjalaisille. Huoim. Moderni dieselauto ei käynnisty enää, kun AdBlue on loppu. Seuraavaksi wc-paperia.

 

Ostin Kärkkäriltä 2 x 10 litraa ureaa hintaan á 29.90€ (n. 10€ kalliimpi kuin 11/2021). Hyi, hamstrasin!

”Näil mä pärjää kyl puol vuot. Kiitoksii vaa kauhiast.”, ajattelin itsekseni.

 

Illalla löysin interwerbistö ”erikoistarjouksen” Etelä-Suomesta, kts kuva alla.

Kauppa se on joka kannattaa!

 

Olemme de facto sotataloudessa. Ministeri Lintilän oraakkelimainen alkuviikon kommentti ”Putinin hinnat” on toteutunut. AdBlue:a ei enää saa, kiitos iltapäivälehtien agitaation. Joditabletteja ei enää saa, kiitos apteekkariliiton agitaation. Vessapaperia näytti vielä illansuussa olevan kaupoissa kohtuulliset patterit.

 

Mikä neuvoksi? Otetaanpa aivan villi idea. Tehdään digitaalinen säännöstelykortti valikoiduille, kriittisille tuotteille? Tämä ”Digi-ransuuni” integroidaan pankkijärjestelmään ja Suomi. fi -alustaan. Suoraviivaisen helppoako? 

No ei aivan. Ensin pitää asettaa suunnittelukomitea, joka kilpailuttaa ja palkkaa ulkopuolisen konsultin tekemään komitean työt. Kun palvelu on määritelty, käydään ohjelmointityön kilpailuttamisnäytelmä, jonka ko. konsulttiyhtiö yllättäen voittaa. Lopulta sovellus koodataan ja testataan. Hupsista, vuosi on kulunut ja n. 30 milj.€ poltettu riihikuivaa. Toivottavasti sota on tuolloin jo ohi, ja sovellus on yhtä turha kuin esim. koronapassi.

 

Paljon lämpimiä terveisiä ja jaksamista Huoltovarmuuskeskukselle. Kyllä te tästäkin selviätte, uskokaa pois!

 

PS. 

Ainoa ihmislaji, joka kukoistaa kaikkina aikoina, ovat opportunistit. 

    - Charles de Gaulle, 1945

 





keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Freedom of speech and expression Sanan- ja ilmaisunvapaus












My Facebook interaction got locked by Meta Inc. 15.3.2022.

I was telling in a small, closed, group of friends about Finnish Red Cross Emergency Rescue Unit a.k.a. ERU (that I am a member of) and how it is  actively assisting Ukrainians in their humanitarian crisis. Being a transparent and neutral organization The International Red Cross (IRC) has nothing to hide. The IRC´s Code of Conduct is recognized and ratified globally, including USA, where Meta Inc. is registered in. In fact USA is one of the first signees of the Geneva Convention in 1864 (latest updates 1949 and 1977).

Without doubt Russia is not respecting the Geneva Convention. It seems that Meta Inc. is from time to time changing sides. Otherwise I cannot understand why the communication encouraging to support work of the UN and IRC is put on hold. I am disillusioned and stunned.

 

Russian government has gradually, but firmly, tightened its grip on freedom of speech including social media. There are evidencies, where Meta Inc. has taken the side of Kreml and complied its instructions already in 2016.  Facebook´s Russian service was conveniently closed just before the Russian regional election 9/2020. Meta has applied its own, weird, swiftly changing, policies as mediator of Facebook, WhatsApp and Instagram. Meta Inc. is using peculiar standards while tuning its moderation, especially what comes to war in Ukraine. In the beginning of the war, Meta filtered all rude comments concerning enemies. Later Ukrainian service relaxed rules regarding comments about Russia. Outside this looks like betting on the possible winner of the war to secure future revenue in Europe.

 

Without doubt social media giants are active participants in the information war. Corporate revenue and its market value goes often beyond social responsibility. Meta Inc. is certainly not the only player to be criticized. This just happened to me in person.

 

Dear friends, I always try to be ahead of time. Thus I will ban Facebook, WhatsApp and Instagram for an undefined period of time with immediate effect. As private person nothing else can be done. Luckily the old school means to communicate are for the time being available; GSM call, SMS, email and blogging. 

 

May the work to continue  to relieve suffering of the innocent victims of the war!

 

==============================

 

Facebook lukitsi kommunikaationi 15.3.2022. Informoin pienessä, suljetussa, kaveriryhmässä Suomen Punaisen Ristin Katastrofivalmiusyksikön toiminnasta (SPR ERU). Olen ERU- ryhmän jäsen ja rohkaisen muitakin tulemaan mukaan neutraaliin, humanitaariseen toimintaan. Varsinkin nyt aihe on ajankohtainen Ukrainan inhimillisen katastrofin vuoksi. Lukituksen l. bännäyksen tekee kummalliseksi tosiseikka, että USA, jonne Meta Inc.:n on rekisteröity, on ensimmäisiä Geneven Sopimusten allekirjoittajia 1864 (viimeiset täydennykset vuosina 1949 ja 1977).

Kansainvälisen Punaisen Ristin (IRC) toiminta on läpinäkyvää ja globaalisti tunnustettu.

Todistetusti Venäjä ei kunnioita Geneven Sopimusta. Näyttää, että Meta on ajoittain hiljaisesti vaihtanut puolta. Muutoin on vaikea selittää, miksi YK:n ja IRC:n toimintaa tukevaa viestintää estetään. Olen pettynyt ja hämmästynyt.

 

Meta Inc. Facebookin, WhatsAppin ja Instagraming omistaja, on viimevuosina osoittanut olevansa ajoittain Kremlin tukija. Se on noudattanut Kremlin ohjeistusta moderoinnissa jo 2016. Facebookin palvelu suljettiin ' sopivasti' ennen Venäjän aluevaaleja 9/2020 Kremlin pyynnöstä. Metan alustojen moderointi (lue: sensurointi) on vähintäänkin kummallista ja sen säännöt muuttuvat vikkelästi. Sodan alussa poistettiin vastapuolta loukkaavia postauksia, sitten sallittiin ukrainalaisten raakakin kommentointia vihollisesta. Ulkoapäin katsottuna tämä näyttää vedonlyönniltä sodan voittajasta tulevaisuuden liiketoiminnan turvaamiseksi.


Kiistatta sosiaalisen median jättiläiset ovat informaatiosodan osapuolia. Meta Inc. ei todellakaan ole ainoa, jonka toimintaa on syytä kritisoida. Tämä tapaus vaan sattui omalle kohdalle. Yrityksen liiketoiminta ajaa usein sosiaalisen vastuun edelle. 

 

Hyvät ystävät, pyrin aina olemaan aikaani edellä toimissani. Siispä minä jätän Facebook-, WhatsApp- ja Instagram-palvelut välittömästi pois käytöstä epämääräiseksi ajaksi. Muuta en voi. Onneksi vanhan koulukunnan kommunikaatiotavat ovat toistaiseksi käytössämme: puhelut, tekstiviestit, email ja blogit / mielipidekirjoitukset.

 

Jatkukoon työ sodan viattomien uhrien kärsimysten helpottamiseksi!

sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

13.3.1940 klo 11:00 - 13.3.2022 klo 11:00

 












Talvisodan aseet vaikenivat 82 vuotta sitten, ainakin Suomen puolella rintamalinjaa.

Kaikkialle ei tieto rauhasta ehtinyt, ja korvessa tapeltiin vielä iltahämärissä.

Neuvostojen Liiton Puna-armeija teki tiettäväksi voimansa ja tahtotilansa sodan viimeisenä päivänä, vielä määräajan jälkeenkin.

13.3. pommitettiin vielä ankarasti mm. Haminaa, Kouvolaa, Kotkaa. Juntusrannassa antoi vihollinen vielä ankaran tykistökeskityksen klo 11 alkaen. Syykin selvisi myöhemmin. Venäläisille joukko-osastoille oli helpompi lahjoittaa ammukset viholliselle, kuin raahata ne tiettömiä korpia pitkin takaisin itään. Sodan logiikkaa!

 

Näin sitä luottamusta rakennettiin tuolloin. Keinot ovat samat tänäänkin.

Kuka vielä ihmettelee, miksi siviilien evakuointi ei onnistu Ukrainassa kun Venäjän armeija tulittaa perääntymisreittejä?  Miksi venäläisten pommituskohteet ovat käsittämättömän sattumanvaraisia? Mikä strateginen merkitys on synnytyssairaalalla tai saman kaupungin kymmenillä koulurakennuksilla? Ei puutu enää kuin aluepommitukset, joiden jäljiltä ei jää kiveä kiven päälle. Se lienee seuraava vaihe.


Joku teistä sanoo, ettei sodassa ole sääntöjä ja lakeja. Kyllä on, vaikka Geneven artiklat tuppaavat unohtumaan, kun paahdetaan putket punaisina rautaa ilmaan. Toisaalta, jokin päivä aseet vaikenevat, ja silloin mitataan luottamusta viholliseen ja punnitaan rinnakkaisen elon mahdollisuuksia. Sodan tilinpäätös on aina julma, mutta vaikka kuinka hataran rauhantilan päälle on pakko rakentaan entisten vihollisten kanssa tulevaisuutta. Usein uuden huomisen perusedellytys on vihanpidon aloittaneiden poistuminen politiikan näyttämöltä. Aina ei näin tapahdu, mutta hyvin usein. Se on johtajien syytä muistaa.

 

Kuka siis oikeastaan voittaa sodan?