maanantai 5. heinäkuuta 2021

 Työllisyys - Työllisyysaste - Työllistyneet


TEM:n alivaltiosihteeri esitteli eilen 4.7. ministeriön ehdotuksen houkutella eläkeläiset takaisin työmarkkinoille.

Hyvä hanke sinänsä saada hiljainen kokemus ja tieto jälleen käyttöön, vapaaehtoispohjalta. Ehdotuksen argumentointi kuitenkin hiukan ontui.


Eläkeläinen ei ole tilastoissa työikäinen, työvoimareservi eikä työtön, vaan työmarkkinoiden ulkopuolella oleva aito eläkeläinen. Ts. eläkeläisen työllistyminen näkyy vain työllisten määrässä. Työttömyysasteen tai työllisyysasteen luvuissa ei näy muutosta.
Tuloveron alennus on mielenkiintoinen porkkana. Laskennallinen, jopa 3600€:n vuosiansion tuloveron alennus, on houkutteleva mutta ei yksiselitteinen. Asiantuntijatehtävissä tuo summa varmaan toteutuu, mutta matalapalka-aloilla ”ylimääräinen kuukausipalkka” tuskin. Lisäksi eläkkeeltä töihin palaava voi useinkin päätyä osa-aikatöihin, esim. kolme päivää viikossa, tai  jopa pätkätöihin kilpailemaan nuorempien kanssa työpaikoista.

Valtiotalouden kannalta lasketaan lopputulos on kyseenalainen; tuloverot vs. lisääntyneet terveyskustannukset, työttömien jono ei lyhene, nuorien työmarkkinoille tulevien työllistymisen vaikeutuminen jne.

Saattaa olla, että voittajia tässä ovat eläkeläinen (elämänlaadun paraneminen), työantaja (kokeneen työtekijän tieto-taito) ja tietysti eläkevakuutusyhtiöt (säästyneet eläkemaksut ja kasvavat vakuutusmaksutulot).

Mallia haetaan jälleen kerran Ruotsista. Toivottavasti analysoidaan kokonaisuus ennenkuin tehdään Suomi-malli seniorityöllistämiselle. Tasaveromallista tulisi myös keskustellla, jälleen kerran.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti