Petoeläinten "kannanhoidollisen metsästyksen" sääntely muuttuu:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_21+2025.aspx
Hallituksen ohjelman mukaan kaiken toiminnan luvitusta tulee helpottaa. Se näköjään koskee myös riistanhoitoa. Vallan kolmijako on tältä(kin) osin muuttumassa kaksijakoiseksi, koska riippumattoman oikeuslaitoksen toiminta harmittaa etenkin maa- ja metsätalousministeriöä. EU on jo reagoinut petouhkaan, koska kolme vuotta sitten susi tappoi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin ponin. "Tuli vapaa, ampukaa!"
Suomessa salakaadetaan vuosittain n. 50 sutta. Samoin kymmenet hirvet
ja ilvekset päättävät päivänsä salametsästäjien luodeista.
On harhaista kuvittelua, että kaatolupien lisääminen vähentäisi salametsästystä, joka on kansallinen perinnetapa.
https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/3275787
Eduskunnan vahvistamalla lainmuutoksella pyritään helpottamaan suurpetojen metsästystä lisäämällä maa- ja metsätalousministeriön valtuuksia lupaharkinnassa. Taustalla on pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmalinjaus, jonka mukaan suurpetopolitiikkaa on hoidettava tavalla, ”joka huomioi myös sosiaalisen kestokyvyn”
Lue:
Äänestäjäkunnan tyytyväisyyttä tulee vaalia ainakin tuleviin eduskuntavaaleihin saakka.
Luonnosta viis. Olemmehan sentään luomakunnan kuninkaat, jotka hallitsevat lajien keskinäistä tasapainoa;
peurat, kauriit, hirvet, karhut, ilvekset, ahmat, ketut jne. Kukapa muu kuin ihminen osaa säätää saalis- ja petoeläinten suhdetta.
Ihmiskunnan historian katastrofaaliset teot luonnon manipuloinnissa ovat varmaan osin unohtuneet (esim. USA, Kiina ja Australia). Kotimainen laukonpeura/valkohäntäpeura/valkohäntäkauris istutukset 1930- ja 1940-luvulla ovat iso musta tahra suomalaisessa luontosuhteessa. Suuri peuravahinko on tapahtunut jo isoisiemme toimesta. Saalis-petosuhde vaihtelee vuosittain luonnonlakien mukaisesti. Itseämme saamme syyttää tästä peruuttamattomasta virheestä!
Petokiima on saanut lisää polttoainetta ja metsästäjien äänenkannattaja heittää bensaa liekkeihin. Maaseudun Tulevaisuus ennätti jo 23.5. kysymään ”Milloin susijahti alkaa?”
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/90113b9c-1753-4f6e-9ae0-1e363e2ad837
Vaikka ilvestä ei otsikossa mainita, niin sama koskee tupsukorviakin. Vuosi sitten onnistui kansalaisaktiivisuus Sari Essayahin johtaman MMM:n perumaan ilvesten kannanhoidollisten kaatolupien lisäämisen.
Tästä kirjoitin 5.11.2023 https://joukohayrynen.blogspot.com/2023/11/talvisten-jalkien-tulkintoja.html
Jopa riistanhoitoyhdistykset ja metsästysseurat olivat tuolloin metsästyksen lisäämistä vastaan. Nyt on tilanne ehkä toinen: ”Varmistin pois ja liikkuvat taa”
Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja.
Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti