sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Long live the King!

 


Hastingsin taistelu Bayeux’n seinävaatteessa.



Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti saivat 6.5. AD 2023 uuden kuninkaan, mutta kenet?

Englannin ensimmäinen kuningas, Vilhelm Valoittaja kruunattiin kuninkaaksi Westminsterissä Joulupäivänä vuonna 1066 Hastingsin taistelun jälkeen. Vilhelm oli ranskalainen, Normandian herttuan Robert I:n avioton lapsi ja viikinkipäällikkö Rollon jälkeläinen alenevassa polvessa. Ei siis kovin englantilainen alku uudelle kuningaskunnalle. Vilhelmin sukutaustasta löytyy myös. englantilaisen Wessex-suvun jäseniä, joten jonkinlainen veriside Normandian ja Englannin välillä voidaan sanoa olevan.

Mainittakoon, että ensi töikseen Vilhelm poisti Englannin naisilta oikeuden omistaa maata.


Yli 20 sukua on hallinnut Englantia kohta tuhannen vuoden aikana. Uuden kuninkaan, Charles III:n, Windsor-suku on itse asiassa saksalaisen Saksi-Coburg-Gotha-suvun jälkikasvua.  Euroopan kruunupäät kuvittelivat 1814-1815 (Wienin Tanssiva Kongressi) että jälkeläisten ristiin naittaminen rauhoittaisi Eurooppaa. Pieleen meni, ja pahasti!

”Alkuperäiset” Englannin hallitsijasuvut ovat jo liki unohtuneet. Aikakaudelta 500-1000 jKr. löytyy mm. anglosakseja ja tanskalaisia hallitsijasukuja. Viikingit tulivat valloittajina ja etenkin Skotlannissa heidän perintö näkyy vieläkin kielessä, tavoissa ja rakennuksissa. Norjakin oli hetken Englannin kruunun vallan alla! Villiä menoa kaiken kaikkiaan.

Jope Ruonansuun sanoin: ”Serkkupoikiahan ne taisivat olla.”


Britannian kruunajaisten korulaiseissa heijastui myös kansakunnan huoli ja vaatimus hallitsijan tehtävästä turvata maan tulevaisuus. Sanat ovat valitettavasti jälleen kerran muuttuneet lihaksi Euroopan ollessa sodassa, vaikka sitä ei virallisesti tunnustetakaan.


Niin tai näin, teatraalinen näytelmä on pidetty anglikaanisen kirkon protestanttisten perinteiden mukaisesti. Kansa (gallupin mukaan n. 70% englantilaisista) on saanut mitä halusi, loput saivat jotakin muuta sekä laadukasta englantilaista olutta.

Minäkin haluaisin nähdä Suomen presidentin virkaanastujaisissa yhtä komeita hevosia kulkueena!


Long live the King!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti