maanantai 9. elokuuta 2021

 Oulun Yliopiston Kaukametsä

Oulun uusi paloasema aloittaa toimintansa Linnanmaalla syyskuun alussa (Kaleva 9.8.2021)

Oulun yliopisto haluaa muuttaa Linnanmaalta Raksilaan, kaupungin keskustaan. (Yle 27.5.2020)

Pro Linnanmaa luovutti yliopiston keskustakampushanketta vastustavan adressin Oulun kaupunginvaltuustolle. (Kaleva 24.5.2021)

 

Palo- ja pelastustoimelle Linnanmaa (n. 5km wanhasta ruutukaava-Oulusta) on suur-Oulun keskustassa ja hyvin vasteaikojen puitteissa. Yliopistotutkimuksen vasteaika lasketaan varmaankin sekunneissa. Yliopistopiirejä kismittää vieläkin 1950-luvun päätöksellä ”suolle rakennettu” yliopisto-kampus, jossa vuosikymmenien saatossa koulutus, tutkimus ja teollisuus ovat investoineet ja  kehittäneet toimintaansa symbioottisesti.

Rakennusteollisuudelle sopii hyvin kampuksen rakentaminen Raksilaan. Nykyiset, 1970-luvulla rakennetut, marketit ovat purkukuntoisia tai ainakin huonosti sopivia nykyajan ”tilaa vaativan kaupan” vaatimuksiin. Oulukin on siirretty pyörille, ja kaupunkilaiset asioivat n. 10 km säteelle siroitelluissa hyper-super-mega- tai muuten vaan suurissa ostoskeskuksissa.




Linnanmaalla on kehitetty/kehitetään menestyksellä rakennustekniikkaa, elektronikkaa, tietoliikennettä, ympäristötieteitä jne. Sattumaa ei ole, että mm. VTT:n huippututkimusta tehdään juuri Oulussa. Tiedeyhteisö elää puutarhamaisessa kaupunkiympäristössä, joka on mm. USA:ssa ollut kampusrakentamisen normi jo 1930-luvulta saakka.

Joku muu kuin oululainen voisi olla Linnanmaan kampuksesta ylpeä!

 

Uusi kaupunginvaltuusto ja -hallitus tekevät asiasta päätöksiä, joita odottavat jännityksellä ainakin Oulun yliopisto, Pro Linnanmaa -kansanliike, Ouluseudun rakennusteollisuus

 

Siellä, missä ilmanrannall’

kaukametsä haamottaa,

siellä ompi onnellisten mailma,

siellä autuitten maa.

Aleksis Kivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti