keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Konekirjoitusta ja valvottua koneen kirjoitusta




ChatGPT:n https://openai.com/blog/chatgpt/ hypetys on saavuttanut pikkuruisen Suomenniemen. Ohjelmisto- ja e-bisnessgurut saarnaavat ohuen tiedon ja olemattoman kokemuksen vankalla selkänojalla ChatGPT:n voimasta; uusia liiketoiminta-alueita, liiketoimintamahdollisuuksia olemattomin investoinnein, Suomi nousuun ja start-upit rahaksi alle kolmen vuoden. Kuulostaako tutulta tämä aikaisemmista innovaatio-tsunameista tuttu, piilaaksomainen, mantra? 

 

Väitän olevani utelias ihminen (homo sapiensis curiosus). Niinpä olen tehnyt omaehtoisia kokeiluja ChatGPT:lla ja muilla AI-työkaluilla ja -alustoilla; teksti, kuvat, puheohjattu piirtäminen jne. Hauskaa ajanvietettä aivan kuin "Talking Parrot" 1990-luvun alussa Microsoft PC:lla, joskin paljon enemmän kysymyksiä herättävää. Mitä oikeasti tapahtuukaan näissä AI-palveluissa?

Hiljan toi kansanvalistaja YLE julki teatteritaiteen ja säveltämisen AI-haasteet. Haastateltu säveltäjä ei tykkää AI-sävellyssovelluksesta, koska hän "ei halua olla pelkkä operaattori". Koreografi ja lavastaja näkivät AI:ssa mahdollisuuksia teatteritaiteen uudistamiseen. AI on jo kaikkialla. Interwebin hakukoneissakin voi havaita koneellisen AI-arvauskirjoituksen tuotteita. 

 

Päätin tehdä yksinkertaisen, empiirisen, kokeen havainnollistaakseni itselleni keinoälyn voimaa. Kirjoitan japanilaisia tanka-runoja suomeksi liki päivittäin. Ei, en pilveen vaan kovalevylleni, josta ajoittain julkaisen Facebookissa näytteitä.

Tanka-runon juju on sen tavutuksessa  5 - 7 - 5 - 7 - 7, siis viisi riviä tarkalla tavumäärällä. Muoto on ehdoton, ja kolmannella rivillä pyritään "yllätykseen" tarinassa. Hyvin japanilainen ja muototarkka lähestymistapa runouteen.

 

Annoin ChatGPT:lle ohjeen/määräyksen/ukaasin/käskyn/nöyrän pyynnön:

Kirjoita tanka. Merikotka syö kalaa jään reunalla ja varislinnut härnäävät kotkaa.

Minä katselen sivullisena tapahtumaa.

 

Tässä ChatGPT:n antamia vastauksia l. koneellista tekstituotantoa iteroivalla arvausmenetelmällä.

Huom. Koneen antamaa rivijakoa, kirjoitusasua/virheitä ja välimerkkejä en ole editoinut.

 

Versio 1; hakuaika n. 30 sek.

 

Merikotka syö,

jään reunalla saaliinsa.

Varislinnut härnää,

mutta minä vain katson,

sivusta tapahtumaa

 

Versio 2; hakuaika n. 15 sek.

 

Jäällä merikotka,

syö saalistaan tyynesti.

Varislinnut vaan

härnäävät kotkkaa julmasti,

katson vierestä tapahtumaa

 

Versio 3; hakuaika n. 10 sek.

 

Merikotka syö

kalaansa jään reunalla

varislinnut kinuu

sivusta seuraan, hiljaa

luonnon kaunetta ihalen.

 

Versio 4; hakuaika n. 5 sek.

 

Merikotka syö,

kala kädessään se istuu,

varikset kiusaa,

sivusta katson tapahtaa,

luonnon voimaa ihmettelen.

 

 

Oma versioni pari päivää aikaisemmin:

 

Jään reunamilla

Kotkalla kalalounas

Kuokkavieraita

Varislinnut norkolla

Minä, ulkopuolinen.

 

ChatGPT on oppivainen ohjelmisto, joka ei pienistä

kirotusvireistä välitä!

 

 

Quo vadis?

Eräs kauhuskenario voisi olla seuraava: Itsenäisesti toimimaan ohjelmoidut keinoälyiset AI-Chatit lukevat esim. Wikipedian tiedostoja, korjailevat salamannopeasti omien opittujen ja ohjelmoitujen painotusten mukaan tekstejä. Hetken kuluttua tekstit ovat jälleen muutetut, koska vihollis-AI -lauma muuttaa sisältöjä - ja tämän muutostaistelun sykli on muutama sata millisekuntia! Muutostyö toistuu ikuisesti niin kauan kun sähköä riittää serverihotelleissa. 
Kaikki muutkin avoimet tiedostot ovat alttiita väärinkäytöksille. Avoimet tietokannat perustettiin ajatuksella, että kaikilla on pääsy niiden lukemiseen ja sisällön selkein säännöin rajattuun muuttamiseen. Toisin sanoen ideologiana on, että koko ihmiskunta on hyväntahtoinen eikä mikään katupoikalauma.

Avoimen digiyhteisön uhkakuvana on tiedon (datan) diktatuuri, jossa hallitaan, ohjaillaan ja seurataan tiedon prosessointia, sisältöä, julkaisemista ja käyttöä. Tähän kontrolliin on ihmislaji onnistunut ennenkin pitkällä matkallaan luola-asunnoista nykyisyyteen, vieläpä ilman sähköä ja puolijohteita.


Joku taho kirjoittaa aina AI-sovelluksen ohjelmiston, ja sillä on todellinen valta tähän tiedon jakamiseen ja sen muotoon ilman minkäänlaista kontrollia informaation oikeellisuudesta. Tuo taho voi olla julkinen (valtio, tiedeyhtieisö, yritys) tai salainen/salattu organisaatio. 

OpenAI jakaa nyt auliisti ChatGPT-sovellusta ilmaiseksi ja muuttaa sen todennäköisesti maksulliseksi, kun koukussa on riittävän monta sataa miljoona ihmistä. Kiinaan ei ChatGPT-sovellusta ole avattu.  Siksi Kiinan johtavat ohjelmisto/web-talot, joista emme ole ehkä koskaan kuulleetkaan, koodaavat kilvat "koukkauksia" ohi OpenAI:n; Baidu iFlyTech, Huawei, Tencent, Inspur Information, Taobao yms. ChatGPT, ChatBot yms. AI-sovellukset ovat jo arkipäivää Kiinassakin. Mukana ovat virtuaaliset ulkomaiset puhelinnumerot, joilla saadaan tunnistusportti myös Kiinan ulkopuolisiin sovelluksiin. Näppärää.


Kiinan hallituksen yksi strategisista informaatioteknologian tavoitteista on  "Johtava asema keinoälyssä l. AI:ssa ja informaation kontrollointi". AI:n tuottamaa dataa on hallituksen yhä vaikeampi  kontrolloida, mutta samalla informaation sisältöön vaikuttaminen on myös tehokkaampaa. Insinöörit siis kuriin ja koodaamaan "oikein"! 

Villi arvaus; Kiina tarjoaa näitä ajatuksen ja mielen muokkaustyökaluja kaikille halukkaille kolmannen maailman maille. Esim. FOCAC (Kiinan ja Afrikan yhteistyöfoorumi) on erinomainen väylä kaikkeen vaikuttamiseen Afrikan mantereella.


Ei ChatGPT:n kontrollointi ja siivoaminen ole helppoa OpenAI:lle ja muilla länsimaisille toimijoillekaan. Keniassa on suuri "sensurointikeskus", jossa iso joukko it-ammattialaisia siivoaa ChatGPT:n pahimpia ylilyöntejä. Työntekijän palkka on alle $2 USD per tunti, joten jonkinasteinen riisto on luikerrellut interweb-businekseenkin. Voi vain arvailla, minkälainen ase em. sisällön oikeinkirjoitus on Kremlille. Venäjä pyrkii ehkä vieläkin voimallisemmin valvomaan ja ohjaamaan kansalaisille tarjottavaa tiedon tulvaa.


"Minkä kirjoitin, sen kirjoitin", lausui Pontius Pilatus Jeesuksen ristillä n. 2000 vuotta sitten kirjoitettuaan tekstin, jonka latinankielinen lyhenne on kautta maailman tunnettu "INRI". 

Nyt ei enää voi olla varma, kuka on kirjoittanut ja kenen ohjeiden mukaan. 

 

PS. Tämä kolumni on kirjoitettu luomumenetelmällä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti