torstai 27. maaliskuuta 2025

Kierrätys vuotaa ulkomaille


 







Suomessa kierrätys toimii. Vaan toimiiko sittenkään?

 

Taustaa

 

PALPA Oy 2024: 2,33 miljardia palautettua juomapakkausta. 

·      >1,5mrd tölkkiä

·      700 muovipulloa (ekv. 19´000 tn)

·      130 milj. lasipulloa

Kierrätyksen volyymi on kasvanut vuoteen 2023 verrattuna 130 milj. kpl! Onko Suomessa syytä olla tyytyväinen kierrätystuloksiin?

Muovisten juomapakkausten palautusprosentin arvioidaan olevan Suomessa 90%. Tosin kaikesta pakkausmuovista menee polttoon 77%. Suomessa tölkeissä kierrätyksen osuus on 50% ja lasissa noin kolmannes. Vain hyvin harva lasipakkaus käytetään edes yhden kerran uudestaan ennen murskaamista.  Olemme Pohjaismaiden huonoin kierrättäjä. Suomessa kierrätysprosentti on 21, Ruotsissa 39, Tanskassa 40 ja Norjassa 44 (2022).

 


Terveisiä palautusautomaateilta

 

Keskiverto suomalainen palauttaa 420 juomapakkausta Palpa:n automaatteihin. Tästä verottajan mukaan kertyy 64€ verotonta tuloa. Kukapa nyt muistaa, että pakkauksen myyntihinnassa on mukana panttimaksu, joka nyt palautuu kuluttajalle osana ympäristönsuojelukampanjaa!Innokkaimmat palauttajat löytyvät Lapista; Utsjoki, Kittilä, Inari (527 pakkausta). Turisti-Lappi pitää huolta ympäristöstään!
Itse
 en palauta Palpa:n automaatteihin yhtään juomapakkausta, koska Lidl:n palautusautomaatilla on "yhden luukun periaate". Lidl hyväksyy ja maksaa reilusti kaikista palautuspakkauksista saman korvauksen ilman erittelyä tai boikotointia, myös saksalaisista. Viron tuliaiset ovat edelleenkin lainsuojattomia lahjoitustölkkejä.
Kysyin Lidl Suomi Ky:lta kierrätysmuovin määränpäätä. Sain vastaukseksi: "Palautetut pullot toimitetaan myymälöistämme jakelukeskuksiin, joista ne toimitetaan eteenpäin." Niinpä niin. Arvelen, että muovi laivataan paaleina Keski-Eurooppaan, jossa raaka-aineen hinta on korkeampi.

 

Verohallinto tuo kansalaisten kiertotalouteen oudon lisän. Verottaja katsoo pullojen keräilyn ammattituloksi. https://www.hs.fi/suomi/art-2000011120770.html
Tämä romuttaa kansalaisten lähiluonnon puhtaanapitohaluja. Moni ulkoilija kerää harrastuksena puistoista roskia ja pulloja. Nyt on turvallisempaa jättää muovipullot ja kaljatölkit luontoon, koska voi tehdä verorikoksen. Kateus ja anonyymit ilmoitukset verovilpistä lisääntynevät. Verottajan ennakkotapauksen mukaan ansiotoiminnan raja on 4000-5000 pulloa vuodessa. Tuon pullomäärän saa poikaporukka kerätyksi maastosta yhden kesäisen rockfestariviikonlopun jäljiltä!

 


Muovin kierrätys kangertelee

 

Kierrätysmuovin osuus pulloissa Suomessa on keskimäärin vain 15%, loput on uutta muoviraaka-ainetta. Valmistajien lupaukset ja tavoitteet vaihtelevat suuresti. Pakkauksesta riippuen kierrätysmuovin määrä on 0%…100%.

EU-direktiivi määrittelee, että 1.1.2026 alkaen on pullojen muovipakkauksissa on oltava 25% kierrätysmateriaalia.

Elintarvikeyritykset kertovat, että kierrätystä jarruttaa materiaalin huono laatu ja saatavuus. Suomen Palautuspakkaus Oy:n (Palpa Oy) omistavat puoliksi kaupan keskusliikkeet ja virvoitusjuomateollisuus. Palpa Lasi Oy:n omistavat PALPA ja alan toimijat.

Palpa Oy:n tulisi olla voittoa tuottamaton yritys. Kuitenkin suomalaisesta kierrätysmuovista osa paalataan ja myydään eniten tarjoavalle Euroopan markkinoille.  Kierrätysmuovin puute on kova koko Euroopassa. Suomen kierrätysmuovimarkkina vuotaa Eurooppaan eikä Suomen teollisuus kykene täyttämään EU-vaatimuksia. 

 Suomi sai EU-komissiolta vuonna 2023 "varhaisen varoituksen", koska jo silloin oli nähtävissä ettei Suomi saavuta vuoden 2025 kierrätystavoitetta (Yle 8.6.2023).

Hallituksen vaalima talouskasvu ja vapaa markkinatalous toimivat, kierrätys ei. 
Very Finnish Problem


REF 


Absurdi lisä jätebisneksessä on, että Suomi tuo runsaasti REF-polttojätettä (Recovered Fuel) Etelä-Euroopasta (339´000 tn vuonna 2024). Useat rannikko-Suomen polttolaitokset tupruttavat kaukaa laivattua REF:a. 
Esimerkiksi 
Vantaan Energian uuneissa poltetaan italialaisten roskia. Yhtiön mukaan: "Jätteiden tuominen kannattaa, sillä se tuo rahaa ja ilmastohyötyjä"! (HS 24.3.2025) 
Todellisuudessa kyse on kivihiilikäyttöisen voimalaitosyksikön lopettamisesta 1.5.2025, joka direktiivien mukaan pitää sulkea muutenkin. Lisäksi Martinlaakson kaasuturbiinilaitos ajetaan alas 1.4.2025, koska edullista maakaasua ei enää saa Venäjältä. Jotakin pitää polttaa, joten poltetaan vaikka muovia, koska kotimaista puuhaketta ei saa. Kaikki tarjolla oleva puu menee sellukattilaan. Massapuun minimiläpimitta on nykyisin 5cm!

REF-tuonti tasaa tietysti kiertotalouden kauppatasetta ja näkyy positiivisena bkt-mittareissa.
"Sillä lailla!", sanoisi Tarvajärvi.

 

 

Green Deal

 

Kehotan tutustumaan Ympäristöministeriön Green Deal -sopimuksia, joilla teollisuutta ja kauppaa kannustetaan "edistämään kestävää kehitystä ja kirittämään ympäristötavoitteita". https://ym.fi/green-deal-sopimukset
Paljon sopimuksia ja hurskaita toiveita. Esimerkkinä haastava "Muovikassisopimus" l. Sitoumus2025. https://sitoumus2050.fi/muovikassisopimus - /


Jos yksi toive lisää sallitaan, niin YM voisi määrätä kaikki juomapakkausten palautusautomaatit vastaanottamaan kaikki muovi-, metalli- ja lasipakkaukset yhteismitallisella palautuskorvauksella. Laitteiden ohjelmistomuutos oli yksinkertainen ja sen hiilijalanjälki olematon!

 

 

Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. 

Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti