lauantai 18. marraskuuta 2023

Muutos, kommunikointi ja seurausvaikutukset

 



Hyvä lukija, 

Tämän kolumnin aihe on yli kuukauden vanha, siis ikiaikainen. Annoin kuitenkin taikinan nousta rauhassa ennen kuin lämmitin leivinuunin. Tässä teille tuoreita lämpimäisiä tämän syksyn viljasta.

 

Hallitus uudistaa / muuttaa leipomotyölakia vuodelta 1961. Lakia on paikkailtu vuosien varrella lähemmäksi muuta työaikalainsäädäntöä. Yleissitovuudesta pyritään eroon koko työmarkkinalla, niin leipomoissakin. Lakimuutos siirtää yötyökorvaukset lainsäädännöstä työehtosopimusten puolelle. Tästä seuraa lisää neuvotteluvaraa paikallisen sopimisen pöytiin. Tai sitten kyse on vain lakiteknisestä muutoksesta. 

Työmarkkinaosapuolten oikeudet säilytetään, nyt vaan vaaditaan sopijaosapuolilta vahvempaa sitoutumista sopimuksiin, koska laki ei sanele ko. työaikakorvausta. Neuvotteluvara tuskin suomalaisessa sopimusyhteiskunnassa lisääntyy, vastuu sopimusten sitovuudesta kasvaa. Yötyökorvauksia ei yleisellä tasolla olla poistamassa. Leipä leivotaan pääsääntöisesti yöllä, jotta me kuluttajat saisimme aamuisin kaupoista ja kahviloista lämpimäisiä.

https://yle.fi/a/74-20052865

 

Lakiehdotuksen seurausvaikutukset tulivat ilmi nopeasti, ja lehdistö heitti heti vettä kiukaalle. Otsikoiden tulee myydä, ei parantaa keskustelun tasoa. Tausta-artikkeleita ei klikkaussukupolvi jaksa lukea. Keskittymiskyky ei vaan riitä, kiitos somen vaikutukset tiedon prosessointikykyymme. Uutisointi tehdään otsikoilla ja mahdollisimman lyhyillä ingresseillä.

 

Uutisoinnin seurausvaikutuksia voi aina ennustaa. Tehdäänpä se.

 

Skenario 1

- Hallitus ajaa lakimuutoksen läpi eduskunnan enemmistöllä.

- Työantajat kiittävät.

- Työtekijäjärjestö vastustaa kiivaasti. Saavutettuja etuja tulee puolustaa.

- Julkisuudessa "markkinoidaan" leipomoalan työoloja ja työntekijöiden tyytymättömyyttä.

- Ammattitaitoiset leipurit vaihtavat alaa, koska yleinen työvoimapula antaa siihen hyvät mahdollisuudet.

- Leipurin ammatin arvostus laskee, eikä alalle hakeudu uusia työtekijöitä. Konditoria-alalle sentään löytyy vielä tekijöitä.

- Työehtosopimusneuvotteluissa ja paikallisessa sopimisessa on painetta nostaa palkkoja, jotta työvoimakato hidastuisi.

- Leipomo- ja konditoriatuotteiden hintataso jatkaa nousuaan, inflaatiota nopeammin.

 

Skenario 2

- Hallitus ajaa lakimuutoksen läpi eduskunnan enemmistöllä.

- Työantajat kiittävät.

- Työntekijäjärjestö vastustaa kiivaasti. Saavutettuja etuja tulee puolustaa.

- Nykyinen yleissitova leipomoalan työehtosopimus loppuu 1/2025.

- Nyt valmisteilla oleva lakimuutos astuu voimaan n. 3/2025.

- Työmarkkinan "välitila" aiheuttaa jo nyt päänvaivaa, ja keväällä 2025 "toreilla tavataan".

- Leipomo- ja konditoriatuotteiden hintataso jatkaa nousuaan, inflaatiota nopeammin.

 

Skenario 3

- Hallitus ajaa lakimuutoksen läpi eduskunnan enemmistöllä.

- Työantajat kiittävät.

- Työntekijäjärjestö vastustaa kiivaasti. Saavutettuja etuja tulee puolustaa.

- Nykyinen yleissitova leipomoalan työehtosopimus loppuu 1/2025.

- Leipomot ja työntekijät tekevät paikallisia sopimuksia, joissa sovitaan jatkettavan nykyistä ylityölisien linjaa, työrauhan nimissä.

- Pullat ja leivät tulevat edelleenkin kauppoihin ajallaan.

- Leipomo- ja konditoriatuotteiden hintataso jatkaa nousuaan, inflaatiota nopeammin.

 

Tapahtuipa mitä tahansa, niin palkat nousevat 2025 ja leivän kuluttajahinta jatkaa nousuaan. Sama koskee kauppojen paistopisteitä. Alan hinnannousu "harmonisoidaan" läpi ketjun, vaikka raakapullat tulisivatkin Baltiasta, Puolasta tai ties mistä. Tämän harmonisoinnin me jo osaamme mm. sote-ratkaisujen opettamana.

 

"Hiivaa hiivaa, enemmän hiivaa!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti