perjantai 20. syyskuuta 2024

EU ja Interweb

 





EU-komission puheenjohtaja, Ursula von der Leyen, on julkistanut ehdotuksensa EU-komissaareiksi.

https://commission.europa.eu/about-european-commission/president-elect-ursula-von-der-leyen/commissioners-designate-2024-2029_en

Saatekirje kertoo EU-komission maailmoja syleilevän filosofian, jossa on selkeä puolustukseen ja turvallisuuteen liittyvä johtoajatus.

 

Suomalais-MEP Henna Virkkusen (Kok = EU:n Kristillisedemokraatit) salkku; Teknologinen suverenisuus, turvallisuus ja demokratia. [Executive Vice-President for Tech Sovereignty, Security and Democracy]

 von der Leyen : "Hän vastaa myös digitaalisten ja uusien teknologioiden portfoliosta. Pyydän Hennaa tarkastelemaan turvallisuuden sisäisiä ja ulkoisia näkökohtia sekä vahvistamaan demokratiamme perusteita, kuten oikeusvaltioperiaatetta. Ja suojelemaan sitä aina, kun sitä vastaan hyökätään."

 

Ylen aamu-tv:ssa oli 20.9. klo 06:47-> keskusteltiin kansainvälisestä teknologiakilpailusta ja sen vaatimuksista komissaari Virkkusen toimeksiantoon;[Vili Lehdonvirta, Aalto uni ja Kristo Lehtonen, johtaja kansainvälinen toiminta, Sitra.] Hyvää pohdintaa! 
Digitalisaatiokilpailu on kuin Villin Lännen valloitus, digitaalisten alueiden valtausta, paalutusta ja oman alueen puolustamista. Samalla sallitaan miljardien kuluttajien käyttää digitaalista alustaa (virtuaalista maa-aluetta) ja näin luodaan tiivis teknologiskaupallinen riippuvuussuhde; MSoft (LinkedIn, Viva Engage, One Drive), Apple (iCloud), Google (YouTube, Gmail, Google Drive, Google Maps) Chrome, Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp, Threads), X Holdings (X formerly Twitter), ByteDance (TikTok), Tencent (WeChat), jne. jne.
Em. riippuvuussuhteita on myös eri maiden puolustusvoimissa, valtionhallinnoissa ja tietysti EU:ssa. World wide web, todellakin! Teknologian vaikuttavuus kasvaa koko ajan, etenkin digitalisaatio tunkee kaikkialle. Digijätit eivät pidä heidän toiminnalleen asetettavista rajoituksista. Globaali digiteollisuus laulaa kuten Suomen Euroviisu: "No Rules!" 

Tämä globaali haaste pakottaa komissaarit tiiviiseen yhteistyöhön. Siinä onkin von der Leyenilla työsarkaa! Virkkusen tehtäväksi annettu teknologian ja emokratian vaaliminen on liki oksimoroni (engl. oxymoron). 

Onko Virkkusen vastuualue liian laaja? Ovatko valtuudet osin liian kapeat?Esim. Virkkusen teknologia-alueen salkusta puuttuu kilpailun edistäminen/sääntely, joka on 

kolleegan salkussa (Stéphane Séjourné, Renaissance = EU:n Renew). Samoin demokratiakehityksen kuskin paikalla on komissaari Kaja Kallas (Viron reformipuolue = EU:n ECR, ALDE). Ennen kuin komissio on aloittanut työnsä,  ei voi sanoa onko uuden EU-komission tehtävien jako ja yhteistyö toimivaa. Kitkaa ja kiperiä tilanteita on joka tapauksessa tulossa. Kommissaarit ovat tunnetusti isolla egolla varustettuja henkilöitä.Laatiko Ursula von der Leyen komission, jonka johtaminen on mahdotonta? Toivokaamme, että olen väärässä epäilyjeni kanssa.

 

Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. 

Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti