keskiviikko 24. marraskuuta 2021

Poliittinen vastuu Salossa

 Poliittinen vastuu Salossa

 

Kuntalaisten tietoisuus elinympäristömme heikosta tilasta ja sen merkityksestä terveydelle ja viihtyvyydelle on kasvanut. Puhdas luonto ja viihtyisä, terveellinen asuinympäristö on parasta veto- ja pitovoimaa. 


Kiskossa luonnon laatumittari on Kiskonjoen vesistön kunto. Vihdin-Kiskon järviseutu kuuluu maisemallisesti eri maakuntaan kuin Varsinais-Suomi, joten kenties sen takia Kisko unohdetaan aktiivisesti kaupungin kehittämisessä. Hei, täälläkin halutaan olla mukana yhdessä parantamassa ympäristön laatua! Kiskon Kirkkojärven vesi on perniöläisten ja särkisalolaistenkin vettä.

Kymmeniä vuosia on vesistöä kuormittanut Toijan jätevedenpuhdistamo, joka on osoittautunut kapasiteetiltaan riittämättömäksi, häiriöherkäksi ja ilmastonmuutoksen seurauksena (runsaat ja pitkittyneet sadekaudet) ylivuodot viemäriverkostossa ovat yleisiä. Tämä näkyy selvästi Uitmuksenlahden umpeenkasvamisena ja korkeana ravinnekuormana koko järvessä. Pitäjän asukkaat tekivät kuntalaisaddressin syksyllä 2016, samoin Kirkkojärven hoitoyhdistys. Toiveena oli Toijan puhdistamon sulkeminen, siirtoviemärin rakentaminen Toija-Muurla-Salo ja ravinnekuormituksen tuntuva vähentäminen. Toive toteutui! Kaupungin vuoden 2017 budjetissa oli suunnittelumääräraha ja investointivaraukset rakentamiselle vuosille 2018-2022. 

 

Asian piti olla kunnossa, ja toiveikkaasti jatkoimme Kirkkojärven kunnostustöitä; niittämistä, kalastamista jne. Lukuisat kiinteistönomistajat lykkäsivät jätevesiremonttejaan, koska tulossa oli mahdollisuus liittyä viemäriverkostoon. Oma ekoteko oli käden ulottuvilla. 

Vaan kuinkas kävikään? Laskeutui syvä hiljaisuus. Noin viikko sitten tuli kaupungilta ”isku vyön alle”. Koko siirtoviemärihanke on poistettu investointiohjelmasta! 

Salon Vesi julistaa: ”Toijan puhdistamo on kaupungin paras!” Onko tapahtunut jalkapalloilijoille tyypillinen ihmeparantuminen? Olisiko taustalla laiminlyöty Meriniityn puhdistamon kunnostusinvestointi, josta V-S ELY on antanut kaupungille huomautuksen. Ohjataanko kohta kaikki kaupungin jätevedet Toijan puhdistamoon, aivan kuin Lounais-Suomen polttojätteet Korvenmäkeen? 

Kaupunginvaltuuston on aika kantaa poliittinen vastuu budjettikokouksessa 13.12.2021, koska liikelaitos Salon Vesi eikä kaupunginhallitus vastuuta kantaneet budjettia laadittaessa. Jopa V-S:n ELY-keskus on vielä uskossa, että salolaiset ovat sanansa mittaisia ja suunnitelmaa toteutetaan: Maakunnan Vesienhoidon Toimenpideohjelma 2022–2027 ss 109-111 https://www.ymparisto.fi/download/noname/%7B72622BA4-85EB-490E-BFB6-513D45C311F2%7D/162933 .  Suunnitelmassa on perustellusti vain kaksi suljettavaa jätevedenpuhdistamoa, Köyliö ja Toija. Lisäksi on identifioitu toimenpiteet viemärivuotojen korjaamisesta alueilla Kiskonjoki-Uskelanjoki- Halikonjoki. Ongelmat on todennettu ja kartoitettu jo yli 10 vuotta sitten, Kiskossakin. Investointi- ja korjaussuunnitelmien siirtäminen em. ohjelmakaudelle 2022-2027 ei ole vaihtoehto. Tilanne on akuutti, ja pahenee koko ajan kunnallistekniikan vanhetessa.

Sanansa syöjät ja päätöksensä pyörtäjät eivät ole sisäistäneet kaupunkistrategia 2026:n arvoja: asiakaslähtöisyys, rohkeus, vastuullisuus ja oikeudenmukaisuus. 

Korjatkaa budjetti, niin luonto & kuntalaiset kiittävät.

Jouko Häyrynen, Kisko


Julkaistu www.sss.fi 26.11.2021

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti