sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Maajoukkue vai Olympiajoukkue?


 









Pariisin Olympialaisten avajaisten TV-selostuksessa 26.7. AD 2024 Yle Finlande´n toimittajat tähdensivät useasti, että kyseessä ovat maailman Olympiakomiteoiden edustusjoukkueet eivätkä kansalliset maajoukkueet. Muutoin moni Pariisiin kvalifioitunut urheilija ei voisi osallistua, koska asuinpaikka ei ole itsenäinen, tunnustettu, valtio. - ei ainakaan kaikkien tunnustama.

Oletetaan, että em. päätelmä on oikea. Silloin on väärin soittaa kansallislauluja voittajille. Kahdeksan tahtia Olympiahymniä riittäisi vallan hyvin. Kisat voisi nimetä uudelleen: ”Olympialistinen Internationaali!”.

 

Elmo, Juhani Peltosen 1978 kirjoittama tarina urheilusankarista, osoittaa suuntaa. Derwangan kisoissa Elmo ei hyväksynyt porilaisten marssia Olympiavoiton ja keihäänheiton MM-tuloksen 106,79m jälkeen, vaan vaati esitettäväksi ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie” lapsikuoron laulamana! Laulun on säveltänyt P.J. Hannikainen 1898 ja sanoittanut Immi Hellén 1884. Laulu on 1. Olympialaisten aikakaudelta (Ateena 1896), joten hyvin oli Elmo urheiluhistoriansa lukenut.Myöhemmissä kisoissa pasifistiksi muuttuneen Elmon musiikkivaatimuksena oli Maamme-laulun tilalla Armas Järenfeltin kehtolaulu (1904).

Lukemisen riemun jo unohtaneille suosittelen 7 CD:n äänikirjaa ELMO, joka löytyy kirjastojen kokoelmista. Elmon ja urheilun tarinat ovat ajattomia, paperilla ja audiosyötteinä.

 

Huippu-urheilu - viihdettä vakavin kasvoin ”Maailman tunteellisimmalle kansalle”.Laittakaa tekin kieli poskeen, jos uskallatte.

 

Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. 

Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti