Kävin maanantaiaamuna Suur-Salon syrjäisen pitäjän terveysasemalla, ”omalääkärin” vastaanotolla. Asemalla ei ole kuin yksi lääkäri, joten oma mikä oma! Asioinnin päätteeksi hän tarkisti osoitetietoni ja huomasi, että olin tehnyt osoitteenmuutoksen Salon kauppalaan. Hän tiedusteli, haluaisinko edelleenkin olla Kiskon terveysaseman asiakas. "Toki haluaisin!", vastasin. "Hyvä valinta. Tänne pääsee alle viikossa kiireettömissäkin asioissa.", sanoi nuori tohtori. Minun ”se oikea terkkari” Salossa on jo aivan tukossa, koska sinne siirretään iso osa 50´000 asukkaan Suur-Salon asukkaista/asiakkaista. Jonot tapauksesta riippuen saattavat olla jo nyt 2 kk!
Pitäjän eläkkeellä oleva, pitkänlinjan yleislääkäri, tuli asioimaan terveyskeskuksen kansliaan. Jäin hänen kanssaan odotusaulaan juttelemaan, sote-asiastapa tietysti. Hän puisteli päätään ja ennusti, että Salossa on tulossa sote-kaaos. Liki kaikista 9 entisestä pitäjästä tk-valot sammutetaan seuraavan kahden vuoden kuluessa, ja toiminta keskitetään kaupungin keskustaan "30 minuutin ajoajan säännöllä." Tuhannet mummot ja papat yrittävät kotoa käsin hoitaa terveysasioitaan Salon keskustan kahdelle tk-asemalle. Paikallisliikennettä ei enää ole jäljellä kuin nimeksi ja sitäkin vain koulupäivinä. Julkinen etä-terveydenhoito on vain slogan. Työikäiset ovat työterveyshuollon asiakkaita ja heillä on autotkin. Soten päätehakkuut eivät heitä koske. Se oikea julkinen terveydenhoito on lapsia ja vanhuksia varten. Molempien asiakasryhmien palvelutasoa rapautetaan koko ajan lisää. Koululaisten määräaikaistarkastuksiakin laiminlyödään, ”koska ei ole varaa”. Siinäpä yksi hyvä perustelu lisää, kun kouluverkkoa rationalisoidaan!
Nuori tohtorimme piipahti käytävällä ja kuunteli meidän jorinoita hetken.
Sitten hän sanoi: ”Niin, Saloonhan minä en 2026 muuta töihin kun tämä asema suljetaan!”.
Kotikaupunkini sijaitsee ns. rintamailla, jossa etäisyydet ovat 1/10 maaseutu-Suomen vastaavista. On suuri ero kiirehtiä synnytykseen 150 km:n päähän, kuin 15 km:n päähän. Ambulanssin vasteajatkin ovat kovin erilaiset. Etä-hoito ja -hoiva eivät fyysisiä etäisyyksiä supista, kilometri on edelleenkin 1000 metriä.
Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.
Kolumni on julkaistu Salon Seudun Sanommissa 21.3.2024
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti