torstai 14. joulukuuta 2023

Julkista Salassapitoa

 




















Suomalainen valtion- ja kunnallinen hallinto on  tarmokkaasti "yhtiöitetty ja liikelaitostettu" EU-ohjeistuksen mukaisesti. Yhtiöittämistä vaatii yksin kilpailu/kilpailutuslainsäädäntö. Vedoten EU-säädöksiin ja yhtiölakiin vedoten julkishallinnon päätösten taustat pysyvät salaisina. Julkiset yhtiöt, liikelaitokset, kunnat ja kaupungit tilaavat tutkimuksia, joita eivät kuntalaiset pääse lukemaan. Lehdistölle dokumentteja vilautetaan yhteiskuntarauhan jonkinasteiseksi rauhoittamiseksi. Tiedossani ei ole, onko tämä vilauttelu lain sallimaa tiedonjakoa.

Alla esimerkkejä, jotka ovat ylittäneet kirjoittajan oman uutiskynnyksen.

 

1. Metsähallituksen Metsätalous Oy kieltäytyi tammikuun alussa 2022 luovuttamasta metsiensä taksonomiatietoja valtion ympäristöhallinnolle, jonka tuli koota yhteen koko Suomen metsävaranto EU:n taksonomiatarkastelua varten. 100% valtion omistama yhtiö vetosi ”kilpailullisiin salassapitosyihin”.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008504351.html

 

2. Pyysin syksyllä TurunTunninJuna Oy:lta 10/2023 kuntalaisena lupaa saada lukea heidän teettämä tilaustutkimus lähijunaliikenteestä Salo-Turku-Naantali. Osakeyhtiölakiin vedotan yritys ei antanut tutkimusta luettavaksi. Salassapitovelvoite on ehdoton.

https://extra.epaper.fi/lehti/sss-arkisto/_read/18.10.2023/358295.html

 

3. Helsingin kaupunki tilasi Aalto Yliopistolta 12/2023 tutkimuksen polttomoottoriliikenteen mahdollisen kieltämisen vaikutuksista Helsingin CO2-taseeseen. Tutkimusta ei suurelle yleisölle ole julkistettu, ei ainakaan vielä.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000010054253.html?share=1d26e0dfe24d68b745d617fb409760f2?utm_source=email&utm_medium=toimitus&utm_campaign=hs_uk_paauutiset

 

Ymmärtäisin salassapidon, jos kyseessä olisi kansallisen turvallisuuden tai todellisen kilpailutekijän vaatima tiedon jakamisen rajoittaminen. Kaikessa muussa tiedossa yleisen avoimuuden vaatimuksen tulisi olla ohjenuorana. Muutoin julkinen keskustelu vääristyy ja yleinen epäluottamus hallintoon ja sen työntekijöihin rapistuu. Maassamme on jo aivan tarpeeksi kyräileviä kuppikuntia ilman yo. salailuakin. 

Avoin yhteiskunta on vahvin yhteiskunta.

 

 

Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti