maanantai 24. heinäkuuta 2023

Vastaamattomuuden kulttuuri






”Valitsemaasi numeroon ei juuri nyt saada yhteyttä.”


Jonnet eivät muista kuinka lankapuhelinaikaan oli kunnia-asia, että puhelimeen vastattiin mikäli oltiin kuuloeteäisyydellä. Oli töykeää nostaa luuri ja laskea se heti takaisin, jolloin soittaja tiesi että paikalla oltiin, mutta vastaaja ei halua jutella. Ei myöskään ollut katastrofi, jos puheluun ei vastattukaan. Soitettiin myöhemmin, vaikka huomenna. Perheessä ja koulussa opetettiin lapsille puhelinkäyttäytymistä ja

tehtiinpä opetusmielessä koesoittokin jollekin tutulle. 


Minulle kävi hiljan tapaus, jossa soitin perheemme iäkkäille tuttaville suruviestin. Suurin osa ei ensimmäisellä kerralla vastannut puheluuni, ja syyksi he kertoivat, etteivät enää vastaa tuntemattomiin numeroihin huijatuksi tulemisen pelossa. Tästä syystä mm. julkishallinnon takaisinsoittopalvelut kertovat tarkasti mm. ”Teille soitetaan 010-alkuisesta numerosta hetken kuluttua.” Kuitenkin osa puheluista jää vastaamatta turvattomuuden tunteen takia.


Kuka opettaisi nykyihmisille puhelinkäytöstä ja hyviä kommunikointitapoja? Vastaaminen ja kohtelias vastaamatta jättäminen on helpompaa kuin ennen langatonta ja internet-viestintää. Kaiutinpuhelut, nuo nykyiset pop up -talk showt, ovat ilmentymä piittaamattomuudesta ja itsekeskeistä kulttuuristamme. Jos saa toivoa, niin hiukan japanilaista kohteliaisuutta soisi meille, digiloikkaajille.


Haloo!


https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000009732226.html?utm_source=email&utm_medium=toimitus&utm_campaign=hs_uk_isdigitoday

torstai 20. heinäkuuta 2023

Istumajärjestys

 



Kuluvan vuoden valtakunnalliset vaalit ja niiden jälkeinen uskontaistelua muistuttava sekoilu kyseenalaistaa viime vuosisadan aatesuuntien mukaisen poliittisen kartan. Vastakkainasettelu on ainakin ’virallisen Suomen’ keskustelun perusteella selkeä, jos tätä lonkalta ampumista ja kunkin liturgian mukaista hokemista keskusteluksi voi sanoa. Nykyinen puhemies Halla-aho sanoi jo 2019, että maassa on todellisuudessa vain kaksi puoluetta.


Minulla olisi eduskunnan vahtimestarille ja puhemiesneuvostolle kesälomatehtävä:

Muutetaan eduskunnan istumajärjestys siten, että se vastaa paremmin 2000-luvun aatteetonta ja politiikan kovin ohutta arvomaailmaa. Sali jaetaan kahteen osaan. Rajalinjaksi asetetaan RKP:n liberaali siipi, joka istuu uuden rajalinjan vasemmalla puolella. Muut nykyisten hallituspuolueiden senaattorit istutetaan oikealle.

Yhtenäistä vasemmistoa voidaan ryhtyä kutsumaan 1970-luvun nuorisopolitiikan tapaan ”yleisdemokraateiksi”. Se oli Keskusta + kaikki vasemmalta löytyneet vallankumouksen ja yhteiskuntajärjestyksen muutoksen eteen työtä tehneet ryhmittymät. Keskenään riitaisia kuppikuntia, mutta liike taisi ollakin tärkeintä. Nykyisen, uuden oikeiston nimikkeen media osaa kyllä hieroa kohdalleen syksyyn mennessä.


Syysistuntokausi aloitettakoon kuten ennen alakoulussa. Jokainen etsiköön mieluisen paikan ja vieruskaverit em. kahtiajakoa kunnioittaen. Suorassa tv-lähetyksessä näytetään, kuinka kansanedustajat ovat kerrankin ajoissa istuntosalin ovella ja ryntäävät reput selässä saliin varaamaan oman paikan. Jos vierustoveri ei ole mieluinen, neuvotellaan mahdollisista istumapaikkojen vaihdoista. Näin vähennetään mahdollista koulukiusaamista alkavalla istuntokaudella. Julkisuus ja medianäkyvyys on taattu. 

Joko kaivamme popcornit kaapista ja laitanmme kalenteriin merkinnän eduskunnan syyskauden ensimmäisen istunnon livelähetyksestä?





perjantai 7. heinäkuuta 2023

Lohta kannattaa pyytää, vaikka ei saisikaan

 



”Tor­nion- ja Si­mo­jo­keen on noussut vä­hem­män lohia kuin moniin vuosiin, 

tut­ki­jan mukaan yhden vuoden not­kah­dus ei ole vielä koh­ta­lo­kas.”


Alkukesän aikana Tornion- ja Simojokeen on noussut lohia kudulle selvästi

vähemmän kuin moniin vuosiin vastaavaan ajankohtaan mennessä. Tätä 

vähemmän lohia on noussut viimeksi Simojoella 2017 ja Tornionjoella vuonna 2011.

https://www.lapinkansa.fi


Simojokeen oli noussut 1´382 lohta ja Tornionjokeen 12´314 keskiviikkoon 5.7. mennessä. Näätämöjokeen nousi 2022 n. 7´000 lohta, kun parhaina 2000-luvun vuosina on noussut jopa 20´000 lohta. Tenolla näkyy kalastuskielto nousulohien määrässä, mutta tilanne ei ole hyvä ja kyttärälohen poisto nousulohien laumasta Tenojokisuulla on ongelmallista.


Koska ekosysteemi on kokonaisuus, mm. silakan heikoin kanta 20 vuoteen heijastuu viiveellä vaelluskalokantojen kehitykseen. Tilannetta pahentaa se, että Itämeren altaan kalastuskiintiöitä ei säädellä ajantasasisesti kalakantojen mukaan. Lisäksi kalastuskiintiöt ovat kauppatavaraa, kuten kaikki luonnonvarat. Suomessa kalastuksen kannattavuus on romahtanut ja kalastuskiintiöitä on myyty Baltiaan, jossa kalastuksen valvonta on heikkoa.


Lohelle pitää antaa mahdollisuus selviytyä. Kansainvälinen merentutkimusneuvosto Ices https://www.ices.dk/Pages/default.aspx suosittelee Itämeren pääaltaalle ja Pohjanlahden merialueelle lohen kalastuskieltoa vuodelle 2024. Suosituksista on pitkä matka toimenpiteisiin, mutta nyt on ainakin ääneen sanottu mitä toimenpiteitä tarvitaan kalakantojen elvyttämiseksi.

Mielestäni Suomen merialueiden lohenpyyntikielto pitää ulottaa myös nousulohien kerääntymisalueelle, Perämerelle.


Suomessa kalankasvatus on kasvussa. Vuonna 2022 kirjolohta tuotettiin elintarvikkeeksi 15,3 miljoonaa kiloa eli lähes kaksi miljoonaa kiloa enemmän kuin edellisenä vuonna. Toiseksi eniten kasvatettiin siikaa, 0,8 miljoonaa kiloa, ja muita lajeja 0,2 miljoonaa kiloa. Ahvenanmaan osuus oli 43%. 

 https://www.luke.fi/fi/uutiset/kasvatetun-ruokakalan-maara-ja-arvo-nousivat-vuonna-2022

Aivan ongelmatonta ei kalankasvatus ole, mutta luonnonmukaisemmat ja kestävät menetelmät ovat jo tiedossa ja osittain käytössäkin.


Kun opimme uudestaan käyttämään ruokana ”vähempiarvoisia” kalalajien, kuten särkeä, niin paine luonnon lohikantoihin vähenee. Tehkäämme tekoja, että otsikon vanhasta sananlaskusta ei tule ”maan tapa”.



Lähteet: Lapin Kansa / Luonnonvarakeskus / Merentutkimusneuvosto





tiistai 4. heinäkuuta 2023

Papin pojat pahimmat






Aina  vaan pahenee Suomen hallituspuolueiden julkisuudenhallinta-gate. Möläyttelijät, Junnila/Tavio/Rantanen/Rydman/Hakkarainen/ihan-kuka-vaan, ovat ottaneet julkisuudessa eturivin paikat mätäkuun alkaessa. Pääministeri on seisonut taka-alalla, ja ainakin yrittänyt olla valtiohenkilön roolissa.


PM-Orpo kertoi tänään 4.7.; Jos ministeri/kansanedustaja/euroedustaja möläyttää jotakin harkitsematonta, sen tulkinta vaati syvällistä tutkintaa. Ts. sananvapauden airut saa ampua (sanoa) lonkalta ihan mitä vaan, mutta ”faktantarkastajalla” pitää olla millimetrimitta. Absurdi Suomi - kaikesta pitää herkistellä ja vatvoa asioita viikkotolkulla. Tämä lienee eräiden puolueiden harhautustaktiikka, ettei vaan joutuisi töihin ja lunastamaan vaalilupauksia.


Ennen tahdittomasta ja ajattelemattomasta henkilöstä todettiin: ”Pölijä mikä pölijä.” Jos pääministerin kehoitus ”taakse poistu” ei tehonnut, Kekkonen kirjoitti myllykirjeen julkisuuteen. Sitten mentiin takaisin töihin. Ai niin, taakse poistu -komento on nykyisin simputusta  (Puolustusvoimien uusi ohjesääntö).

TP-Sale on jo kerran avannut suunsa tämän hallituksen alkumetrien sekoilun takia. Toivottavasti hänen ei tarvitse toista kertaa nousta seisomaan. Katsotaan nyt kuitenkin, mitä ajatuksia kansakunnan parhaat voimat keksivät tuoda julkisuuteen ennen Presidentti Bidenin vierailua. Hiukan huolettaa näin rivikansalaistakin. Oletan, että ulkoministeriössä nukutaan kevyesti tulevat viikot.


Opposition odotetut hyökkäykset hallituksen suuntaan Junnila-kohusta ovat kovin laimeita. Ei ihme, oppositiopuolueiden omatkaan rivit eivät ole kovin suorat ja sammakoita on karannut heidänkin poliitikkojen suista ja kännyköiden kosketusnäppäimistöiltä. Sanottua ja kirjoitettua ei takaisin saa. Sitä ei voi vetää pois tai deletoida interwebistä. Sielläpä ovat hengentuotteet ikuisesti, jos sellainen mittayksikkö on edes relevantti. No, kauan kuitenkin ko. poliitikon elinkaaren jälkeenkin.


Mikä neuvoksi? Suiden peseminen saippualla olisi reaktiivista ja kovin Impivaaraa. Jospa ottaisimme käyttöön proaktiiviset metodit. Oletus (siis vain oletus) on, että julkisen viran haltijoilta (tuomarit, poliisit, ministerit jne.) edellytetään tavallista kansaa korkeampaa nuhteettomuutta ja moraalia. 

Nuhteettomuuden vaatimuksen tulisi koskea myös poliitikkoja ja poliittisin perustein valittuja viranhaltijoita. Nuhteettomuuden tulisi olla se ensimmäinen kynnys henkilön asettuessa ehdolle poliittiseen asemaan. Toisin sanoen rikosrekisteri olisi selvä ja yksiselitteinen este. Näin ei nyt ole, vaan tuomion saanut voi asettua uudelleen ehdolle tai jatkaa esim. kansanedustajana. Nykyisen eduskunnan kokoonpano ei kestä kriittistä tarkastelua.

Vanha ”kansalaisluottamuksen menettäminen” sovellettuna nykypäivään saattaisi toimia riittävänä pelotteena kaiket raja-aidat kaatavan populismin esiinmarssille. Kannattaisi kokeilla uutta lakia. Onhan hassumpiakin lakeja uitettu läpi eduskunnan meidän kansalaisten ohjailua varten. 


Otetaan aivan sattumanvarainen esimerkki: Poliittisessa asemassa oleva henkilö paljastuu huijaritutkinnon ja höpö-ansioluettelon avulla eteenpäin keinotelleeksi, ja lisäksi YK:n peruskirjan ihmisoikeuksia polkevan ääriryhmän kannattajaksi. Hänet tuomitaan 5 vuodeksi kansalaisluottamuksen menettäneeksi; ei äänioikeutta, ei ulkomaan passia, ei pankkitiliä. Lisäksi ei koskaan enää olisi oikeutta työskennellä julkisyhteisöissä (kunnat, valtionhallinto jne.).

Saattaisi pistää miettimään, ennen kuin pläjäyttää ihmisarvoa halventavia mielipiteitä julkisuuteen. Poliittinen vihreä oksa katkeaisi sanojen painosta.


Tiedän, ei tule onnistumaan. Maan tapa on maan tapa, piste.

lauantai 1. heinäkuuta 2023

Kesä ja kontestit - radioamatöörin elämää

 






Mitähän tekisi 8.-9.7., kun kesä on kauneimmillaan ja luonto juhlii valoa ja lämpöä Suomen lyhyessä suvessa? Olisiko HF-kilpailu human modeilla mitään? Kävisikö radiovierailu WRTC-kisassa? https://www.wrtc2022.it/ 


WRTC-kisa järjestetään kerran neljässä vuodessa. Jo vuodesta 1990 käyty kisa on epävirallinen radiokilpailujen olympialaiset. Kisa käydään IARU-HF -kisan yhteydessä. Siis ”contest in contest”, osin omin säännöin. Tänä vuonna on tarjolla 61 kahden operaattorin joukkuetta ympäri maailmaa, jotka kokoontuvat Italiaan, Guglielmo Marconin kotiseudulle, Bolognaan.

https://www.wrtc2022.it/en/competitors-24.asp


Bandille ilmestyy kisaan erikoiskutsuja, joiden muoto on vielä tuntematon. Tällä pyritään saamaan tasapuolinen ”lähtölaukaus” kisalle. Toki SSB-kusoissa eri kansallisuuksien ja kieliryhmien murtaen puhuttu englanti antaa nopeasti vinkkejä siitä, kuka on kukin bandilla.


CW ja SSB ovat lähetelajeina nopeasti marginalisoituneet etenkin OH-kansan parissa, mutta maailmalla ne ovat vielä voimissaan. Pohjoismaista ei ole yhtään joukkuetta WRTC-kisassa, Keski-Euroopasta sentään vahva edustus.


IARU-kisan säännöt löytyvät täältä, ja WRTC-kisa käyttää samoja perusperiaatteita tosin hiukan soveltaen (vain WRTC-kilpailijoille) https://www.wrtc2022.it/en/competition-rules-29.asp
Pistelasku, joka koskee vain kilpailujoukkueita:

CW-kuso Eurooppaan = 2p

CW-kuso Euroopan ulkopuolelle = 5p

SSB-kuso Eurooppaan = 3p

SSB-kuso Euroopan ulkopuolelle = 6p


Jos et ole ns. cw-nikkari ja tykkäät pitää mielummin fonekusoja, niin nyt sinunkin koolilla on paremmin kysyntää, kuin normaalikisassa.

Ja mikä parasta, sinun ei tarvitse pitää erillistä WRTC-lokia, vaan kaiken voi laittaa normaaliin IARU-HF -kilpailulokiin. Kaikki yleisimmät lokisoftat tukevat IARU-kisaa; win-test, N1MM+, jne.


Awardien metsästäjille on tarjolla räätälöity kattaus, olkaa hyvä.
https://www.wrtc2022.it/en/wrtc-2022-competition!-award-39.asp?iframe=1&nojs=&tab=&activator_call=&callsign=&awdwlbt=&score=&score_name=&demotest=&country=



Mitä muuta olisi tarjolla bandilla oman operointitaidon kehittämiseksi ja kusovauhdin kasvattamiseksi? Jokaiselle löytyy varmasti sopiva kisa ja mode vuoden jokaiselle kuukaudelle. https://www.contestcalendar.com/index.html



Pidä välillä breikki muista puuhista ja vietä hetki hamshackissasi meille kaikilla rakkaan harrastuksen l. kusoilun parissa. Leikkimielellä tai tosissaan, valinta on vapaa!


Hyvää kesä ja lokiin paljon kusoja!


73

de

Jouko OH1RX

WRTC johtokunnan jäsen