Ajelin aivan vasta 1600 km halki seitsemän vaalipiirin. Runsaasti on jälleen käytetty vaalirahaa klassiseen sähkötolppamainontaan (koska puhelintolppia ei enää ole). Tässä havaintoja nopeudella 80 km/h.
Senaattoriehdokkaiden viestit maakunnissa vaihtelevat. Monet tyytyvät pelkkään kasvokuvaan ja äänestysnumeroon. Kun ehdokas ei lupaa mitään, niin ei jää katteettomista lupauksista kiinni. Pelkän sukunimen ilmoittaminen on yleistä, joskin sekaannuksen vaara on olemassa. Suomi on täynnä Lahtisia, Virtasia ja Suomisia. Yhden kyltin näin, jossa oli pelkkä etunimi. Hän lienee kotimaakuntansa tunnetuin mies.
Osa lupaa ajaa mm. kotimaakunnan, maaseudun, rannikon, luonnon, maatalouden, metsien, uusiutuvan energian, yhteiskuntaluokan yms. etuja, och samma på svenska. Muutamat keskittyvät edustamaan arkijärkeä, tasapuolisuutta ja tasa-arvoa. Sote-politiikan korjaajia löytyy kymmeniä. Yksi suoraselkäinen siltarumpupoliitikko sentään ilmoittautuu; 9-tie tulee hänen avullaan kuntoon. Rautatietunnelipuolue ilmoittautuu myös kisaan. Heillä on paljon vielä rakentamattomia siltarumpuja puolustettavana. Maakunnissa kannatetaan avoimesti koko maan asuttuna pitämistä, toisin kuin esim. Viimeisissä Presidentinvaaleissa. Yhdenkään ehdokkaan en nähnyt puolustavan rauhaa ja kansojen välistä ystävyyttä. Sota Euroopassa näkyy tienvarsilla. Oikeammin, sota ei näy.
Eräs Pohjanmaan poika marssii sotilaallisesti ”eteenpäin!” Toinen aikoo mennä ”suoraan”. Moni tyytyy vain rehellisesti toteamaan määränpääksi ”eduskuntaan”. Oikea suunta, sanoisin. Vaalihuumori ei ole vuosikymmenien saatossa muuttunut. Taajamien naamakuvista oli jo tussikynällä poistettu etuhampaita!
Näistä tyrkyllä olevista pitäisi löytyä se yksi ja oikea. Kansalaisen ääni ei ole ns. vaihdannan väline. Äänestitpä tai et, 200 senaattoria valitaan Arkadialle. Läpimenoprosentti on noin seitsemän, siis korkeakouluvalintojen luokkaa. Mielestäni epäreilu d’Hondtin keksintö, suhteellinen vaalitapa vuodelta 1878, hämärtää vaalituloksia. Äänestäjän kuluttajansuoja on Suomessa heikko. Viimeistään kaupankäynti hallituskokoonpanosta häivyttää itse vaalien tuloksen.
Jos ehdokkaan valinta tuntuu ylivoimaiselta, suosittelen sulovilen-menetelmää: ”Onhan se takki hiukan hartioista ahdas ja hihatkin lyhyet, mutta kun halvalla sai!”
Ja sitten reippaasti uurnille!
Kolumni julkaistu Rantapohja-lehdessä 28.3.2023
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti