Jo joulukuussa 2021 kirjailin ao. ajatuksia muistiin poliitikkojen lukuisista luottamustehtävistä hallinnon eri tasoilla. Asia oli tuolloin vahvasti esillä julkisuudessa. Sunnuntaina 18.2.2024 PM Orpo "ajatteli ääneen" Ylen haastattelutunnilla samasta asiasta: useilla rattailla ajamisesta.
https://www.sss.fi/2024/02/petteri-orpo-valaytti-luottamuspaikkojen-rajaamista-kahteen-salolaiskansanedustajilta-hyvaksyva-nyokkays/
Synnyinkunnassani oli erittäin aktiivinen kuntapoliitikko. Kutsutaan häntä vaikka nimellä "Jaska". Hän oli tietysti puolueensa nokkamies, kunnanvaltuustossa, ajoittain kunnanhallituksessa, maakuntahallinnossa (tuolloin nimeltään läänin- sitä sun tätä hallituksia ja neuvottelukuntia), kirkkovaltuustossa ja -hallituksessa, metsänhoitoyhdistyksessä, metsästysseurassa, maamiesseurassa, kalastuskunnassa, jakokunnassa, tienhoitokunnissa, SPR:n paikallisosastossa, sotaveteraaneissa jne. jne.
Jaska oli aina tyrkyllä uuteen luottamustehtävään, oli aihe melkein mikä tahansa. Niinpä hän sai liikanimen Jokapaikan-Jaska. Hiukan hassultahan se paikallislehden luku tuntui, koska uutisissa oli "Jaska siellä ja Jaska täällä". Eräänlainen sveitsiläinen linkkuveitsi kahdella jalalla.
On huomattava, ettei 1960-70 -luvuilla juurikaan maksettu kokouspalkkioita tai kulukorvauksia. Kaikki yhteiskunnallinen vaikuttaminen oli talkootyötä, ja siis pois omista töistä.
Nykyisin kokous- ja hallituspalkkiot voivat olla jo mittavia, eikä määrä tule vähenemään. "Palkkojen ja palkkioiden harmonisointi jatkuu": https://yle.fi/a/74-20073090
Kun tarkastelee nykyisen asuinkuntani ja hyvinvointialueen hallinnon rakennetta, huomaa saman jaska-ilmiön. Eräät poliitikot eivät osaa/halua/uskalla antaa tilaa nuoremmille, joiden sanotaan olevan tulevaisuus. Vaaleissa on toistuvasti ehdolla lisää jokapaikan-jaskoja, "joiden paketti kestää" kuten kansanedustaja Lunden (PS) asian ilmaisee. Haastatteluissa kansanedustaja vahvisti vielä, että "tykkää kunnallispolitiikasta". Toiveammatti, siis.
Valittaen totean, että virkakoneistossakin on näitä korvaamattomia henkilöitä, joiden kyvyt ja ajankäyttö ovat ylivertaiset. Sama henkilö on asiantuntijatehtävissä usealla hallinnonalalla, laidasta laitaan.
Jos kansanedustajien luottamustoimet rajataan kahteen. Siis esim. eduskunta + aluevaltuusto ja hallituksessa eduskunta + valtioneuvosto, niin saadaan uusia poliitikkoja vallan kahvoihin kasvamaan ja oppimaan ne kuuluisat "maan tavat". Kansanedustajat voidaan toki valita maakuntahallituksiin (ei maakuntavaltuustoihin) juomaan kahvia ja juttelemaan mukavia. Maakuntahallinnon tehtävät kaventuvat jokaisen hallinnonuudistuksen myötä, n. 6 vuoden välein.
Toivomus täältä äänestäjien pilttuusta; kansanedustajien ei tule ängetä kunnanhallituksiin eikä aluehallituksiin.
Lobbareille ja yhteiskuntasuhteiden konsulttifirmoille tämä tietää paljon lisätöitä ja lisäansioita. Enää ei vaikuttaminen onnistu yhdellä istumalla, koska kohdehenkilö ei olekaan enää jokapaikan-jaska, todellinen vaikuttajayksilö.
P.S.
Juicen määritelmä: "Vaikuttajayksilö on sellainen, joka kaivaa vaikkua korvistaan ja levittää sen tapettiin!"
Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja.
Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti