tiistai 26. syyskuuta 2023

Dynaaminen väestörakenne

 

Kansantalouden asiantuntijat viittaavat usein Suomen ikärakenteen vinoumaan. Samalla osoitetaan kadehtien, kuinka mm. Turkin, Brasilian, Kenia ja koko Afrikan väestö on nuorta ja dynaamista.Puhutaan jopa em. kansankuntien "maagisesta mahdollisuudesta" ottaa haltuun maailman talous ja poliittinen johto.


On fakta, ettei kansakunta menesty ja kauan elä maan päällä ilman väestön ikäjakauman tasapainoa. Jos syntyvyys on liian alhainen, väestön keski-ikä kasvaa ja huoltosuhde ja muut yhteiskunnan ongelmat alkavat kasautua. Ennuste maailmanlaajuisesti kertoo, että maapallon väkiluvun huippu, 9-11 miljardia ihmistä, saavutetaan n. vuonna 2100. 

YK ja muut asiaa seuraavat eivät laske eri maiden väestöennusteisiin muuttoliikkeitä. Massamuutot ovat kuitenkin hyvin todennäköisiä, kun elämisen olosuhteet romahtavat tietyillä alueilla ilmastonmuutoksen seurauksena. Vuoden 2100 jälkeen alkaa väestön kokonaismäärä laskea. Mitä maapallon resursseista on silloin jäljellä ja mitä globaalista vanhenemisesta seuraa? Sitä ei kerro kukaan.

 

Suomen ainoa keino korjata pahasti vinoutunut ikärakenne, on sallia hallittu maahanmuutto. Se tarkoittaa kymmeniätuhansia uusia suomalaisia vuodessa seuraavat 20 vuotta. Ilmastonmuutoksen takia muuttoliike Etelä- ja Keski-Euroopasta on aivan yhtä potentiaalista, kuin kauempaakin (Afrikka, Lähi-Itä ja Aasia). Kuivuus, kuumuus, metsäpalot ja rajut säätilan muutokset vähentävät asumiskelpoista maa-alaa jo nyt esim. Kreikassa ja Espanjassa.

 

Hallitun ja tervetulleen maahanmuuton lisäksi emme voi ummistaa silmiä pakolaisvirroilta, hädänalaisten hakeutumisesta tänne rauhallisimmille leveysasteille. Rauha on nyt Euroopassakin suhteellinen käsite, mutta ei nyt nosteta vielä sotalippuja salkoon. Rajamme on oltava auki maahanmuuttajille oman itsekkään syymme takia; kansakunnan selviytyminen.

 

Uuno Kailaksen runosta "Rajalla" on muodostunut monimerkityksellinen. 

Raja railona aukeaa.
Edessä Aasia, Itä.
Takana Länttä ja Eurooppaa; varjelen, vartija, sitä.

Itään me suomalaiset rakennamme teräsverkkoaitaa, Etelä-Euroopassa rajat vuotavat, oli aitoja tai ei.

Alla ikäpyramideja havainnollistamaan tilannetta eri maissa. Eivät ne aivan pyramideilta näytä, paremminkin kuvia pagodista ja keskivartalolihavista. 

 

 

 






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti