keskiviikko 29. syyskuuta 2021

 Vihreä siirtymä

 

Globaalisti tiedotetaan, että ruoan hinta nousee voimakkaasti seuraavan 12 kk:n aikana. Syinä ovat alkutuotannon volyymi, viljelytapojen muutos ja ruoan saatavuus kuluttajille.

 

Aamukahvikaverini, Ylen Aamu-TV, keskusteli tänään 29.9. Vihreästä Siirtymästä. Ei, kyseessä ei ole Vihreän puolueen vyörymäinen vaalivoitto aluevaaleissa 2022, ts. vihreä jytky. Uteliaat voivat lukea VVM:n sivuilta, miten 822 milj.€ 2021-2035 käytetään kansamme parhaaksi. 

https://vm.fi/vihrea-siirtyma Tavoitteena on ”Hiilineutraaliuden saavuttamnen vuoteen 2035 mennessä ja pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen vuoteen 2030 mennessä.” Tämä tarkoittaa merkittäviä muutoksia suomalaiseen ruoantuotantoon. Uudet viljelymenetelmät ovat nykyistä kalliimpia, ainakin aluksi. Ts. maatilatalouden tulot jatkavat alamäkeään.

 

TV:ssa asiantuntijat ja intressiryhmien edustajat painottivat luonnonmukaisen ruoantuotannon kustannustehokkuutta, kilpailukykyä ”globaalissa kilpailussa”.  Se tarkoittanee Suomen elintarvikemarkkinoiden avaamista nykyistä laajemmin, ja etenkin tuontia EU:n ulkopuolisista maista. Reilunkaupan tuotteetkin joutuvat aivan uuden kilpailutilanteen eteen, kun solidaarisuustuotteiden rinnalle tulee naapurikylistä kilpailevia tuotteita suomalaisten valittaviksi.
Yksi haastateltavista nosti, ehkä vahingossa, kissan pöydälle ja painotti Suomen kuluttajahintojen kilpailukykyä kansainvälisiä kilpailijoita vastaan. Aivan så!
Eiköhän aloiteta maatalouden tulonjakotalkoot ottamalla tarkasteluun elintarvikkeiden jalostusprosessin ja vähittäiskaupan osuudet ruoan kokonaishinnasta. Sana ”vähittäiskauppa” tarvitsee myös päivityksen. Kolmen konsonanttikaupan (K S L) hegemonia elintarvikkeiden vähittäismarkkinoilla on vaikuttavan ylivoimainen. Vähittäiskauppa on mielestäni oligopolikauppaa, lain rajoissa mutta rimaa hipoen.

 

… ja sitten ruokaostoksille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti