Metsähallitus teki 2024 ennätystuloksen, 179,8 milj.€. (STT 12.3.) Samaan aikaan Metsähallituksen luontopalvelujen määrärahoja vähennetään, koska kaikki rahavirrat kiertävät VVM:n kukkaron kautta. Luontopalveluja käytti 8,6milj. luontomatkailijaa ja 500´000 metsästäjää ja kalastajaa harrasti lajiaan valtion mailla. Melkoinen asiakaskunta!
Nyt Metsähallitus joutuu laittamaan lapun luukulle Hossan, Kilpisjärven, Seitsemisen ja Teijon kansallispuistojen luontokeskuksissa. Lisäksi Liminganlahden keskuksen kohtalo on Limingan kunnan varassa. Very Finnish Problem, sanoisin.
Metsähallituksen kokonaisbisnes mahdollistaisi eri osa-alueiden kehittämisen, mutta itsenäisyyttä sillä ei ole. Puuntuotanto (Metsähallitus Metsätalous Oy) on vain valtion lypsylehmä ja sen tuottojen käyttöön ei Metsähallituksen konsernijohdolla ole mitään sanomista. Rahavirtoja voi vain seurata katseella. Kuulostaa olevan aika masentava työpaikka leikkiä bisnestä.
Otan tässä esimerkiksi lähiseutuni luontokohteen, Teijon kansallispuiston. Siellä oli vuonna 2024 yhteensä 92100 kävijää. Ei taida Salossa olla toista yhtä vetovoimaista matkailukohdetta. Kesäviikonloppujen festivaalit ovat vain hetkellisiä piristysruiskeita, Teijo on luontomatkailijoita kiinnostava kohde läpi vuoden, satoi tai paistoi.
Valtio ei selvästi ei halua Teijon aluetta ylläpitää eikä kehittää, vaan puhuu epämääräisesti "uuden elämän etsimisestä": digipalvelut, drone- ja satellittikuvat. Ou jee! Huolena on lisäksi ”uuden teknologian aiheuttamat päästöt”. (SSS 12.3.)
Mitä luontoaktivismia olisi katsella kotona ruudulta ”Teijo-live” riistakameraa, kun itse kohde on kohtuullisen ajomatkan päässä pääkaupunkiseudultakin. Teijo tarjoaa kaiken livenä ja kaikissa väreissä. Luonnon äänet ja tuoksut saa samaan tarjoushintaan!
Tässä olisi Salon kaupungilla mahdollisuus lisätä vetovoimaa. Ostetaan ”eurolla” luontokeskus ja kansallispuisto valtiolta. Rakennetaan Teijo-Mathildedalista yhtenäinen virkistysalue Etelä-Suomen asukkaille. Alueen jo nyt monipuoliset matkailu-, luonto- ja liikuntapalvelut olisivat tehokas vetonaula täydennettynä kunnallisella luontokeskuksella: ”täyden palvelun Teijo-Matilda”. Teijon luontopainotteinen ala-aste täydentää jo nyt tarjontaa.
Alueen yrittäjätkin varmaan tykkäisivät kasvavista kävijämääristä, varsinkin kun valtiovalta auttaa vierailijavirroissa sulkemalla luontokohteita muualla.
Kiskolaisena minua ei ainakaan voi syyttää ehdotuksessani naapurikateudesta. Salon selviytyminen on yhteinen asiamme. Halukkaat kuntavaaliehdokkaat voivat vapaasti kopioida tästä puheen täytettä vaaliteltoilleen.
Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja.
Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti