torstai 10. kesäkuuta 2021

 SOTEN ETKOT

 

Kronologisesti etenevän tarinan takia käytän poikkeuksellisesti ranskalaisia viivoja. Pyydän anteeksi kirjoitusharrastukseni herättäjää, palavasieluista, edesmennyttä äidinkielenmaikkaani.
Lepää rauhassa, Aino-neiti.

 

·      Menen apteekkiin, ja tiedustelen mahdollista punkkibussin aikataulua Oulunseudulla. Ei ole. Haluaisin kuitenkin ostaa punkkirokotteen (kolmen annoksen kuuri), mutta siihen vaaditaan lääkärin kirjoittama resepti. Nykyisin sen tehdään kauniilla Arial-fontilla digitaalisesti, eikä tohtorin hieroglyfisten harakanvarpaiden tulkkeja apteekeissa tarvita.

·      Minut ohjataan Oulunkaaren kuntayhtymän kansanterveystyön palvelualueen toimipisteeseen, josta saisin reseptin.

·      Soitan arvauskeskuksen päivystäjälle.

·      En saa reseptiä, koska en ole valinnut Oulunkaaren kuntayhtymän kansanterveystyön palvelualuetta ensisijaiseksi palveluntarjoajaksi. ”Vain akuutit asiat hoidetaan”.  -click- (digitaalisesti, äänettömästi suljettu puhelinyhteys, lat. huom.)

·      Mietin, pitäisikö antaa punkin pureutua ihoon, ja mennä sitten Oulunkaaren kuntayhtymän kansanterveystyön palvelualueen toimipisteeseen

·      Soitan ”oman” kansanterveystyön palvelualueen palveluntarjoajan päivystykseen. Jätän soittopyynnön lääkärille.

·      Kas lääkäri soittaa hetken kuluttua ja hämmästyneenä pohjoisen kollegoiden nihkeydestä näinkin yksinkertaisessa asiassa lupaa kirjoittaa digiloikkareseptin ”verkkoon”.

·      Muistan, että kalastonhoitomaksu 2021 on vielä maksamatta verkossa. Ts. ”kalastuskortti” muinais-suomeksi, lat. huom.

·      Kiitän tiluteeraten tohtoria tohtoriksi. Kaikkihan he jonain päivänä toivottavasti väittelevät tohtoriksi, ylivertaisiksi erikoisalansa tietäjiksi.

·      Saan digiresepetin n. 37h myöhemmin. Eläköön lankulle osunut digiloikka; valkonen lippu!

·      Soitan Oulunkaaren kuntayhtymän kansanterveystyön palvelualueen toimipisteen ajanvaraukseen punkkirokotteen istuttamiseksi vasempaan käsivarteeni.

·      Eipä onnistu ajanvaraus. Oulunkaaren kuntayhtymän kansanterveystyön palvelualueen toimipisteen ajanvarausjärjestelmä ei keskustele Oulunkaaren kuntayhtymän kansanterveystyön palvelualueen lastenneuvolan järjestelmän kanssa. Oulunkaaren kuntayhtymän kansanterveystyön palvelualueen työnjaossa on punkkipiikitys alistettu neuvolatoiminnalle.

·      Soitan neuvolaan, ja muistelen jälkikasvuni neuvola-aikoja ja rokotusruljanssia. Saan ajan samantien. 

·      Lähden iloisena apteekin kautta lävistettäväksi.

·      Neuvolassa tulee stop. Minulla ei ollut kotipaikkani kansanterveystyön palvelualueen maksusitoumusta piikitystyötä varten!

·      Kerrottuani yo. episodin ja kolmiloikan, terkkaritäti naurahtaa, pyytää hihan ylös ja toikaisee: ”En minä saisi tätä tehdä, mutta olkoon tämän kerran. Hankit sitten seuraavaan piikkiin sen maksusitoumuksen.” Lupaan totella.

·      Kiitän, kumarran ja toivotan hyvvää kessää!

·      … ja tämä tarina on tosi.

 

Tervetuloa hyvinvointialueuudistus (kepulaisittain maakuntauudistus): yhden luukun terveys- ja sairauspalvelut ja yhteinen tietojärjestelmä (muinais-suomeksi ATK, automaattinen tietojenkäsittely)!

 

Terveisin

Päällisin puolin terve mies

 

 

1 kommentti: