tiistai 24. syyskuuta 2024

Digitaalinen Kaarina Mäkelä

 


Kustannusosakeyhtiö Oy Valitut Palat kehitti personoidun mainoskirjeen 1960-luvulla. Allekirjoituksen haltija oli täysin keksitty henkilö "Kaarina Mäkelä". Tänään hän olisi botti tai jopa avatar!

 

Näinä digiloikan päivinä sinulle soittaa botti ja tarjoaa mm. sukkia, hammasharjoja, peltikattoja, tutkimuskyselyjä l. gallupeja jne. Siellä se pöpöttää, vaikka kerrot sille heti alussa ettei sinulla juuri nyt ole aikaa. Botilla ei ole korvia, vaan se painaa päälle röyhkeästi kuin Neuvosto-jääkiekon kuuluisa hyökkäysketju Makarov-Larionov-Krutov.

Uutena pehmo-bottina ovat ilmestyneet personoidut kirjeet ja sähköpostit, jossa yritys tai yhteisö lähestyy sinua tarjoten sitä sun tätä, koska sinä tarvitset juuri tätä tavaraa tai palvelua. Maksua vastaan eikös juu - juu juu!

 

Olenpa jo saanut ChatGPT:lla laaditun kirjeen tuttavalta, jossa onnitellaan minua jonkin takia. Kirje/sähköposti vaikuttaa hyvin henkilökohtaiselta ja intiimiltä ... kunnes suomenkielen sammakko yllättää ja kyseenalaistaa liki täydelliset lauserakenteet ja sanavalinnat.

Kysyttäessä he, jotka näitä robottikirjeitä lähettävät, tunnustavat käyttävänsä AI:a kirjeiden laatimiseen, "koska on niin kiire".

 

Kiitos parviälyn me käyttäjät koulutamme (huom. ilmaiseksi) keinoälyn tietoja (tietokannan oikeellisuutta) ja kielioppia (tapaa kopioida ja luoda virheetöntä tekstiä ja puhetta). Onkin oivasti määritelty, että AI on kielellinen arvauskone ilman ihmismielen suodattimia.

AI:n räjähdysmäinen kasvu kaikessa yhteiskunnan ja yksilöiden toiminnassa ja kommunikaatiossa ilman todellista kontrollia ja laadunvarmistusta on huolestuttavaa. Lisäksi virheellisen tiedon jakaminen verkossa on jo iso ongelma. Esim. Irlannissa haitallinen, jopa vaarallinen, bottiliikenne on yli 70% kaikesta internetin liikenteestä, koska siellä sijaitsee suuri joukko internet-palvelimia, kiitos maan suosiollisen verokohtelun digijäteille. Saksassa botti-saastaa on "vain" 68% internetliikenteestä.
Maailman Talous Foorum (WEF) varoittaa vuosiraportissaan cyber-uhkien voimakkaasta kasvusta, eikä suotta.
https://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Cybersecurity_Outlook_2024.pdf

Tutustukaapa myös tutkimuslaitos Impervan maksuttomaan raporttiin haitallisen botti-liikenteen kasvusta osana cyber-vallankumousta. Otsikko on osuvasti "Bad Bot Report 2024".

https://www.imperva.com/resources/resource-library/reports/2024-bad-bot-report/

 




Imperva suggest that one big reason for the recent increase in bad bot attacks is the rise of harvesting of vast quantities of data to train large language models and generative AI systems. Such harvesting is frequently contentious, arguably unethical and also increasingly facing legal challenges over copyright, privacy and intellectual property.

 

AI on nyt sotakirveenä sekä internetin hyvisten että pahisten käsissä. Voittajaa ei voida vielä julistaa. En enää tiedä auttaako medianlukutaito ja sen koulutus ihmisiä pujottelemaan digitaalisen informaatiotulvan laskettelurinteillä. Oma infosuodatin täytyy tarkistaa ja säätää riittävän usein. Ehkä sillä selviää.

Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. 

Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti