torstai 28. maaliskuuta 2024

Työmarkkinakriisi



Työmarkkinakriisi

 

Mediassa uutisoidaan, että Suomessa on työmarkkinakriisi.
 Olen eri mieltä. Kyseessä on poliittinen kriisi, jossa ay-liike on nostanut itsensä poliittiseksi osapuoleksi, jonka kanssa maan hallituksen tulee nyt neuvotella. Hallitus on eri mieltä, eikä suostu neuvottelemaan. Kansalaiset ovat vahvasti jakaantuneet kahteen leiriin tyyllin fifty-sixty (50/60) ja epävarmuus lisääntyy. Pattitilanne l. jumi, jota Suomen Pankin pääjohtaja kuvaa konkeloksi.
Montesquen mukaan ”hallitusvalta pitää rakentaa siten, että yhdenkään ihmisen ei tarvitse pelätä toista”. Tämä jalo tavoite julkaistiin jo vuonna 1748. Suomessa nyt hiukan pelottaa.

 

Ennen nykyistä poliittista kriisiä ei esim. työttömyysaste ollut vielä kriisilukemissa. Kohta meillä on suurtyöttömyys, ellei konkeloa laukaista. Pk-yritykset menevät nurin, koska satamat ja tuotanto seisovat, ja palvelut eivät  toimi kunnolla. Pienyritysten tase ei kestä pitkäkestoisia markkinahäiriöitä.

Ihmetellä täytyy, kuinka hyvin yhteiskuntamme kuitenkin toimii poikkeusoloissa. Resilienssiä meillä on, vaikka monella elämän alalla asiat ovat menossa päin Luciferuksen luolaa. 

Elleivät poliittisen kriisin vastuuhenkilöt ota vastuuta, niin maa on kohta kokonaisvaltaisesti vapaassa pudotuksessa. Palvelusektori ei kannattele Suomen taloutta ja julkisen sektorin kulut toteutuvat joka tapauksessa. 

"Poliittinen vastuu "on omaksuttu niin hallituksen kuin ay-liikkeen toimintatavaksi. Nykyinen vastuunpakoilu on jakamaton, eikä sille ei ole edes yhteismitallista määritelmää, varsinkin kun kyseessä ei ole nykyisen valtiosäännön mukainen poliittisten osapuolten välinen kiista.

 

Montesquieun vallan kolmijako-oppi (toimeenpano-, lainsäädäntö- ja tuomiovalta) ei kelpaa ay-liikkeelle. Siispä täytyy keksiä heille turvallinen polku lainsäädäntövallan pilttuuseen. 

Ay-liikkeen on rekisteröidyttävä puolueeksi ja saatava edustus valtiopäiville. Se takaisi tasavertaisen neuvotteluasetelman maan demokraattisesti valitun hallituksen kanssa. Yksinkertaisinta olisi, että SAK:n kätevät ay-juristit nikkaroisivat säännöt per heti. Vaadittavat 5000 kannatusilmoitusta olisi läpihuutojuttu.

Puolue olisi rekisterissä jo ennen vappua, ja SAK:n johtajien juhlapuheissa olisi vankempi kaiku. Sitten vaan seuraaviin vaaleihin liput hulmuten ja  kas, hovikelpoisuus poliittisiin kammareihin ja neuvottelupöytiin on valmis. 


Edellä esitetyn prosessin etuina ovat mm.
- ei tarvitse kajota perustuslakiin

- ei tarvitse kajota vaalilakiin

- kaikki poliittiset puolueet olisivat edelleenkin samalla viivalla

- hallituksen rooli työmarkkinoiden ulkopuolella olevana toimijana selkeentyisi

- ay-liike saisi haluamansa mandaatin tasavertaisena vaikuttajana Suomen politiikassa

- edustuksellinen demokratia vahvistuisi

- Suomi olisi moninapaisen maailmanjärjestyksen eturintamassa myös sisäpolitiikassa

On tietysti eri asia, mitä kohteliaan käsivarrenmitan päässä nyt toimivat, kuitenkin SAK:a lähellä olevat, puolueet SDP ja VAS asiasta tuumaisivat.


Entäpä EK:n edustus?
Vaikka EK organisaationa onkin iso joukko luonnollisia henkilöitä, niin EK:n edustamat yritykset eivät ole luonnollisia, vaan luonnottomia. Samoin ay-liikettä lähellä oleva kiinteistöyhtiö Kojamo Oyj on luonnoton omaisuusjärjestely.

 

Suomen historiassa ollut kausia, jolloin puolueita on ollut ruuhkaksi asti, joten

kyllä äänestäjät omansa löytäisivät lisääntyneestä tarjonnasta. 200 eduskuntapaikkaa on aina täytetty kunkin ajanhetken parhailla voimilla.

 

Seuraavaan eduskuntakauteen on vielä n. kolme vuotta, joten poliittiset lakot nykymuodossaan ehtisivät loppua viimeistään heinäkuussa 2024, kun uusi lakkolaki astuu voimaan (jos astuu). Uuden lain mukaan poliittinen lakko saisi kestää 24h kerrallaan, ja samasta asiasta ei voisi aloittaa uutta lakkoa. Kuvitteleeko maan hallitus, ettei Hakaniemessä keksitä 3 x 365 = 1095 lakkonimikettä, joilla päästään seuraaviin vaaleihin saakka (18.4.2027)?

 

Historiankirjoista löytyy lakkoilun Suomenennätys; seitsemän viikkoa 1971. Vuoden 1956 yleislakko kesti "vain" 20 päivää.

 

Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. 

Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.

1 kommentti:

  1. Hei Radioamatööri
    Onpa kiva tutustua näin mielenkiintoisten Blogitekstiesi ympäriltä. Paljon asiaa ja asian vierestä. (työmarkkinakriisi)
    Olet tekemisissä kirjoittamiesi asioiden kanssa tai muuten vain asia askarruuttaa.
    Totta hitossa se minua rassaa. Olen nykyään yrittäjä. Perustin vihdoin oma firman helmikuussa ja tavaraani seisoo ulkomailla odottaen lakon loppumista. Olin itse valitsemassa porvari hallitusta maahamme, mutta voinen sanoa että en totta hitossa tajunnut mitä he ovat nyt tekemässä.
    Ei ja ei... ei demokratiaa saa käyttää väärin ja tappaa sitä muilta.
    Mietitään vaikka idässä herra Putinia. Ei suomen hallitus paljon eroa hänestä.
    Vaaleissa luvataan vaikka mitä ja sen jälkeen tehdään kansasta kärsijä.
    Kyllä yritykset olivat ihan hyvässä olotilassa ennen lakkoja... piti vaan tehdä leivän uusjako oligarkkien ja kansan välillä.
    En pidä lusmuilusta ja työstäpakoilusta tai suurista tuista jotka monet saavat. Varmaan tiedät eri järjestöjen ja monien firmojen, seurojen ja monen muun saavan suuriakin summia tukia.
    Kyllä minun oikeustajuani loukkaa kun heikompiosaista mummoa tai pappaa kuritetaan.... korvausten ja tukien leikkaamisilla sekä esim soten kautta terveyskeskuspalveluiden siirtämisillä kasvukeskuksiin... you know.
    Totta kai toivommme että lakko loppuisi niin kuin se oli alkanut ja demokratia taas voittaisi.
    Eri asia on jos asialla olis vain pieni joukko.
    Tähdennän vielä että en tiennyt monien muiden kanssa äänestäneinä että tähän mentäisiin.... vai tiesitkö sinä hyvä amatööri.
    Eli asioista ollaan monesti montaa mieltä. Se ei tee meistä hyviä ei pahoja..otaksun.
    Terveisin Elias OH1XFE
    ps. en käytä t-älyä...pitäisikö??? ja virheet jää tuonne ylös, en näe niitä enää.

    VastaaPoista