maanantai 6. maaliskuuta 2023

Herää Länsi

 














Olen viimeksi vieraillut Kiinassa 12 vuotta sitten. Vuosikymmenien mittainen työrupeama Aasiassa ja etenkin Kiinassa on muovannut ja varmaankin vinouttanut käsitykseni tuosta valtavasta maasta ja kansantaloudesta. Maan poliittisen totuuden periaatteen ja puolueen ehdottaman ylivallan merkitys jää helposti unohduksiin, myös minulta. 
Kiinan nopean talouskasvun aikakausi Deng Xiaopingista aina nykypäivän keisarilliseen Xi Jinpingiin aiheuttaa vauhtisokeutta. Päätin Kiinan Kansankongressin 2023 aattona päivittää ymmärrykseni lähelle nykypäivää. Siispä perustin yhden miehen "paastonajan lukupiirin" ja tuuletin käsityksiäni idän suurvallasta.

Teoksiksi valikoitui lyhyen kirjallisuuden digipenkomisen jälkeen:
1. Mari Mannisen ”Kiinalainen juttu” - artikkelisarja harhaluuloista Kiinasta
2. Uusi Keisari -kirja, joka nivoo Xi Jinpingin elämänkaaren, ja hänen lähipiirin mielenkiintoisesti Kiinan lähihistoriaan. "CV" on kuin suoraan diktaattorin aapisesta.
 
En lähde ruotimaan Kiinan nykytilannetta, koska lopputulemani olisivat kuitenkin vääriä tai muuten epämiellyttävää luettavaa. Jatkotehtäväksi olen antanut itselleni Kiinaa koskevan tiedon virran tarkkailua eri viestimistä hiukan uusin ajatuksin.
Jos aihe kiinnostaa, niin tervetuloa mukaan hämmästelemään. Oppaana ovat maailman johtava, keskusjohdettu, talousjärjestelmä ja sen aina oikeassa oleva johto.
 
Me, rajallisen ymmärryksen ihmiset, olemme täynnä vääriä oletuksia ja vanhentuneita ajatuksia. Historiaa kirjoitetaan joka päivä, mutta kirjoitustapa vaihtelee. Jotkut kirjoittavat historiansa aika-ajoin uudestaan, kulloistenkin vallanpitäjien eduksi.


Herää Länsi, Itä ravistelee sinua. On aamu jo iltana heillä.




 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti