Edison carbon filament lamp
Museum of American History
Varallisuuden kasvaessa rakennettiin synnyinpitäjässäni Iissä voimallisesti sähköverkkoa 1920-luvulla. Alueen ainoa sähkölaitos sijaitsi Iijoessa, myllyrännissä, Puohinkosken reunassa. Nykymittapuun mukaan se oli ns. minivoimala, joista nyt pyritään eroon niiden olemattoman taloudellisen merkityksen takia.
Sähkön käyttökohteena oli etupäässä valaistus, radiotkin olivat pääsääntöisesti paristokäyttöisiä.
Pienen sähkövoimalan kapasiteetti ei tahtonut riittää vastaamaan alati kasvavaa kysyntää. Niinpä sähkölaitoksen mestari kulki eräänä syksynä polkupyörällä pitkin kyliä ja vaihtoi ”10 kynttilän lamput 5 kynttilän lamppuihin”! Tuskinpa pienitehoinen hiililankalamppu kovin hyvin pirttejä valaisi, mutta toimeen oli tultava.
Varmaankin tuolta ajalta oli peräisin jo kauan sitten edesmenneen isoisäni tapa kulkea 1960-luvulla iltaisin talossa, ja sammutella valoja todeten: ”Sähkyä pittää säästää, rahhaa kulluu!”
Osattiin sitä siis ennenkin toimia energiatehokkaasti. Odotan nyt sähkön jakeluyhtiöiltä meille kuluttajille joululahjaksi esim. 10 LED-lampun pakettia / talous! Kiitos jo etukäteen ja Hyvää Joulua myös Energiateollisuus ry:lle täältä pärepihtien alta.
Sähköä pitää edelleen säästää. 12 vuotta sitten rakensin uuden omakotitalon. Siihen piti tehdä lämmitysjärjestelmä. Espoon kaupunki ehdotti kaukolämpöä, joka oli saatavissa ohi kulkevasta putkesta. Asiantuntijoiden keskuudessa kuulin, että uusi lämpökaivo olisi parempi. Pyysin tarjouspyynnön. Maalämpö tulisi uuteen taloon kalliimmaksi investoida, mutta jatkossa sen käyttö on edullisempaa. Laskin, että kalliimpi investointi maksaisi itsensä takaisin 7-8 vuodessa. Olin väärässä. Se maksoi itsensä 4:ssä vuodessa. Kas, se kaukolämmön hinta nousi joka vuosi, mutta minun maalämmön kustannukset eivät.
VastaaPoistaMaalampöpumppuni kuluttaa 1000 W tunnissa kun se käy. Mutta se tuottaa 5000 W lämpöä taloooni.