torstai 13. kesäkuuta 2024

Kumpi vai kampi voitti?

EU-vaalit on ohi ja siitepölykauden jälkeen saamme poliittisen pölyn laskeuman. Merkillepantavaa on, ettei kaikkivoipa lehdistö juuri kiinnitä huomiota ehdokkaiden todelliseen äänisaaliseen. Jo aiemmin parjaamani d´Hondt -vaalijärjestelmä tekee osasta ehdokkaista koko kansan sankareita, kun taas toiset peesaavat maaliin. Äänimäärällä, jolla ei pääsisi edes Kajaanin kaupungin valtuustoon, lennähdetään Suomesta Euroopan korkeimman päätösvallan keskelle Brysseliin! (anteeksi kajaanilaiset, valitsin paikkakunnan, koska se rimmasi tekstiin) 

 Keräsin alla olevaan taulukkoon tunnettujen poliitikkojen todelliset äänimäärät. Lista ei ole kaiken kattava, mutta kertoo kyllä yli 10´000 äänen saaliin nuotanneet. Koska EU-maissa on käytössä erilaisia vaalijärjestelmiä, ovat valitut senaattorit kovin erilaisilla mandaateilla parlamentissa. Suora henkilövaali todellisilla äänimäärillä antaa erilaisen tuloksen kuin Suomen äänten suhteellinen laskentatapa. Äänestäjät ovat syystäkin näreissään. Laaja äänestäjien kannatus ei merkitse, että ehdokas menestyisi vaaleissa. 

Suhteellinen vaalitavan seula valitsee "sopivat eikä pätevät". Onneksi "vain" marginaalipuolueet KD ja NYT olivat vaaliliitossa. Esim. Kesk-RKP vaaliliitto olisi tuottanut vallan mielenkiintoisia tuloslistoja. Nyt seuraamme kesäteatterin katsomosta, minkälaiset EU-parlamentin ryhmät arvon senaattorit saavat neuvoteltua. 

Värikäs syksy on tulossa kaikilla Euroopan valtarakenteiden tasolla. Nautitaan kesästä, kun muuta emme voi!

Kertaus on opintojen äiti:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti