keskiviikko 24. toukokuuta 2023

Tasa-arvokas Suomi

 





Kunnan kaikkia asukkaita tulee kohdella Suomessa tasapuolisesti, eikös vaan.


Levi, tuo talvimatkailun mekka ja 2,5 korttelia Tirolia keskellä Lappia, houkuttelee kymmeniätuhansia matkailijoita vuosittain talvisen luonnon päivän ja pitkän pimeän yön rientoihin ja riemuihin. Levi, tuo talvimatkailun mekka ja 2,5 korttelia Tirolia keskellä Lappia, houkuttelee valtavasti matkailijoita vuosittain

talvisen luonnon päivän ja pitkän pimeän yön rientoihin ja riemuihin; 600´000 turistia/vuosi. Heitä palvelee 200 palveluyritystä ja 24´000 vuodepaikkaa.

Maksukykyisiä ja -haluisia asiakkaita palvelemaan tarvitaan tietysti tuhansia työntekijöitä, kausi-, pätkä- ja ympärivuotisiin töihin. Työntekijöiden majoittaminen on iso ongelma Levillä, ja kuulema koko Lapissa.  


Kittilän kunta haluaisi rakentaa kunnallisia vuorka-asuntoja Levillekin. Kunnanjohtaja Pekka Rajalan mukaan (YLE 23.5.2023) ongelmana on tasavertaisuusvaatimus. Koska uudisrakentamisen hintataso on huomattavasti kohonnut viime vuosina, niin vuokratason tulisi Levillä korreloida investointikustannuksia. Kuntalaisten yhdenvertaisuus vaatisi koko Kittilän kunnallisten vuokra-asuntojen vuokrien kohottamista samalle tasolle. Toisin sanoen kirkonkylän 1980-luvun rivitalossa asuva mummo maksaisi samaa vuokraa kuin Levillä, modernissa huoneistossa, asuva matkailualan työntekijä.


Jos, siis jos, Levi sijaitsisi lähellä Sodankylän kunnanrajaa, kannattaisi grynderit houkutella rakentamaan vuokra-asuntoja Pyssykylän puolelle. Tällöin Kittilän kunnallinen vuokrataso ei nousisi kohtuuttomasti. Ei myöskään Sodankylän vuokrien, koska vuokralaiset olisivat kirjoilla muualla kuin Sodankylässä!  Vaan ”maantieteelle me emme voi mitään”, sanoi aikoinaan jo itäisen naapurimaan Ihmiskunnan Loistava Aurinko.


Vaatimus vuokratason harmonisoinnista kunnan eri osien välillä riippumatta asunnon kunnosta ja varustetasosta on maallikosta vähintään kummallista, kuin kaiku sote-uudistuksesta; alueen korkein hintataso oli 1.1.2023 = alueen alhaisin hintataso. Kätevää mutkat suoriksi -matematiikkaa.


Nyt saattaa käydä niin, että 

a) Levin palvelutaso laskee, koska ei saada majoitettua riittävää määrää työntekijöitä

b) Koko Kittilän kunnassa on pian etelän vetelien asumiskustannukset => asumistukikustannukset lisääntyvät

c) Kittilän kunta myy kaikki vuokra-asuntonsa, jolloin kunnan vuokrataso muotoutuu markkinoiden mukaan.


Sijoitusasuntojen vuokratason määrittelyssä neuvoo sijoitusovi.com näin:

”Vuokran määrään vaikuttavat muun muassa asunnon sijainti, alueen yleinen vuokrataso, samanlaisten kohteiden vuokrataso, ajankohdan kysynnän ja tarjonnan suhde sekä asunnon koko, kunto ja ikä. Sijainnin merkitys vuokratasoon on kiistaton.”


Onnea Lapin matkailulle tasa-arvoisessa maassamme ja menestystä asunnon etsinnässä te kairojen kansa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti